Leder

Smartere sommer

«Endelig har også jeg skjønt vitsen.»

Publisert
Sist oppdatert
Jeg kan ikke skryte på meg å være noen mester i kryssord. Helt ærlig har jeg aldri løst et eneste ett. Det er mulig det er av samme grunn at det tok lang tid før jeg kunne rygge, da jeg i en alder av 35 skulle lære å kjøre bil. Å kjøre fort fremover var noe annet enn å tenke logisk med blikket feil vei, om du skjønner?Logikk var heller ikke mitt sterkeste fag på Universitetet. Teori, analyse, filosofi – det meste er faktisk enklere for oss som fortsatt trenger en mann eller en smartere dame til å skifte bilhjul eller forstå bruksanvisningen på mobiltelefonen. Vi er ikke skrudd sammen for slike detaljer…Datteren min på tolv er atskillig mer avansert. Så er det også henne jeg kan takke for at jeg for kort tid siden oppdaget en helt ny verden av moderne «kryssord» – som ikke er kryssord, men sudoku. Logisk basert dette også, men med tall. Først sa jeg nei. Vil ikke! Tør ikke! Men så lempet hun bare sin lille oransje mobil over til meg med en av de enkleste sudoku-oppgavene og sa: Prøv da! Det er ikke farlig! Hun har lurt meg ut på dypt vann før, og smilte strålende da det viste seg at jeg fikset oppgaven – og kunne gå til trinn to. Sudoku er rett og slett veldig morsomt! Endelig har også jeg skjønt vitsen.Vi i KK-redaksjonen har ligget i hardtrening noen uker foran sommerens nye Hodebry. Hver uke kan du utfolde deg i et fornyet kryssord (Over stokk og stein), Super-Quiz, Alfa og Omega, Helt Logisk og selvsagt både Kakuro og Sudoku. Si fra til prosjektleder Tone Rudberg (tone.rudberg@kk.no) hvilke av oppgavene du liker, for vi skal fortsette med de beste konseptene utover høsten også. Kryssordelskere forteller meg at å løse oppgavene gir en følelse av mestring, får dem til å kjenne seg litt smartere. Men det de også sier er at det er viktig å få nye utfordringer, slik at ikke alt bare blir rutine.Fornyelse er nemlig vesentlig om kryssord, quiz og sudoku også skal gi trening for hodet. Hvis du er en av dem som var glad i det gamle kryssordet i KK, så ikke bli sint på oss… Se heller nyhetene som en mulighet til å holde hjernen i form.Forskerne sier at det er to grunnprinsipper som gjelder for å trene hjernen: variasjon og nysgjerrighet. Begge deler betyr mye for dagen i dag, men ikke minst for å hindre at vi får Alzheimer som gamle. Husk det!Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer