STABLER DU? Det lønner seg ikke å ha et stappfullt kjøleskap. Det gjør noe med temperatur og bakterievekst, og er rett og slett helsefarlig.  Foto: Getty Images/Hemera
STABLER DU? Det lønner seg ikke å ha et stappfullt kjøleskap. Det gjør noe med temperatur og bakterievekst, og er rett og slett helsefarlig. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Hygiene

Sørg for at kjøleskapet ikke er for fullt

Det kan nemlig bidra til at maten blir ødelagt raskere.

Publisert
Jula er i anmarsj, og kjøleskapet som vanligvis rommer en liter melk og en gulost, skal nå fylles til randen med farsedeig, julesylte, fløte og rotgrønnsaker.

Men hvis du stabler maten for tett i kjøleskapet, blir maten fortere dårlig.

Det er nemlig ikke slik at bare døren er lukket så holder kjøleskapet seg kaldt. For at matvarene skal bli tilstrekkelig avkjølt må det være rom for luft mellom produktene.

Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap hvor temperaturen skal være fire grader eller lavere. Det finnes forøvrig ostetriks som får gaudaen til å vare lenger.

Ta ut hermetikken

Dersom det blir trangt i kjøleskapet kan du flytte ut varer som hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker. Blir det for fullt, er det vanskelig å se hva som ligger bakerst og godgjør seg.

Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat, skriver Mattilsynet.

LES OGSÅ: Ikke oppbevar agurken i kjøleskapet

7,5 cm er maks høyde

En annen feil vi gjør er å oppbevare restemat i for høye beholdere. Laget av middagsrester i gryta bør ikke være høyere enn 7,5 centimeter, som vi har skrevet om tidligere. Da avkjøles maten sakte og ujevnt, hvilket gir økt bakterievekst.

Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier.

Slik avkjøler du maten

Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør dampes av før den settes inn i kjøleskapet.

For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av for eksempel kjøtt, fisk og melk. Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling. Del gjerne opp maten i mindre porsjoner ved nedkjølingen.

Ikke sett på lokk eller pakk inn matvaren under nedkjøling. Dette vil hindre fjerning av overskuddsvarme.

LES OGSÅ: Her er de 7 skitneste matvarene

Ta tempen

For å oppnå god holdbarhet bør kjøleskapet ifølge Mattilsynet holde en temperatur på 4 ºC eller lavere.

Plasser et termometer inne i skapet og hold nøye kontroll med temperaturen. I kjøleskapet må du i tillegg holde god orden og plassere de mest utsatte varene i den kaldeste delen av skapet, som gjerne er i den nederste delen.

Pakk de kalde matvarene inn eller legg dem i en ren boks med lokk, slik at de ikke forurenses, tar smak eller tørker ut. Unngå å sette varme gjenstander inn i skapet.

Vask godt før du fyller opp

Sist men aboslutt ikke minst: Vask grønnsaksskuffen ordentlig før du drar på julehandel. Forskning viser at visse skuffer har 750 ganger så høye nivåer av bakterier som blir ansett som trygt, skriver Daily Mail.

Og blant disse - E.coli, salmonella og listeria.
– Hele poenget med et kjøleskap er å holde maten trygg, og minimere sjansen for bakterievekst. Da er det viktig at kjøleskapet er rent, sier forsker Paul McDonnell fra Microban Europe i Cannock i Staffordshire.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer