Kk-ekspertene

Smarte sparetips

Når du først bestemmer deg for å spare litt hver måned, er det viktig å få maks ut av pengene. Slik sparer du smart.

Foto: Creative Images/Getty
Foto: Creative Images/Getty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Først må du skaffe deg en økonomisk buffer. Litt penger på en høyrentekonto,gjør at du slipper å ta opp forbrukslån eller annen dyr gjeld hvis noe uforutsett skjer. Det kan fort bli dyrt å finansiere ny vaskemaskin, en reperasjon på bilen eller en ekstra stor tannlegeregning gjennom avbetalingsordninger.En liten buffer gir også økonomisk trygghet – da sover du litt bedre når andre har mareritt om rentespøkelser og andre farer.Hvor risikovillig er du?Når bufferen er på plass, må du vurdere hvordan du vil spare framover. Ønsker du en trygg sparing med lav avkastning eller en litt mer spenstig form for sparing? Svaret avhenger av økonomien og hvilken risiko du er villig til å ta.Nedbetaling av gjeldHar du gjeld og vurderer å spare litt hver måned, kan det være lurt å prioritere nedbetaling av lånet i stedet. Det er muligens ikke den meste spennende formen for sparing, men det er trygt og risikofritt. Du betaler mer renter på gjelden enn det du får av renter på bankinnskudd. Så lenge du har gjeld er det derfor ikke lønnsomt å spare i bank utover det du trenger for å ha en økonomisk buffer som gir deg trygghet.Redusert gjeld gir deg større økonomisk handlefrihet. Når du en gang i framtiden trenger penger til kjøp av bolig, ny bil, førtidspensjonering eller hva du enn drømmer om, er det letter å finansiere med lav eller ingen gjeld.BanksparingHar du ikke gjeld og ønsker risikofri sparing, er høyrentekonto løsningen. Sørg da for at du får høyest mulig rente på sparepengene dine.
 • Vær utro mot banken - få best rente
 • Investere?Velger du å investere pengene, må du i det minste forsøke å få større avkastning på sparepengen enn rentene du har på lånet ditt eller renten du eventuelt kunne ha fått på en risikofri høyrentekonto. Det er mange, både gode og dårlige, investeringer. Det er fullt mulig å tjene og tape penger på det meste. Det vi vanligvis forbinder med investeringer, er eiendom, aksjer og andre verdipapirer. Manger former for investering krever mye kunnskap og mye jobb. Skal du investere i enkelte aksjer, bør du vite mye om markedet, bransjen og det aktuelle selskapet. I tillegg må du ha en viss kjennskap til aksjehandel generelt. De fleste av oss småsparere har ikke den nødvendige kunnskapen for å gå inn i slike investeringer. For oss er fond et godt alternativ - da kan vi få med oss noe av oppturene i akjemarkedet uten all verden egen kunnskap og egeninnsats. AksjefondDet er ikke mulig å garantere god avkasting, men riktig fondsparing øker oddsene betraktelig. Er du langsiktig og sparer hver måned og har anledning til å sitte på fondsandelene selv om markedet skulle falle en periode, kan du over tid ha god mulighet til slå bankrentene. Invester i fond med lav risiko. De bør ha god spredning både i forskjellige markeder og i geografiske områder. Plassér gjerne sparepangene i forskjellige fond, både nasjonale og internasjonale. Sjekk ut rådgiverenLa deg ikke lure av bankenes «kunderådgivere». De er først og fremst selgere som alt for ofte er villige til å selge deg dårlige spareprodukter som hverken passer din risikoprofil eller din økonomiske situasjon. Husk at de først og fremst vil selge deg det som gir dem høyest provisjon der og da.LES OGSÅ:
 • Vær utro mot banken
 • Slik bytter du bank
 • Sjekkliste: Bør du binde renten?
 • Tett pengesluket
 • Flere gode råd om jobb og økonomi i Siws faste spalte
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer