STOPP! Det er på ingen måte likegyldig hva slags øyedråper du bruker. Unngå alltid de typene som får blodårene dine til å trekke seg sammen, og bruk bare kortisondråper når du har fått beskjed om det fra en øyelege. Kunstig tårevæske uten konserveringsmiddel er det beste dersom du sliter med røde øyne, sier øyelegen.  Foto: elemakar - Fotolia
STOPP! Det er på ingen måte likegyldig hva slags øyedråper du bruker. Unngå alltid de typene som får blodårene dine til å trekke seg sammen, og bruk bare kortisondråper når du har fått beskjed om det fra en øyelege. Kunstig tårevæske uten konserveringsmiddel er det beste dersom du sliter med røde øyne, sier øyelegen. Foto: elemakar - Fotolia Vis mer

øyne

Sliter du med røde øyne?

Da bør du hvert fall unngå disse øyedråpene. Slik får du bukt med problemet!

Publisert
Røde øyne er slett ikke behagelig, og det er som regel svært lite hyggelig for personen som får det. Men visste du at det også kan tegn på sykdom?

Derfor anbefaler øyelege Rim N. Alme, som også er svarlege på Lommelegen.no, at du går til en øyelege og får en utredelse dersom du går rundt med røde øyne ofte.

– Røde øyne har jo svært mange årsaker. Det kan være virus, sopp, infeksjoner, allergi, grønn stær, regnbuehinnebetennelse eller nikotin, sier hun til KK.no. Og listen stopper ikke der.

Derfor understreker hun på det sterkeste at rådene hennes gjelder under forutsetning av at det ikke foreligger en sykelig tilstand, men at det er snakk om spontant oppstått rødhet man vet ikke skyldes sykdom.

SÅRT OG UBEHAGELIG: Røde øyne kan være utrolig ubehaglig.  Foto: Kasi Lodrigue - Fotolia
SÅRT OG UBEHAGELIG: Røde øyne kan være utrolig ubehaglig. Foto: Kasi Lodrigue - Fotolia Vis mer

Ikke bruk disse dråpene

Alme forklarer at man ikke bare kan fjerne rødhet i øyet på «magisk» vis.


– Det finnes ingen rask og enkel vei for å få bort røde øyne. Røde øyne er et tegn på en overanstrengelse eller sykdom av noen art. Utelukker man sykdommen, står man igjen med overanstrengelsen, forteller hun, og advarer samtidig mot bruk av visse former for øyedråper:

– De dråpene som for eksempel Clear Eyes, som har blitt så moderne, er dråper som trekker sammen blodårene, og de bør du ikke bruke! advarer hun.

Disse vasokonstringerende øyedråpene trekker sammen blodårene, og det er noe du absolutt bør holde deg unna, råder øyelegen.

– Det er ikke anbefalt å bruke vasokonstringerende midler. Jeg ville ikke gitt det til noen, aldri anbefalt det til noen.

I mote- og skjønnhetsverdenen har disse dråpene fått mye skryt de siste årene, og modeller har sverget til dem etter en lang natt med festing. Dette fraråder øyelegen på det sterkeste.

– Jeg tror nok at unge jenter som er veldig opptatt av utseendet for eksempel, kan falle for å bruke disse. Ikke gjør det!

GÅ TIL LEGE: Opplever du at øynene dine er røde og såre? Dersom rødheten ikke forsvinner bør du ta en tur til en øyelege! Foto: Kasi Lodrigue - Fotolia
GÅ TIL LEGE: Opplever du at øynene dine er røde og såre? Dersom rødheten ikke forsvinner bør du ta en tur til en øyelege! Foto: Kasi Lodrigue - Fotolia Vis mer

Prøv heller disse dråpene

Dersom du sliter med veldig tørre øyne, bør du heller bruke kunstig tårevæske.

– Jeg anbefaler dem uten konserveringsmiddel (spesielt BAK – benzalkoniumklorid, som er det mest vanlige), fordi dette selv kan skape irritasjon i øyet, sier Alme.

Det finnes dråper med kunstig tårevæske som ikke har konserveringsmiddel i det hele tatt, så se etter disse. De har dessuten like lang holdbarhet (4–6 uker), siden de oppbevares i lufttette flasker som ikke forringer kvaliteten.


TA PAUSER: Det er lurt å ta en pause fra dataskjermen i løpet av dagen. Og dropp for all del å spise lunsjen foran tastaturet! Foto: Kjersti Staarvik
TA PAUSER: Det er lurt å ta en pause fra dataskjermen i løpet av dagen. Og dropp for all del å spise lunsjen foran tastaturet! Foto: Kjersti Staarvik Vis mer

Andre tips for sunnere øyne

Blunk oftere: Vi blunker altfor sjelden i hverdagen fordi vi stirrer på skjermer og den slags, og da kan øynene bli tørre og irritert.

Når du blunker, gjør du øynene fuktigere, noe som igjen beskytter dem fra irritasjon og tørrhet.

Unngå miljøgifter: Nikotin og passiv røyking er blant verstingene, og disse bør du unngå.

Sov mer: – Øyeslimhuden og hornhinnen trenger tid til å regenerere. Vi er jo skapt sånn at vi bør sove åtte timer, og det er også fordi øynene trenger å være lukket en god stund for å regenerere, sier øyelegen.

Stirr mindre: Nærarbeid og fokusering gjør øynene dine slitne og sårbare. Det gjør også at selve øyemusklaturen blir anstrengt, så du bør sørge for å hvile øynene innimellom.

– Ta en pause fra skjermen hver halvtime. Finn et vindu og la blikket gå til uendeligheten i ett minutt eller to. Lukk øynene, blunk litt og trekk pusten, sier Alme.

Hun anbefaler deg å være ekstra nøye med disse pausene når du jobber veldig konsentrert og bruker øyet aktivt på én bestemt avstand. Gi øyet mulighet til å slappe av ved å variere avstandene du fokuserer på, og ta hyppige pauser. De trenger ikke å ta lang tid, men det er veldig bra for øynene.


Lys opp: Sørg alltid for å ha godt lys når du leser og jobber med øynene.

Brille? Er du helt sikker på at du ikke trenger en brille, enten til nærjobbing eller når du skal fokusere på noe som er litt lenger unna?

Kortisonsdråper: – Kortisonholdige dråper kan redusere røde øyne, men anbefales overhode ikke til ukontrollert bruk, sier Alme.

Du må derfor ha vært hos en øyelege og fått utredet for eventuelle sykdommer, som for eksempel grønn stær. Røde øyene kan nemlig være et symptom på blant annet denne alvorlige sykdommen, som ubehandlet kan føre til synstap.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer