Kk-ekspertene

Sliten dagen etter trening

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er 41 år, 170 cm høy og veier ca 84 kg. Litt høy vekt, så jeg jobber kontinuerlig med å gå ned noen kilo. Jeg har en ganske tung astma, så derfor er det viktig for meg å være i aktivitet (for å få hostet opp slim hver dag). I tillegg har jeg en arvelig tilbøyelighet for hjerte-kar-sykdommer.

Jeg har ganske mye kunnskap om mat, trening og vektreduksjon. Jeg liker ulike typer trening, jogging, svømming, skigåing, body-pump, aerobic, spinnning, tur-gåing. Min erfaring er at trening er eneste midlet for at jeg skal kunne gå ned i vekt, alternstivt holde vekta, og for å få kroppen til å se veltrent ut (uten å være slank). Mitt problem er imidlertid at jeg blir så trøtt (både mentalt og fysisk) dagen etter trening, jeg klarer nesten ikke utføre jobben min.

I en periode på ca 2 mnd har jeg vært nesten uten trening (rev av et leddbånd i ankelen), og da har jeg vært i kjempeform. Har i tillegg gått opp noen kilo, og kiloene disser. Nå har jeg begynt å trene igjen og kjenner igjen den gamle trettheten.

Oppsummert: Jeg liker å trene, må trene pga astma og vekt ++. Men treningen gjør meg trøtt og sliten (dagen etter trening). Hva skal jeg finne på?
Synnøve

Svar: Det du beskriver høres besynderlig ut. Jeg har erfaring med mennesker som blir slitne av trening i den første perioden, men de er helt utrente, men ikke senere når formen har steget.

Hvordan du føler deg avhenger av flere faktorer. Næringsinntak, fysisk form, psykisk tilstand, jernstatus, væskebalanse, søvn og flere andre kan avgjøre om du føler deg pigg eller daff. Trening virker i regelen positivt på nesten alle de andre faktorene.

Jeg synes du skal ta deg en tur til legen og få ham til å sjekke de vanlige prøvene som jern og jernlagre etc. I tillegg synes jeg du skal være nøye med å spise et lite måltid et par timer før trening, og innen en time etter. Resten av dagen bør du spise cirka hver 4. time. Pass på å få tilstrekkelig søvn.

Til slutt; vurdér om du kanskje tar i litt hardt og trener for mye når du setter i gang. Om du ikke har trent på en stund er to-tre ganger på en uke mer enn nok, og disse øktene bør ikke være «doble» - det vil si kondisjon + pump for eksempel. 60 minutter trening er nok.

Lykke til videre :)

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer