KNASENDE GODE: Disse nøtterutene blir garantert elsket av både små og store.
KNASENDE GODE: Disse nøtterutene blir garantert elsket av både små og store. Vis mer

Sponset

Spiselige julegaver? Ja takk!

Imponer vennene dine med julegaver som er til å spise opp. Oppskriftene får du her!

ANNONSØRINNHOLD FRA TINE : Snart er det jul - og selv om det meste kan kjøpes ferdig, er det noe helt spesielt med julekaker du har laget selv. Her har vi samlet 13 deilige oppskrifter på alt fra tradisjonsrike småkaker som berlinerkranser og sandkaker, til mer moderne konfekt-varianter og marengs med nøttesmak.

Det dufter ekstra godt i huset når man baker julekaker og lager julekonfekt. Hva med å samle noen venninner og ha bakeverksted på en adventssøndag? Da kan dere dele på baksten etterpå, så blir det mange slag i løpet av én økt.

Mange av disse kakene egner seg også svært godt som spiselige julegaver, eller lekre små vertinnegaver når du er bedt bort i selskap.

Nedover i denne artikkelen finner du oppskrift på goro, tofargede kjeks, cookies fra bakeriet i Lom, brente mandler, sandkaker, kokosmakroner, pepperkaker med blåmuggost, polkakarameller, nøttemarengs, tranebær- og pistasjkonfekt, glutenfrie krumkaker, berlinerkranser og sjokolade- og nøttekonfekt.

Kos deg i førjulstiden - og vil du ha enda flere oppskrifter, finner du dem på Tines julesider på nett.

Gode, gamle goro. Husk at du trenger et gorojern for å lage dem! Kanskje din mor har et du kan låne?
Gode, gamle goro. Husk at du trenger et gorojern for å lage dem! Kanskje din mor har et du kan låne? Vis mer

Goro

Goro er et av de eldste kakeslagene vi kjenner til. Tidligere spiste man disse deilige kakene året rundt, men i nyere tid har goro blitt en av julens syv slag! Du må ha et gorojern for å lage dem.

Du trenger
1 3⁄4 dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g ekte smør

Slik gjør du
* Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis, og ha i kremen. Smuldre i smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis-/ kremblandingen. Sett deigen kjølig minst i 2 timer.
* Kjevle deigen ut, og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyse, gylne og sprø.
* Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller i fryseboksen.
Smart tips: Lag mønster av gorojernet på et ark og legg over litt kjevlet deig for lettere å finne riktig størrelse på hver kake før stekingen.

 

Imponer med disse kule kjeksene i to farger. Det er en perfekt julegave!
Imponer med disse kule kjeksene i to farger. Det er en perfekt julegave! Vis mer

Tofargede kjeks

Lekre småkjeks med både hvit og mørk sjokolade er perfekte julegaver. Så enkelt og vakkert kan det gjøres!
Disse småkakene er Peggy Nordvik fra Sandnes sitt bidrag i TINE og KKs «Søte, spiselige gaver»-konkurranse. Oppskriften gir ca 40 kaker.

Du trenger
125 g ekte smør
100 g melis
1 egg
200 g hvetemel
1 ss potetmel
2 ss kakao
50 g mørk sjokolade, smeltet
50 g hvit sjokolade, smeltet

Slik gjør du
* Visp smør og melis sammen. Rør inn egget, ha i hvetemel sammen med potetmel.
* Del deigen i to. I den ene halvdelen røres den smeltede hvite sjokoladen inn. I den andre halvdelen røres kakaoen inn sammen med den smeltede mørke sjokoladen.
* La deigen hvile i minst en time før du jobber videre med den.
* Sett stekeovnen på 180°C. Finn fram pepperkakeformer og stekeplate med bakepapir.
* Kjevle ut deigen og stikk ut kjeksene. Du trenger to like former i ulik størrelse. Legg en lys og en mørk deig på hverandre, slik vist på bildet.
* Stek midt i ovnen i ca. 10-12 minutter. Avkjøl de ferdigstekte kjeksene på rist.
Smart tips: Hvis du greier å avse noen av disse lekre kjeksene, kan de brukes som juletrepynt. Men da må du huske å lage et hull til tråden før de settes i ovnen.

 

Morten Shakenda står bak disse deilige cookies'ene som du nå kan lage selv.
Morten Shakenda står bak disse deilige cookies'ene som du nå kan lage selv. Vis mer

Cookies fra Bakeriet i Lom

Hvert år selges tusenvis av boller, brød og cookies over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca. 20 store, lyse cookies.

Du trenger
210 g hvetemel
210 g havregryn
145 g ekte smør (romtemperert)
50 g brunt sukker
100 g sukker
2 ts bakepulver
1⁄2 ts salt
2 ss sirup
100 g rosiner
50 g tranebær
1⁄2 dl vann

Slik gjør du
* Grovhakk tranebærene. Bland hvetemel, havregryn, sukker, bakepulver og smør i en bolle. Jobb det sammen med fingrene (smuldre) til du får en kornete og smuldrete blanding.
* Ha i sirup, vann, rosiner og tranebær, og elt det forsiktig sammen til en deig. Rull deigen sammen til en eller to tykke pølser, legg i kjøleskapet i minst 30 minutter.
* Sett stekeovnen på 175°C.
* Skjær pølsene i skiver, og legg dem på en stekeplate dekket med bakepapir.
* Stek kjeksene midt i ovnen i ca 10-15 minutter. Ta dem av bakeplaten med en stekespade og avkjøl på rist.

 

Legg mandlene i en liten skål, og du har perfekt snacks - eller en perfekt julegave.
Legg mandlene i en liten skål, og du har perfekt snacks - eller en perfekt julegave. Vis mer

Brente mandler

Brente mandler hører julen til. Bruk dem som konfekt eller som pynt på kaker.

Du trenger
200 g mandler
5 dl melis
1 1⁄2 dl vann
50 g ekte smør (kan sløyfes)
2 ss nøytral matolje til å smøre bakepapiret

Slik gjør du
* Tørk mandlene godt med kjøkkenpapir. Bland melis og vann i en gryte og la det koke på svak varme til alt vannet har fordampet og sukkeret sitter som en grå hinne rundt mandlene. Rør hele tiden.
* Øk temperaturen og rør til sukkeret har smeltet, har en gyllen karamellfarge og har festet seg til mandlene.
* Avkjøl mandlene litt i gryta før du rører inn smøret. Smøret er ikke avgjørende for at mandlene skal bli gode, men gir dem det lille ekstra.
* Ha de ferdige mandlene utover et smurt bakepapir. Skill mandlene raskt fra hverandre mens de fortsatt er varme. Bruk to gafler til å skille dem.
* Avkjøl mandlene raskt på et tørt sted. Legg dem i glass eller boks med tett lokk.
Smart tips: Ha gjerne i 1 ts kanel sammen med vannet og melisen. Det gir en spennende smak.

 

Sandkaker har vært en juleklassiker i årevis - har du prøvd å lage dem selv?
Sandkaker har vært en juleklassiker i årevis - har du prøvd å lage dem selv? Vis mer

Sandkaker

De klassiske sandkakene er en av de virkelig tradisjonelle julekakene, som for mange inngår blant de syv sortene til jul. Disse småkakene er kjempegode sammen med vaniljekrem eller multekrem.

Du trenger
200 g ekte smør
250 g hvetemel
100 g mandler, skåldede og malte
1 egg
100 g sukker

Slik gjør du
* Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet.
* Sett stekeovnen på 175°C og ta fram sandkakeformene dine. Smør formene med smeltet smør og dryss litt semulegryn i. Rist ut det overflødige som ikke fester seg til smøret. Da skal sandkakene slippe lett ut av formen. Du kan også spraye formene med formfett.
* Trykk deigen ut i formene. Stek kakene midt i ovnen i 10-15 minutter, og la dem avkjøles litt i formene før de legges på en rist.
* Oppbevares i tett boks eller fryses ned.
Smart tips: Med litt vispet kremfløte og bær eller frukt, blir sandkakene raskt til lekre små kremkaker.

 

Deilige munnfuller som virkelig smaker jul!
Deilige munnfuller som virkelig smaker jul! Vis mer

Kokosmakroner

Det finnes knapt noen enklere kaker å lage enn kokosmakroner. Disse herlige munnfullene av kokos er gjerne en favoritt hos de yngste.

Du trenger
2 egg
125g sukker
300g kokosmasse
50 g ekte smør
1 ss hvetemel
1⁄2 ts bakepulver

Slik gjør du
* Sett stekeovnen på 200°C og ta fram et stekebrett med bakepapir.
* Smelt smøret og la det avkjøles, mens du pisker eggedosis av egg og sukker til den er lett og luftig. Jo lenger tid og mindre styrke du pisker med, desto luftigere blir den. Rør i kokosmassen, mel, bakepulver og avkjølt smør. Blir deigen for flytende må du fylle i litt mer kokosmasse for å forhindre at kakene flyter ut under steking og blir flate.
* Sett deigen som topper på stekeplaten. Bruk to teskjeer.
* Stek kakene i ca 10 minutter til de er fine og gylne. Avkjøl umiddelbart på rist, og oppbevar kokosmakronene i tett boks.

 

Med blåmuggost får pepperkakene en ny og spennende dimensjon.
Med blåmuggost får pepperkakene en ny og spennende dimensjon. Vis mer

Pepperkaker med blåmuggost

Pepperkaker hører så absolutt julen til. De er morsomme å lage, og kjempegode å spise. Har du prøvd pepperkaker med blåmuggost på? Det er utrolig godt! En spennende smakskombinasjon, som også er et glimrende forslag til spiselig julegave.

Du trenger
2 egg
2 1⁄2 dl sukker
250 g mørk sirup
125 g smør
1⁄2 ts malt kanel
1⁄2 ts malt pepper
1⁄2 ts malt ingefær
1⁄2 ts malt nellik
1⁄2 ts hornsalt
600 g hvetemel
Ved siden av: Selbu blå eller annen god blåmuggost (ca 10-15 g pr pepperkake)

Slik gjør du
* Visp eggene og sukkeret til du får en luftig eggedosis. Smelt sirup og smør i en litt stor kjele. Avkjøl blandingen litt. Bland sammen det tørre og ha det i kjelen. Elt deigen ferdig der. La deigen hvile kaldt en god stund. Deigen blir lettest å kjevle hvis du lar den hvile kjølig til neste dag.
* Sett stekeovnen på 200°C. Ta fram forskjellige pepperkakeformer og en stekeplate med bakepapir.
* La deigen ligge i kjøleskapet, og ta bare ut litt og litt som du arbeider med. Det er lettere å kjevle små leiver av den store deigen. Kjevle ut til passe tykkelse (ca 0,3 cm) og stikk ut kaker med formene.
* Legg pepperkakene over på stekeplaten. Stekes midt i ovnen i ca 10-12 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er. Avkjøl delene på en flat rist. Nå er det bare å legge på en god skive med deilig ost!

 

Selvsagt kan du bruke godteri i karameller.
Selvsagt kan du bruke godteri i karameller. Vis mer

Polkakarameller

Hjemmelagde karameller er både godt å ha på lur i eget skap, eller gi bort som en venninnegave! Knuste polkagriser i karamellene gjør dem eksta gode. Denne oppskriften gir deg ca 40 polkakarameller.

Du trenger
2 dl kremfløte
2 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl polkagriser
4 ts peppermynteolje
2 ss ekte smør

Slik gjør du
* Bland fløte, sirup og sukker i en tykkbunnet, vid kjele. Kok opp under omrøring. La det koke til blandingen består kuleprøven (se neste trinn).
* Ha en liten dråpe av blandingen i en kopp med kaldt vann, og forsøk å rulle blandingen til en kule. Dersom du får til det, er massen ferdig. Hvis ikke – vent, og prøv igjen om litt.
* Knus polkagrisene og rør smulene sammen med peppermynteolje og smør inn i blandingen. Rør godt og fordel massen i former eller hell i en langpanne. Hvis du bruker langpanne må den pensles med olje.
* Skjær karamellene opp i ruter akkurat når knekken stivner.

 

Kaffekosen blir perfekt med en deilig nøttemarengs til kaffekoppen.
Kaffekosen blir perfekt med en deilig nøttemarengs til kaffekoppen. Vis mer

Nøttemarengs

Denne oppskriften på luftige og lette marengser har en deilig nøttesmak. De skal være sprø, og smelte i munnen. Hva smaker vel bedre når du skal kose deg litt? Denne oppskriften gir ca. 20 marengser.

Du trenger
1⁄2 dl hasselnøtter
3 ts eggehviter
1⁄4 ts salt
2 dl sukker

Slik gjør du
* Forvarm ovnen til 125°C. Hakk hasselnøttene i mindre biter. Ha saltet i eggehvitene, og pisk til hvitt skum. Tilsett sukker under fortsatt pisking til marengs. Bland forsiktig inn de hakkede nøttene.
* Legg bakepapir på en stekeplate. Bruk to teskjeer til å sette røren som små topper på bakepapiret.
* Stek marengsene midt i ovnen i 15 minutter. Senk varmen til 100 °C, og stek videre i ca. 30 minutter, til marengsene er tørre og lette. Avkjøl på rist.
Smart tips: Dersom du ønsker en blankere overflate på marengsen, tilsett en teskje hvitvinseddik.

 

Du kan egentlig variere disse små konfektbitene i det uendelige.
Du kan egentlig variere disse små konfektbitene i det uendelige. Vis mer

Tranebær- og pistasjkonfekt

Ikke noe er så godt som hjemmelaget sjokoladekonfekt! Disse er perfekt å ha på lur i skapet. 1 porsjon gir ca. 30 biter.

Du trenger
1 dl kremfløte
150 g mørk sjokolade
1 ts vaniljesukker
1⁄2 dl hakkede tranebær
1⁄2 dl hakkede pistasjnøtter
Pynt: 1 ss pistasjnøtter 1 ss tranebær

Slik gjør du
* Kok opp fløte i en kjele. Ta den fra varmen.
* Knekk sjokolade i biter og legg i fløten. Rør til sjokoladen er helt smeltet. Tilsett vaniljesukker, tranebær og pistasjnøtter.
* Fordel sjokoladeblandingen i små former eller muffinsbeger. Pynt med nøtter og tranebær.
* Sett konfekten kjølig i ca. 4 timer til den har stivnet.
Smart tips: Bytt ut tranebær med tørket aprikos i biter.

 

Imponer mormor med hjemmelagde krumkaker.
Imponer mormor med hjemmelagde krumkaker. Vis mer

Glutenfrie krumkaker

Ingen jul uten knasende gode krumkaker! Her har du oppskriften på en glutenfri variant. I stedet for de tradisjonelle kremmerhusene, kan du gjerne legge krumkakene over en kopp. Da får du en form som kan fylles med multekrem eller andre godsaker.

Du trenger
3 egg
150 g sukker
150 g ekte smør
75 g glutenfritt mel
75 g potetmel
1⁄2 ts kardemomme
1⁄2 dl vann

Slik gjør du
* Du trenger et krumkakejern, og eventuelt en krumkakepinne eller en kopp.
* Smelt smøret i en kjele, og avkjøl. Visp egg og sukker til eggedosis.
* Rør inn det avkjølte smøret, og deretter sukker, mel og kardemomme. Helt til slutt rører du inn vannet. La røren svelle (hvile) i 1 time.
* Varm opp krumkakejernet, og legg en teskje røre på midten av jernet. Stek kakene gyllengule ved svak varme. Form til kremmerhus rundt en krumkakepinne raskt mens kaken fremdeles er rykende varm, eller legg kaken over en kopp.

Berlinerkranser er en tradisjonsrik julekake som du ikke trenger noe ekstra utstyr for å lage.
Berlinerkranser er en tradisjonsrik julekake som du ikke trenger noe ekstra utstyr for å lage. Vis mer

Berlinerkranser

Berlinerkranser er en klassiker blant de syv slagene til jul, og dermed enda en grunn til å glede seg til den koselige høytiden. En porsjon av denne oppskriften gir ca 60 kranser.

Du trenger
2 hardkokte eggeplommer (str M)
2 rå eggeplommer (str M)
125 g sukker
250 g ekte smør (romtemperert)
300 g hvetemel
Pensling og dryss: 1 eggehvite 1 dl perlesukker

Slik gjør du
* Kok eggene i åtte minutter slik at de blir hardkokte. Gni deretter de kokte eggeplommene og bland dem med de rå. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis inn mel og romtemperert smør (NB! Smøret må ikke smeltes). Sett deigen kjølig i et par timer.
* Sett stekeovnen på 180°C. Ta fram en stekeplate som du smører eller dekker til med bakepapir.
* Trill deigen ut til tynne pølser, ca. 10 cm lange. Er deigen for fast kan du tilsette en liten spiseskje med vann eller melk, slik at de ikke sprekker så lett. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på stekeplaten. Pensle med sammenvispet eggehvite, dryss på perlesukker.
* Stek kakene lys gule i ca 10 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.
Smart tips: Bruk gjerne romtemperert smør som du har ferdigrørt på forhånd.

 

KNASENDE GODE: Disse nøtterutene blir garantert elsket av både små og store.
KNASENDE GODE: Disse nøtterutene blir garantert elsket av både små og store. Vis mer

Sjokolade- og nøtteruter

Knasende gode kaker. Disse blir ikke lenge i boksen! Av denne porsjonen blir det ca. 30 småkaker.

Du trenger
100 g ekte smør
1⁄2 dl sukker
1 egg
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
1 1⁄4 dl hvetemel
1⁄2 ts bakepulver
Topping: 1 1⁄2 dl nøttekjerner eller grovhakkede mandler

Slik gjør du
* Sett stekeovnen på 200°C. Til denne oppskriften trenger du en liten langpanne (25x35 cm).
* Rør smør og sukker lett og luftig, gjerne i foodprocessor. Tilsett egget, og sikt i kakaopulver og vaniljesukker. Bland mel med bakepulver og rør det i deigen.
* Fordel deigen på bakepapir i en liten langpanne. Strø over de hakkede nøttene, og stek røren midt i ovnen i ca. 15 minutter.
* Skjær i ca. 5x5 cm store ruter mens den ferdigstekte røren fremdeles er litt varm.

Lyst på flere deilige oppskrifter? Sjekk nettsidene til Tine - her får du enda mer inspirasjon til julebaksten.

Innholdet er tilrettelagt for Tine av Digamma.no

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop