Når Dronningen fyller 70 år onsdag 4. juli, er det på høy tid at vi hyller henne. Jeg sier dette, ikke fordi jeg er monarkist. Før eller senere bør vi avvikle denne foreldete, konservative styringsformen. Kronprins Haakon ville være den ideelle til å ta posisjonen som den siste kongen, kongen som avvikler monarkiet. Men vi er ikke der nå. Vi lever med tradisjonen uten særlig kontrovers, og det er best å la temaet ligge.
Dronning Sonja fortjener vår oppmerksomhet helt uavhengig av hva vi mener om kongedømmet. Hun er et forbilde for mange norske kvinner, som leder, mor og svigermor, som en dyktig og stilsikker representant for nasjonen.
Hun er ingen feminist, men dronning Sonja gikk foran den dagen hun spaserte inn på Slottet. For den unge kronprinsessen kom ikke bare til et slott, men en militærforlegning. Her regjerte kong Olav som en offiser, ingen kvinner hadde vært innenfor siden kronprinsesse Märtha døde 14 år tidligere. Sonja sto overfor sitt livs kamp.
I et intervju med nylig avgått TV 2-sjef Kåre Valebrokk erkjente Dronningen nylig at dette var tøft. Hun følte seg ikke velkommen. «Det var ikke akkurat så festlig å være uønsket… Det var ganske vondt. Jeg måtte lære meg å takle en del ting som i og for seg senere har vært en god ting. Jeg måtte ganske tidlig bygge opp en måte å tenke på, og forsøke å skjerme meg selv, for ikke å miste min identitet», sa hun i dette åpenhjertige intervjuet.
Sonja mistet ikke seg selv. Hun feminiserte og moderniserte i stedet Slottet – slik at det etter hvert ble mulig å se spor etter en kvinne. Aftenpostens mangeårige redaktør og forfatter av boken «Harald V» Per Egil Hegge, sier det slik: «Hun måtte stake ute veien selv, skape en ny rolle. Som dronning har hun gjennomført et stort moderniseringsprosjekt, med full støtte og i samarbeide med Kong Harald.»
Dronning Sonja har også sørget for å sette stempler innen mote og kunst, og har vist et sterkt humanitært engasjement, foruten en naturlig interesse for miljøtruslene vi står overfor nå.
Nylig var jeg invitert til Nobels Fredssenter i forbindelse med utstillingen «Melting Ice», der dronningen dedikerte to av sine fotografier fra Svalbard og Antarktis, tatt med eget kamera. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstillingen, noe som igjen viser sammenhengene. Mette-Marit har all grunn til å takke sin svigermor for å ha løftet henne fram. Både i møtet med alenemoren Mette-Marit og forfatteren Ari Behn viste Dronningen seg som modig og moderne, raus og romslig.
Selv om dronning Sonja er den mest offentlige kvinnen i Norge, er hun også beskyttet. Nettopp derfor er hun omspunnet av mange fordommer og myter. Vi vet jo ikke hvordan relasjonene i kongefamilien egentlig er. Men Ari Behn kom tidligere i sommer med en meget sterk kjærlighetserklæring: «Jeg elsker min svigermor, dronning Sonja, over alt. Vi har et nydelig forhold som består av vennskap og respekt. Og så er hun tøff med meg når det trengs. Hun har en stor kunstnerisk ballast. Jeg vet ikke om noen 70-åring som er søkende i like ekstrem grad som henne. I tillegg er hun jo suverent vakker,» sa prinsesse-gemalen til VG.
Som andre kvinner med viktige posisjoner, er dronningen sammensatt. Hun er perfeksjonist til fingerspissene, noe som irriterer vettet av mange og provoserer andre. Denne egenskapen er samtidig den som gjør at hun makter å gjennomføre sine prosjekter, som gjør at vi kan se på henne med respekt og beundring.
Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no
SPRUDLENDE:De er noen av Norges beste kvinnelige entertainere. I denne ukens KK på papir får du vite hvordan de energiske Showgirls-jentene Guri Schanke, Elisabeth Andreassen, Marian Aas Hansen og Hilde Lyrån holder seg spreke og flotte.
