Kk-ekspertene

Spise ned kolesterolet

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Spørsmålet mitt er hva kan jeg gjøre for å få ned mitt kolesterol. Har bestandig hatt høyt kolesterol. Hva kan jeg spise for å redusere det? Siste resultat av måling av kolesterolet, etter å ha fastet, var på 7,1. Jeg er 31 år, spiser sundt og jogger hver dag, men jeg røyker dessverre. På jobb sitter jeg foran PC hele dagen og får rørt lite på meg. Jeg spiser fisk 2-3 ganger i uka, glad i grønnsaker, frukt, kylling, svin. Mener jeg er ganske bevist på hva jeg putter i munnen, så jeg blir så fortvilet når kolesterolet ikke går ned. Hva kan jeg gjøre?
Veronica

Svar: Jeg forstår at du kan bli fortvilet og jeg synes det virker som du er veldig bevisst på at du skal leve sunt.

Du lurer på hva du kan gjøre for å redusere kolesterolet i blodet og da kan vi ta utgangspunkt i det du gjør allerede. Du forteller at du blant annet spiser fisk 2-3 ganger i uken. Det som er viktig for deg er at du er bevisst på at du spiser fet fisk slik at du får i deg det sunne fettet som igjen vil bidra positivt på kolesterolet. Velg gjerne laks, ørret eller makrell. Likeså vil tran være et godt tilskudd til det sunne fettet.

Du forteller at du jogger hver dag og vi vet at det å være i fysisk aktivitet har god innvirkning på det gode kolesterolet i blodet, så det er bra. Grove kornprodukter har også positiv innvirkning på kolesterolet i blodet fordi fiber binder fettstoffer i tarmen.

Så for deg vil det være lurt å fortsette å være bevisst på å redusere inntaket av mettet fett som man får fra smør og harde margariner, melk og melkeprodukter, kjøttprodukter, og kjeks og ferdig kaker. Men noe fett trenger vi, og særlig da det sunne umettete fettet.

Du kan jo tenke på å slutte å røyke! Det vil være veldig lurt med tanke på ditt høye kolesterol. Er du motivert for det, kan jeg fortelle at vi i Grete Roede har et slutt å røyke-opplegg, Stump røyken – pass vekten, som går ut på å slutte å røyke uten å gå opp i vekt. I dette kurset blir det da vektlagt å ikke legge til seg andre usunne vaner som for eksempel småspising, og hvor man fokuserer på et sunt og godt kosthold. Det finnes i det hele tatt mange fine røykesluttsopplegg, så uansett burde du vurdere det, hvis du virkelig ønsker å gjøre noe med kolesterolet ditt.

Ellers er det viktig at du jevnlig blir fulgt opp av legen din.

Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer