Nettmøte

Spør deg til bedre sex

Hvor ofte og hvordan er vanligst? Sexekspert Stéphane Vildalen stilte til nettmøte på kk.no. Les svarene.

Publisert
Sist oppdatertStéphane Vildalen (42)

 • Utdannelse: Psykolog, med spesialitet i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi.
 • Bakgrunn: Startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989.
 • Jobber nå: Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo og Sørlandet sykehus - med pasienter med seksuelle problemstillinger.
 • Sivilstand: Single, tre barn. • Hva er normalt når det gjelder sex og hvordan nyte mer?

  Stéphane Vildalen (42) er spesialist i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi. Hun er vår faste sexekspert på kk.no.

  Hver dag svarer hun utfyllende på et leserspørsmål om sex og kjærlighet. Vil du stille Stéphane et spørsmål, send en e-post til: stephane@kk.no. Hun stiller også til nettmøte annenhver uke, og svarer da på leserspørsmål fortløpende i to timer.

  Stéphane kan hjelpe deg med alle spørsmål knyttet til sex, samliv og kjærlighet. Mange problemer knyttet til seksualitet virker mer kompliserte enn de egentlig er - det er ikke flaut å spørre!

  Allerede da hun startet i praksis hos Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo i 1989, så Stéphane at det er et stort behov for informasjon og folkeopplysning rundt seksualitet.

  Hun mener utfordringeneligger i å få både politikere, helsevesen og utdanningssystem til å forstå at den seksuelle helsen er viktig.

  I tillegg til å være kk.no-ekspert, jobber Stéphane Vildalen både ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST)og på Sørlandet sykehus. Der tar hun imot både par og enkeltpersoner med seksuelle problemstillinger. Stéphane er også terapeut etter Parent Management Training Oregon-modellen (PMTO), som går ut på å trene foreldre til barn med alvorlige atferdsvansker i foreldreferdigheter.


  Nettmøtet er avsluttet. Les svarene under.

  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

  nei til oral- og anal sex

  , innsendt av jente25
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 15:25
  Hei jeg er ei jente på 25 år som har et problem : jeg liker ikke oral- og anal sex,jeg har aldri tent på det faktisk.Men det forårsaker problemer når jeg har et forhold.Som du forstår er det alle guttene som ønsker det (alle ønsker oralsex og i mindre grad også analsex) ,og så alle eksene mine begynte å presse meg og jeg måtte under press gi oralsex flere ganger og ha anal sex (bare få ganger heldigvis).Første gang jeg ga oralsex var jeg 21 og det var som sagt under press.Jeg bare lurer på om det er noe galt med meg,og om jeg er unormal,fordi jeg føler at jeg er den eneste som ikke liker sånne ting.Men jeg er også veldig bekymret at jeg ALDRI kommer til å finne en gutt som kan leve uten oral- og anal sex og kan akseptere meg for den jeg er. Fordi alle eksene mine enten forlot meg eller bedro meg pga jeg ikke hadde lyst på disse formene av sex (selvfølgelig MÅTTE jeg gjøre det under press av og til,men det var ikke nok for dem,de ville ha ei jente som var med på alt).Takk på forhåndMvh jente 25
  Kjære jente 25For det første - ikke gjør ting du ikke liker! Å presse seg eller la seg presse til sex en ikke liker gjør ikke at sexen blir noen god del av livet. Klart det finnes menn som kan klare seg uten oral- og analsex. Det er heller ikke noe galt med deg som ikke liker dette. Det er mange grunner til at vi liker noe og ikke noe annet. Noen liker sushi, andre liker kjøttkaker. Sex handler og om smak og behag - noe liker vi og noe liker vi ikke. Det er ikke dermed sagt at en ikke kan lære seg å like nye ting. Det går an. Dette kan ikke skje under press, men i trygge omgivelser hvor en har god kommunikasjon og nærhet til partneren sin. Å være forelska hjelper mye om en skal prøve ut noe nytt. Men det må i så fall skje i ditt tempo. Lykke til!Hilsen Stéphane

  Sex etter fødselen

  , innsendt av Maria
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 22:59
  Jeg er gravid med mitt første barn og alt går fint så langt, men med tanke på det store som skal skje kverner tankene om alt mulig. Mest om barnet og om jeg klarer å bli en god mor, men også bekymring for at sexlivet skal forsvinne etter at datteren vår kommer. Omtrent samtlige i vennekretsen kommer med skremselspropaganda om hvor tøft det er og at det tar flere år å komme tilbake til normalen. vi har et godt og aktivt sexliv nå og har det bra sammen, det er jo tross alt derfor vi vil stifte familie, men jeg ligger om nettene og tenker på om jeg skal klare å bære den tunge tiden jeg vet vil komme.
  Kjære MariaSlutt å bekymre deg! Det er ikke sikkert det kommer noen tung tid. Klart et nytt barn forandrer forholdet og sexlivet med det, men det er ingen selvfølge at det skal bli så problematisk. At dere har et godt seksualliv nå lover godt for framtiden. Graviditet og fødsler og tiden etter dette gir en unik mulighet til å opleve sin egen kropp på en ny måte. Det som skal skje gir deg og mannen din mulighet til å oppleve nærhet og intimitet på en annen måte enn før. Lukk ørene for skremselspropaganda, det tjener ikke til noe godt. Alle opplever det å få et barn forskjellig, ingen vet hvordan det blir for deg. Kos deg med graviditeten og datteren dere skal få.Lykke tilHilsen Stéphane

  Kyssing i offentlighet

  , innsendt av Litt sjenert
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:01
  Jeg brøt nylig ut av et ti år langt forhold som på slutten var som is når det gjelder følelser. Nå har jeg akkurat truffet en fantastisk fyr som har gitt livet mitt ny mening, men problemet er at han vil kysse og klemme på meg hele tiden, samme hvor vi er. Jeg liker jo selvsagt å kysse osv jeg også, men blir forlegen når det skjer i full offentlighet. Han bare ler av meg og sier at vi bør vise alle at det er noen som har det bra og er gode forbilder.
  Kjære litt sjenertNå det kommer til offentlig kyssing er vi jo forskjellig. Noen synes det er greitt, andre mener det tilhører privatlivet. Noen blir forlegne av å være tilskuer til par som spiser hverandre opp foran nesa på dem. Men litt offentlig klemming og kyssing iblandet vanlig takt og tone tror jeg ingen har vondt av. Kos deg med den nye kjæresten din, du!Hilsen Stéphane

  Er jeg lesbisk?

  , innsendt av Tvilende
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:06
  Jeg har bare vært tiltrukket av menn hele livet. Er nå over 40 år. Nå er jeg singel, men har til min forskrekkelse oppdaget at jeg har begynt å få føleser for en kvinne i min nørmeste omgangskrets. Merker at jeg har samme følelser og tanker overfor henne som jeg har hatt med mennene i mitt liv. Jeg vet med 100 prosent sikkerhet at hun ikke er lesbisk og jeg har helle ringen intensjon om å få meg en kvinnelig kjæreste, men disse tankene og følelsene skremmer meg.
  Kjære tvilendeJeg tror ikke det er så enkelt at enten er mann heterofil eller så er man lesbisk. Mange forteller at tiltrekningen mot samme kjønn kan variere gjennom livet. I perioder kan man være litt homo, i andre mye homo, og i perioder ikke homo i det hele tatt. Folk som i hovedsak definerer seg som homofile kan og tiltrekkes av det andre kjønn, dette går begge veier. Jeg kan skjønne at det virker skremmende at du finner en kvinne tiltrekkende for første gang i godt voksen alder, men det ikke uvanlig. Slik jeg skjønner har du en heterofil identitet og den kan du fortsatt ha selv om du har funnet en person av samme kjønn du finner tiltrekkende. Det forandrer ikke deg som person.Hilsen Stéphane

  Kompis med knust hjerte

  , innsendt av Line
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:24
  Hei!Jeg har en venn som nettopp har opplevd at et åtte år langt samboerskap (ingen barn) har gått i vasken. Han er min beste guttekompis, og jeg vil gjerne stille opp for ham. Har inntrykk at han ikke snakker så mye med gutta, og han syns nok det er litt vanskelig å åpne seg. Reagerer gutter annerledes på kjærlighetssorg - er det noe jeg bør ha i bakhodet? Har du noen gode tips til hva jeg kan gjøre for ham?Vi er begge i slutten av tjueåra.Takk!
  Kjære LineTakk for fint spørsmål. Gutter reagerer like likt og forskjellig på kjærlighetssorg som oss kvinner. Men en del menn har nok vanskeligere for å sette ord på det de føler enn mange kvinner har. Det betyr ikke at følelsene ikke er der, men at det er vanskelig å fortelle hvordan det føles. Bare det at han vet du er der for ham er en fin ting. Og kanskje er det nok å vite at han har en venn som ønsker han godt og som kan stille opp om det trengs. At dere gjør hyggelige ting sammen er nok viktig for han i denne tiden, sånn at han får noen andre impulser enn å være alene med triste tanker.Hilsen Stéphane

  Utro

  , innsendt av O
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:47
  Jeg er ei jente på 23 som har vært sammen med en kjempefin fyr i to år. Forrige helg ble jeg kjempefull og klart e å havne i seng med eksen fra fire år tilbake. Jeg har utrolig dårlig samvittighert, men er redd for at kjæresten min skal dumpe meg hvis jeg forteller det. Jeg er overhode ikke interessert i eksen, det var bare en skikkelig tabbe, og jeg tror ikke kjæresten min kan få vite om det hvis jeg ikke sier npoe.Jeg er så i tvil om hva jeg skal gjøre - føler virkelig at jeg elsker kjæresten min, og angrer så intenst. Er redd for at jeg ikke er lagd for å være monogam, siden jeg ikke klarte å holde meg på matta.O.
  Kjære OAlt skal ikke sies. Særlig ikke hvis det skaper mer kaos enn om en ikke sier det. Du beskriver dette som et engangstilfelle og ikke som en livsstil, så dette betyr ikke at du ikke kan være monogam om du ønsker det. Vi mennesker gjør tabber sånn nå og da. Hvis du hadde ubeskyttet sex med eksen din, må du sørge for at du ikke smitter kjæresten din med noe. Dvs at du i såfall bør teste deg for kjønnsykdommer.Lykke tilHilsen Stépahne

  klamydia

  , innsendt av engstelig
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:48
  Hei! Jeg lurer på hva symptomene for klamydia er. Hadde ubeskytta sex for et par uker siden, og begynner å bli litt nervøs.
  Kjære engstelig.Hovedproblemet med Klamydia er at det kan være helt uten symptomer eller nesten ingen symptomer. Det er en grunn til at smitteutbredningen er så stor. Tegn på Klamydia kan være irritasjon og svie i urinrøret, senere kan det komme en gråaktig væske ut av skjeden og urinrøret. Ubehandlet Klamydia kan føre til sterilitet, graviditet utefor livmoren og smertetilstander. Men det er veldig enkelt å teste seg og behandle det. For sikkerhets skyld bør du gå til legen din og ta en test. Skulle du være smittet er det ingen fare om du oppdager det nå.Hilsen Stéphane

  dilemma

  , innsendt av lille my
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:51
  Hei StephaneForrige helg var jeg ute med vennegjengen, og det ble ganske fuktig. Da jeg skulle på do, møtte jeg kjæresten til venninna min (han er 32, venninna mi og jeg er 27), og da han passerte meg, prøvde han seg. Han kysset meg og sa at han alltid har likt meg. Jeg ristet meg løs, og lot som ingentinmg etterpå, men episoden plager meg veldoig og jeg jeg lurer på om jeg skal si noe til venninna mi. Det var jo ingen stor sak, men jeg føler meg illojal som ikke sier det til henne. Hva bør jeg gjøre?
  Kjære lille myDillemmaer som dette er jo ikke helt enkle og jeg synes det er vanskelig å råde deg til å enten si det eller ikke. Dette kan ha vært noe vas han sa i fylla og ikke mente noe spesielt med, han kan ha ønsket et sidesprang, han kan være forelska i deg, han kan ha ønsket sex med dere begge... Hvis noen skal plages her er det jo han som har prøvd seg på venninna til kjæresten sin, og satt deg i en vanskelig situasjon. Hvis kjæresten din hadde prøvd seg på venninna di, ville du visst det? For mange vil nok svaret på dette spørsmålet være ja. Men du riskikerer å rote til noe som ikke nødvendigvis var ment så alvorlig. Om venninna di får vite at du ikke har sakt det kan hun føle seg sveket av deg. Hva vil ha størst konsekvenser, å si det eller ikke si det? Dette må du vurdere. Kan dere eventuelt snakke sammen om dette alle tre og på den måten rydde det unna? Lykke tilHilsen Stéphane

  Gravid

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0029.05.2006 / kMonday. 23:52
  Jeg er gravid og har termin om to måneder, jeg bekymrer meg mye for sexlivet til mannen min og meg etter fødselen. Må man vente lenge før man prøver seg igjen? Og stemmer det at man blir mye slappere der nede, slik at vi får mindre glede av sexen? Hjelper sånne knipeøvelser etc i så fall?Takk :)
  Kjære gravid.Man trenger ikke vente så lenge etter fødselen. Men man blør en stund etterpå og det kan være en viss fare for infeksjon den første tiden. Mange blir sydd og da må dette få tid til å gro. De fleste synes det er ganske greitt å vente noen uker fordi hovedfokus er på baby og amming. Ofte blir det ganske uregelmessig soving på hele familien i starten så mann er er trøtt og sexen er også av den grunn ikke det som kommer først. Men har man hatt et godt sexliv før fødselen, så får man det etter fødselen og. Underlivet endrer seg litt etter en fødsel, det kommer litt ann på hvordan fødselen skjer, hvor ung du er, hvor flink du er til å trene etterpå. Og ja, knipeøvelser hjelper godt. Det er ingen grunn til at dere skal få mindre glede av sexen. Var jeg deg ville jeg tatt de bekymringene med stor ro.Lykke til med baby!Hilsen Stéphane

  Nytt krydder

  , innsendt av A.
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0030.05.2006 / kTuesday. 00:09
  Hei!Jeg har vært sammen med samboeren min i over sju år. vi har det veldig bra sammen. Sex har aldri vært noe problem, vi er veldig samstemte. Derfor føler jeg meg litt "skyldig" når jeg tenker at jeg synes sexlivet vårt er litt kjedelig. Vi har prøvd litt forskjellige ting, leketøy, rollespill, sånne ting, men det ender jo opp med den samme sexen uansett, er bare opptakten som blir annerledes. Jeg burde vel ikke klage, samboeren min er en flott mann, og jeg får alltid orgasme, jeg skulle bare ønske at han ville overraske meg en gang...er jeg veldig egoistisk og dum som tenker sånn?
  Kjære AJeg må desverre svare deg ganske kort nå, men problemstillingen din er veldig aktuell. Nei, du er ikke veldig egoistisk og dum som tenker sånn. Det er en utfordring i mange forhold å holde oppe intensitet og spenning etterhvert som årene går. Det er mange fordeler med lange stabile forhold, men ting blir mindre nytt etterhvert. Så fint at dere har lekt og prøvd forskjellige ting! Når du sier at du skulle ønske at han overrasket deg iblant så er jo det et fint utgangspunkt for å leke og utforske mer - da har du jo satt ord på noen behov du har. Om du liker at opptakten blir anderledes så kan dere jo leke videre og lage avslutnignen anderledes og. Jeg vet at det ikke er så lett å endre sex som har etablert seg over tid, men det høres ut som at dere har et godt grunnlag for å få det til.Lykke tilHilsen Stéphane

  Overgangsalder

  , innsendt av
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0030.05.2006 / kTuesday. 00:17
  Til min store sorg kom jeg i overgangsalderen for to år siden, da jeg bare var 37 år gammel. Legen kalte dette "for tidlig overgangsalder", jeg forsto det slik at det var noe som inntreffer hos enkelte kvinner. Han hadde ikke så mye kompetanse om emnet, og jeg bor på et lite sted hvor det ikke er noen spesialist.Jeg har sluttet fred med at jeg ikke kan få det barnet jeg ønsket meg, jeg hadde jo utsatt forsøkene på å bli gravid ganske lenge uansett. Jeg taklet hetetoktene og alt som hører med. (Glad for å slippe mensen!) Men det jeg virkelig sliter med, er at sexlysten min er helt borte. Jeg har vært gift med en fantastisk mann siden jeg var 21. Vi har hatt et flott ekteskap, sånn som andre misunner. Han har vært tålmodig og veldig forståelsesfull, men jeg antar han har trodd at sexlysten min en eller annen gang ville komme tilbake. Det ser det ikke ut til at den gjør. Vi har sex kanskje 5-6 ganger i året, men jeg har liten glede av det. Det virker som om den delen av meg er helt død, og jeg skulle så inderlig ønske at det ikke var slik. Jeg savnet virkelig å ha sex og være intim med mannen min, men jeg orker ikke tanken på å gjennomføre det i praksis. Han er like gammel som meg. Jeg synes ikke jeg kan forvente at en flott mann på 39 år skal slå seg til ro med en håndfull halvhjertede samleier for resten av livet. Finnes det noe håp om at jeg kan få sexlysten tilbake? Bør jeg la ham skaffe seg en elskerinne og forsøke å takle at han er intim med en annen? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.
  Kjære deg.Du stiller viktige og aktuelle spørsmål som jeg gjerne vil svare ordentlig på. Fordi tiden renner ut her nå, vil jeg skrive et svar, så legger vi spørsmålet og svaret ut på KKs nettsider.Hilsen Stéphane

  Dårlig match

  , innsendt av Jennie
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0030.05.2006 / kTuesday. 03:34
  Jeg har aldri fått spesielt utbytte av sexen med samboeren min. Det er ikke ille, men jeg har aldri fått orgasme ved hans hjelp og for å være helt ærlig foretrekker jeg å onanere fremfor å ha sex med ham. Jeg kan ikke akkurat si det til ham heller. Vi har det bra på de fleste områder, men seksuelt er det bare tamt og flatt.
  Kjære JennieHvorfor kan du ikke si det til ham? Jeg tror det er nettopp det du må gjøre om du skal få forandring på dette. Spørsmålet er hvordan du skal si det. For om du sier det på en måte som får ham til å føle seg dum og udyktig, så hjelper det ingen av dere. Kanskje han ikke vet hva som skal til for at det blir godt for deg? I så fall kan du fortelle han hva du liker og hva han kan gjøre. Å onanere er og en fin ting å gjøre sammen. Så kan han se hva som skal til for at du får orgasme. At dere har det fint på de fleste områder er et godt utgangspunkt for å få til dette og.Lykke tilHilsen Stéphane

  Ustabil eks

  , innsendt av Erik
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0030.05.2006 / kTuesday. 03:44
  Jeg var dessverre så uheldig å rote meg inn i et forhold med en kvinne som ikke var frisk mentalt. tter noen få møter trakk meg ut fordi jeg skjønte at hun var veldig ustabil, men nå har hun gjort livet mitt til et mareritt med falske beskyldninger og rykteflom om at jeg er verdens største drittsekk. Hun lar seg ikke stoppe av noe og ser det tydeligvis som sin misjon å gjøre livet surt for meg. Jeg velsker mellom å bli fly forbanna og å synes synd på henne.
  Kjære ErikSituasjoner som dette er veldig vanskelig og jeg skjønner godt vekslingen i følelsene dine. Klart det er synd på henne og hun har det vondt og trenger hjelp. Har hun en venninne som du kan alliere deg med, som kan snakke med henne og sluse henne inn i et hjelpesystem? Du har og all grunn til å være forbanna. Om hun sjikanerer deg kan det hjelpe at du anmelder henne til politiet. Dette for å markere at du ikke finner deg i en sånn måte å bli behandlet på. Politiet gjør ikke noe med disse sakene, men hun vil bli informert om anmeldelsen. Jeg har erfaring med at dette kan roe ned aktiviteten til disse ustabile jentene. Ellers må du bare så langt det er mulig ikke la henne være noen del av livet ditt, hvis du ikke svarer på hennes innfall blir det heller ikke så interessant å fortsette over tid. Det vi gir oppmerksomhet får vi ofte mer av.Jeg ønsker deg lykke til!Hilsen Stéphane

  Skuffelse på skuffelse

  , innsendt av Qvinne
  Dato: 01.02.2013 / kl.13:0030.05.2006 / kTuesday. 03:48
  Jeg har vært singel så lenge nå at jeg nesten ikke kan huske hvordan det var å ha en mann. Jeg har tydeligvis mistet evnen til å holde på en fyr. Hver gang jeg møter noen jeg liker forsvinner han som dugg for solen før det er i ferd med å bli skikkelig seriøst. Jeg er over 30 år og drømmer om å stifte familie med en jeg elsker, men det er tydeligvis ingen som vil elske meg.
  Kjære QvinneDet er helt sikkert noen der som vil elske deg! Hvis jeg var deg ville jeg tenkt meg godt om hva som skjer når du møter menn som forsvinner som dugg for solen. Møter du feil menn? Er det noe du gjør som skremmer menn fra å bli seriøs med deg? Se om det er noe mønster i det som skjer. På den måten kan du lære å gjennkjenne hva som skjer, noe som er første skritt for å prøve å gjøre noe med situasjonen. Skal du ha familie med barn begynner det å haste litt. Kanskje kan noen timer hos en psykolog hjelpe deg å komme videre i dette? Jeg tenker ikke at det er noe galt med deg, men det er et tips for å komme videre om du føler du står fast i livet.Lykke tilHilsen Stéphane
  Spør deg til bedre sex
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer