Kalsium

Slik sikrer du inntaket av kalsium

Enkelte matvarer kan blokkere opptaket i kroppen.

SALIG MIKS: Melkeprodukter inneholder mye kalsium, men sørg for å få i deg D-vitaminer også, gjennom egg og juice.  Foto: Colourbox
SALIG MIKS: Melkeprodukter inneholder mye kalsium, men sørg for å få i deg D-vitaminer også, gjennom egg og juice. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du gjerne vil ha et godt skjelett, er det kalsium du bør få i deg. Faktisk består skjelettet vårt av 1-1,4 kilo kalsium. Kalsium er en viktig byggestein som reparerer og utvikler skjelettet. Hvis du vil beskytte skjelettet ditt, er det derfor smart å spise mer av både meieriprodukter og enkelte grønne grønnsaker. Vi trenger nemlig omtrent 800 mg kalsium daglig, skriver Lommelegen.no. 100 gram skummet melk (cirka 1 dl), inneholder cirka 116 mg kalsium. Dette er imidlertid langt bak hvitost, som inneholder rundt 800 mg i 100 gram. I tillegg er både kesam og cottage cheese er gode kilder til kalsium.LES OGSÅ: Viktig for hjerte og nervesystem også

Tofu som erstatning

Om du ikke ønsker å få i deg så mye melkeprodukter, er tofu et fint alternativ. 100 gram tofu inneholder 128 mg kalsium, ifølge Matvaretabellen.no. Det kan likevel være vanskelig å få til å spise 625 gram tofu hver dag, som er mengden du må spise for å dekke dagsbehovet.Heldigvis finnes kalsium i andre matvarer også, for eksempel i spinat, grønnkål, brokkoli, mandler og spinat eller ansjos. For eksempel inneholder 100 gram spinat 130 mg kalsium, mens 100 gram ansjos inneholder 99 mg kalsium.

Blokkerer kalsiumopptaket

Ifølge Prevention.com absorberer vi omtrent 30 prosent av kalsiumet i melkeprodukter, men dobbelt så mye fra enkelte grønne grønnsaker, som brokkoli og kål. I matvarer med høye nivåer av oksalsyre, som spinat, søtpoteter og bønner, vil du imidlertid ikke absorbere like mye. Særlig hvis du spiser spinat sammen med melk, reduseres kalsiumet du kan absorbere fra melken. Kalsium fra mat som har høye nivåer av fytinsyre, som fullkorn, bønner, frø og nøtter absorberes også dårlig, men til gjengjeld blokkerer de ikke opptaket fra annen kalsiumrik mat som melk. LES OGSÅ: Slankefella du bør være obs på

Husk å supplere med vitamin D

Å få i seg nok kalsium er viktig, men det er også viktig å supplere med vitamin D. Kroppen klarer ikke å ta opp kalsium dersom ikke vitamin D er tilstede. Vitamin D finnes for eksempel i fet fisk, tran og egg. I tillegg vil litt ubeskyttet solslikking gjøre at kroppen produserer vitaminet selv.

Overdosering

Det finnes forøvrig kalsiumtilskudd, men det bør du ikke ta dersom ikke legen din anbefaler deg det.Svært høyt inntak av kalsium, det vil si mer enn 4-5 gram daglig, kan gi alvorlige bivirkninger. Inntak av slike mengder kan blant annet føre til kvalme, oppkast, hodepine, depresjon, muskelsvakhet, høyt blodtrykk, rytmeforstyrrelser i hjertet, nervøsitet og søvnløshet. Overdosering av vitamin D fører til for mye kalsium i blodet og gir de samme bivirkningene.Ifølge Lommelegen.no vil i tillegg høyt inntak av kalsium eller vitamin D over lang tid kan føre til forkalkninger i for eksempel lunger og nyrer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer