Jernmangel

Sliter du med jernmangel?

Da bør du få i deg mer grovt korn og kjøtt.

GROVT BRØD: Grove kornprodukter, som grovt brød, kan inneholde mye jern - som er viktig for kroppen. Foto: colourbox.com
GROVT BRØD: Grove kornprodukter, som grovt brød, kan inneholde mye jern - som er viktig for kroppen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Føler du deg slapp og tappet for energi, og har hatt det slik i lang tid? Da kan det være jermangel (også omtalt som lav blodprosent eller anemi) du «lider» av.

Den vanligste kostmangelen

Svært mange av oss (opp mot 10 prosent av kvinner) får i oss for lite jern i hverdagen, ja, faktisk er jernmangel den vanligste kostmangelen i Norge, og særlig kvinner i befruktningsdyktig alder er utsatt.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no er barn og ungdom i vekst, eldre som spiser lite og blodgivere også utsatt for å utvikle jernmangelanemi.

Ved jernmangelanemi reduserer kroppens evne til å frakte oksygen. Jernmangelanemi utvikler seg langsomt og snikende og kan oppstå på tre måter:

 • Økt tap av jern
 • Økt behov for jern
 • For lavt inntak av jern

 • Kvinner som menstruerer, mister hver måned en stor andel jern og er derfor avhengig av å få mer jern gjennom maten. Høye treningsdoser og visse sykdommer kan for øvrig øke behovet.

  LES OGSÅ: Jern er viktig for konsentrasjonen

  BRA FOR KROPPEN: Jern i animalske matvarer som kjøtt, innmat og fisk er lettere for kroppen å ta opp. Foto: Thinkstock.com
  BRA FOR KROPPEN: Jern i animalske matvarer som kjøtt, innmat og fisk er lettere for kroppen å ta opp. Foto: Thinkstock.com Vis mer

  Velg jernrik mat

  Legen din kan raskt finne ut av om du mangler jern ved å måle jernnivået i blodet, og gi deg en jernkur for å få det tilbake til normalen, dersom det trengs.

  Trøtthet og slapphet kan også være tegn på at du har for høyt jernnivå i blodet, og det er heller ikke bra.

  For å unngå jernmangel bør du tenke litt mer over hva du spiser og drikker.

  Ernæringsfysiolog Andree Levorsen i Lommelegen.no har følgende kostholdsråd:

 • En allsidig sammensatt hverdagskost med nok energi er nødvendig for å opprettholde jernlagrene dine.

 • Pass på at du spiser nok av de viktigste kostkildene til jern: rødt kjøtt, kornvarer, frukt og grønnsaker. Brokkoli inneholder mye jern, for eksempel.

 • Spis kjøtt, fisk og fjærkre regelmessig som pålegg og middagsmat - disse inneholder en såkalt kjøttfaktor, som fremmer opptaket av jern i tarmen.

 • Drikk te og kaffe helst utenom måltidene - begge inneholder garvesyre og kan hemme opptaket av jern. Opptaket av hemjern (jern fra kjøtt, blod, innmat, fjærfe og fisk) påvirkes derimot svært lite av faktorer i kosten.

 • Spis rikelig med matvarer som er rike på vitamin C til måltidene - vitamin C fremmer opptaket av jern i tarmen. Drikk derfor gjerne et glass appelsinjuice til maten.


  For blodsirkulasjonen

  Også Matportalen.no har forslag til matvarer som er gode kilder til jern. De trekker også frem kjøtt, grønne bladgrønnsaker, grovt brød og andre grove kornprodukter.

  Blod, innmat og produkter laget med innmat - som leverpostei, har særlig høyt jerninnhold.

  Jern i animalske matvarer som kjøtt, innmat og fisk er lettere for kroppen å ta opp enn den formen for jern som vanligvis er i plantematvarer som brød og grønnsaker.

  Det å spise nok jern har også noe å si for blodsirkulasjonen.

  Jernmangel kan føre til at vi fryser lett. Jern er nemlig viktig for å frakte oksygen rundt med blodet, og får du ikke i deg nok, vil dette gå ut over blodsirkulasjonen.

  LES OGSÅ: Sår i munnviken kan skyldes jernmangel

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer