Kk-ekspertene

Spør deg til god form

Trenger du litt inspirasjon for å komme i sommerform, eller lurer du på hva de beste øvelsene for bikinimagen er? KKs treningsekspert Jil Jahrmann ga sine beste tips for å komme i treningsform i sommer i nettmøtet fredag 8. juni. Les alle spørsmålene og svarene her.

Publisert
Sist oppdatert
Jill Jahrmann er utdannet fysioterapeut og jobber for SATS-kjeden. Hun er KKs faste treningsekspert, og holder jevnlig foredrag om temaer som effektiv trening, aktiv livsstil, overskudd til hverdagen og yoga. I tillegg har hun skrevet bøker om trening, yoga og vektreduksjon.

Jill kan svare på alle spørsmål som berører trening og fysisk aktivitet - alt fra styrketrening til turer i skog og mark. Trenger du tips til artig utetrening i vår, eller starte på veien mot bikiniformen? Lurer du på hva du kan gjøre for å få en mer aktiv hverdag, eller hvordan du trener deg til en perfekte rumpe? Jill kan svare deg.

Les alle spørsmålene og svarene her.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0004.06.2007 / kMonday. 22:47
Jeg har i en periode på ca 1,5 år trent ganske mye. 4-5 dager i uka med ordentlig trening og så har jeg gjerne gått turer ellers og kanskje i tillegg til trening på treningsdagene. Vekten har i samme periode gått litt oppover, og det har jeg tilskrevet litt muskelvekst men også litt fett fordi jeg har spist ganske mye og til tider usunt. Nå har jeg trappet ned på treninga pga mindre tid, og jeg prøver å spise sunt. Jeg har gått ned i vekt, og ganske fort. Men i forhold til kalorier inn/ut skulle det være omtrent likt nå som da jeg trente mye/spiste mye og nå når jeg trener mindre og spiser sunnere, men ikke lite. Hvorfor har vekten både gått opp og ned da? Trente jeg FOR mye og spiste for ujevnt kanskje? Det ble store forskjeller i ukedager og helg...
Hei duAntagelig har du svarene selv. Kroppen reagerer på hva du gjør, både nåpr det gjelder trening og næringsinntak. Jeg vet ikke hvordan du har trent, men det er i alle fall viktig at du trener med bra intensitet om det skal ha noen effekt på fett/vekt.Det kan se ut som matinntaket ditt har vært det avgjørende, og det er ikke så underlig om du virkelig har endret inntakte drastisk.Jill:-)

Sommertrening

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0005.06.2007 / kTuesday. 11:37
Jeg har tenkt å trene intensivt i 7-8 uker i sommer, og vil gjerne ha et best mulig resultat. Hvor ofte og hvor lenge bør jeg trene og hva?Jeg er veldig glad i å spinne. Veksler mellom LO 45 og Hi45, noen ganger 60 eller 75 minutter også. Liker ellers å jogge, men da bør det være variert trening (gjerne i form av intervaller). Og styrketrening går også bra. Mine favorittmuskelgrupper er: korsrygg (rygghev), sit-ups på ball, brystpress og lår (innside og utside). Jeg ønsker å gå ned minst 3 kilo denne sommeren, og 5 kilo til jul. Jeg vet at jeg må kombinere dette med sunn mat, men jeg har litt vanskelig for å kutte ut søtsaker. Jeg går på danselinje på videregående og målet mitt til høsten er :- å forbedre kondisjonen veldig- bedre spenst- bedre styrke i viktige muskelgrupper: "senter" : mage og rygg, "lår" (turn-out)?, ankler og legger. I tillegg bør armer være veltrente.Jeg håper du kan hjelpe meg med noen øvelser og kanskje sette opp et program til meg i sommer. Har du noen oversikt over hvor mange kalorier jeg skal innta i løpet av en dag hvis jeg trener ved siden av? Er 176 cm høy og veier rundt 80 kg.Håper på svar :)
Hei du Dette var mange spørsmål, mange flerr enn jeg kan svare på i et nettmøte og uten å kjenne deg i det hele tatt.Om vi ser på treningen du bedriver nå, så høres det bra ut. Spinning og løpetrening, gjerne med intervaller, er flott for både forbrenning og kondisjon. Det er et poeng at du trener effektivt, det vil si med høy intensitet. Du kan gjerne veksle mellom langkjøring og intervalltrening for å få det beste resultatet - ved langkjøring bør du ligge på en intensitet som merkes godt, men som du klarer å holde i 40-50 minutter. Totalt tre-fire kondisjonsøkter per uke er veldig bra om du har tid til det og kjenner at kroppen orker. Om det blir formye kan du bygge gradvis opp fra to til tre osv.Siden du er interesser i kjernemuskeltrening, hvorfor ikke prøve deg på Pilates eller en moderne form for kjermemuskeltrening. På SATS kaller vi disse timene for MageRygg. Da får du målrettet trening for akkurat disse musklene på en effektiv måte.Lykke tilJill:-)

Gravid - mageøvelser?

, innsendt av Tyskland
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0005.06.2007 / kTuesday. 14:15
Hei!Jeg lurte på om det kunne skade fosteret å drive med sit -ups det første trimesteret av svangerskapet? Ettersom magen ikke er så stor og fostert ikke tar så mye plass kan det da være skadelig? Lurer ellers på alternative måter å kunne drive med styrketring av mage på under graviditeten?Hilsen Tyskland
Hei duDet er slett ikke skadelig for fosteret om du trener med sit-ups i begynnelsen av graviditeten, eller senere, så lenge det ikke føles ubehagelig for deg. Dersom du opplever at du blir kvalm eller svimmel når du ligger på ryggen og trener er dette noe som kalles Vena Cava syndrom og betyr at fosteret presser på en vene som fører blod tilbake fra bena. Da skal du unngå ryggliggende trening, men ellers er det altså ikke noe problem.Når magen blir større lenger ut i graviditeten kan det hende at du ikke trives med sit-ups lenger. Da kan du velge sittende sit-ups (fra sittende med bøyde ben og nesten, bare nesten ned til gulvet med krum rygg)planken, knestående skyt rygg og trekk magen inn, knestående diagonale lødt med ben og arm.Lykke til med graviditeten, min er veldiig snart slutt;-))Jill

, innsendt av Therese
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0006.06.2007 / kWednesday. 15:08
hei.Jeg har hørt at hvis man vil at treningen skal ha effekt så bør man trene minst tre ganger i uka. Og man bør ikke trene to dager etter hverandre. Dagen etter man har trent er man støl, men hvis man fortsatt er støl dagen etter der igjen, bør man vente ennå en dag med å trene?
HeiDet er mange ulike påstander ute og går hva gjelder trening, men sannheten er ofte mye mer finjustert. La oss først ta dette med tre ganger i uken. Dette antallet økter er supert om du har tid, og du vil få rask fremgang i form av bedre kondisjon eller styrke (avhengig av om du trener det ene eller anfdre), vel og merke om du trener med god intensitet. MEN det betyr ikke at mindre enn tre ganger i uken er bortkastet. To ganger er også flott, selv en gang er uendelig mye bedre enn ingen og du VIL få resultater i form av bedre humør og form selvom du trener færre ganger. Poenget er å gjøre mer enn ingenting.Når det gjelder trening påfølgende dager er det riktig at det ikke er spesielt smart å trene hard styrketrening for de samme muskelgruppenen to dager på rad. Det er heller ikke smart for utrente å trene påfølgende dager. For mennesker som er i god form er det ikke noe som tilsier at man ikke kan trene kondisjon to dager på rad eller kondisjon og styrke to dager på rad. Sannhet med modifikasjkoner., altsåJill:-)

Variasjon

, innsendt av Mia
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0007.06.2007 / kThursday. 09:34
Hei! Jeg er 30 år gammel, og fornøyd med den vekten jeg har. Målet mitt med trening er ikke å bli veldig muskuløs eller tynn, men å være sunn og frisk. Jeg varierer mye; ofte trener jeg yoga og pilates en gang hver om uken, i tillegg til at jeg trener litt styrke og løper. Spørsmålet mitt er om disse treningsformene "virker" når det blir ganske sjeldent? F.eks. pilates en gang i uken - har det noen effekt? Eller er det bedre å velge en ting, og gjøre det mange ganger?
Hei MiaPilates virker definitivt en gang i uken, det samme gjelder yoga! Oh jeg synes faktisk det er bedre om du varierer mellom to-tre treningsformer enn om du bare konsentrerer de om en. Du skal jo ikke trene deg opp til en spesifikk idrett, men forsøke å få en allsidig kropp i god form.Treningsopplegget ditt høres supert ut - både for kropp og sjel. Om du i tillegg trives med det selv, er alt såre vel.Jill:-)

uten trening

, innsendt av milla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0007.06.2007 / kThursday. 09:39
Heihei:)jeg er gravid i uke 14 og i veldig dårlig fysisk form (tenker mest på kondisen) etter å hatt et tøft første trisemester med sjukemelding og kvalme hele tiden. Nå begynner imidlertidig formen å bedre seg betraktelig og jeg vil så gjerne få opp kondisen igjen.Før jeg ble gravid gikk jeg mye på fjellet og i skog og mark samt at jeg trente styrke ca to ganger i uken.Rir også ca annenhver dag (ca en- to dager i uken siste tre mnd).har aldri tenkt vekt når jeg trener har ligget stabilt på 58kg og er 172cm høy.Hvordan skal jeg gjennoppta treningen nå??Kondisen føler jeg er helt på bunn=(Håper du kan gi veiledning=)mvh Milla
Hei og gratulerer med graviditeten!Jeg synes den beste metoden for deg er å ta opp igjen de aktivitetenee du er vant med (turer) på et lavt til moderat nivå og så øke intensiteten gradvis etter som formen stiger. Siden du var i god formda du ble gravid har du allerede en stor fordel.Du kan alstå gå deg varm og svett, men ikke kjør på så hardt at du bliruvel eller svimmel.Lykke til videreJill:-)

innsiden av låra

, innsendt av Lise M
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0007.06.2007 / kThursday. 13:07
HeiJeg er ei passe tynn dame (161 cm og 54 kilo) som har problemer med innsiden av låra. Jeg jogger flere ganger i uka, svømmer og trener styrke. Egentlig er jeg fornøyd med kroppen min, bort sett fra låra. Jeg hater å GÅ rundt i bikini, for da kjenner jeg at låra slår sammen. Har du noen tips til gode treningsøvelser for innside av låra?Hilsen Lise
Hei duJeg tror slett ikke at du har noe kroppslig problem med den velkten og høyden, ikke noe som resten av verden ser i alle fall. Men vi jenter er forferdelig kritiske til oss selv, så da er det lett å fpå "hang-ups" på enkelte kroppsdeler man tror man må forandre.Når det gjelder innsiden av lårene finnes det maskiner på treningssentre som trener akkurat disse musklene, men jeg anbefaler dem faktisk aldri tl noen. Jeg synes disse musklene trenes på en mye bedre måte samme med de andre musklene i bena, for eksempel ved knebøy med ganske tung motstand, eller utfall. Du kan velge det ene eller det andre.Om du trener hjemme kan du forsøke en øvelse som kalles plié. Da gjør du en knebøy, men vinkler knær og føtter ut til siden før du setter deg ned. Gjerne med litt ekstra motstand i form av en tung ryggsekk.Jill

Innside lår

, innsendt av J15
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0007.06.2007 / kThursday. 18:00
Heisann :)Har du noen øvelser å anbefale som tar på innsiden av lårene?Er et lite problemområde for meg, og hadde satt pris på noe som virkelig fungerer.Takk på forhånd for svar :)
Hei duSe svaret under - det gjelder akkurat samme spørsmål- Nå er det imidlertid vikti å understreke at absolutt ingen enkeltøvelser kan fjerne fettvev på inniden av lårene. Kroppen bestemmer selvhvor den lagrer reservene, og hos mange kvinner legges disse på lår/hofter. Styrketrening kan tree opp musklene og dermed få området til å se mer spenstig ut, men altså ikke fjerne fett. Om du vil redusere i fettlagre er det bare den gode gaamle metoden som fungerer. Bruk opp mer energi enn du spiser.Jill:-)

hardtrening

, innsendt av svimla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0007.06.2007 / kThursday. 19:22
Hei, av og til har det hendt at jeg nesten har besvimt på trening fordi jeg har trent så hardt i forbindelse med vekttrening. Bør jeg unngå dette?
Hei SvimlaDet er sjelden å hørre om jenter som orker å ta i så hardt! Det er i utgangspunktet ikke farli å ta i alt du orker, men du kan jo forsøke å fokusere på- pust. Ikke hold pusten for lenge gjennom øvelsen. Øv deg på å puste skikkelig ut i den konsentriske (løfte) fasen. Pass også på at pusten går jevnt inn igjen i den eksentriske (holde igjen) fasen.- Ikke løft for raskt. Kontrollerte, fine løft. - Sørg for god væskebalanse- Ta deg tid til pauser mellom setteneGod trening!Jill:-)

blir lett, men veier mer

, innsendt av mia
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0007.06.2007 / kThursday. 22:44
hei jill. du er kjempe flink:)jeg har trent mye i det siste og buksene sitter løsere og jeg føler meg tynnere. men alikevell så har jeg gåt opp ca en kilo i vekt. hva er det som skjer? mitt mål er jo å gå ned...
Hei MiaTakkl for det! Mitt råde til deg er å blåse i vekten-. Den er bare et tall og egentlig helt uinteressant for deg som trener. Det interessante er fordelingen av fett og muskler på kroppen. Fett veier betydelig mindre enn muskler, så om du har mye fett og mindre muskler vil du veie mindre enn det motsatte.Det du føæler og ser er riktig. Bruk heller centimetermål enn vekt.Jill:-)

Fleskemage

, innsendt av Trollmor
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.06.2007 / kFriday. 09:14
Hei! Har født 2 barn, yngste er 3 år. I løpet av det siste året har jeg gått ned ca 8 kg (Grete Roede), men skulle gjerne gått ned ca 3 kg til. Er ikke så stor, men har så fryktelig slapp mage, er nesten som en ´gelé klump ´(hørtes ikke bra ut, uff). Prøver derfor å få bukt med dette ved at jeg like før påske meldte meg på treningssenter og trener spinning, hovedsaklig lavintensitet, 1-2 ganger per uke og pilates ca 1 gang pr uke. Dette har ikke hjulpet, og vekten min står også stille. Er det noe jeg kan gjøre for å stramme opp litt?? Føler det er det som er viktigst for meg nå. Lurer også på hva som er mest effektivt når man vil forbrenne?Tusen takk for svar og ha en strålende solskinnshelg!
Hei TrollmorNår du snakker om å "stramme opp" handler det egentlig om å redusere fettlagrene. Jeg synes at det beste du kan gjøre er å tenke litt høyere intensitet. Om du skal forbrenne ekstra er det intensitet som teller. Da forbrenner du nemlig met per økt, og du får bedre kondisjon. Det viktigste er kondisjonen, for det er først når denne blir bedre at du begynner å forbrenne mye i hver økt. Altså - glem lavintensiv kondisjonstrening, det virker bare om du holder på i timevis, og da er det kun et supplement til den hardere treningen. Lykke til! Jill:-)

Kick off for trening

, innsendt av Blubba
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.06.2007 / kFriday. 11:48
Hei Jill,Har lest en del på dine tips. Men hva kan en gjøre når treningsgnisten er borte vekk..... Har du noen tips som gjør at en kan komme i gang igjen.MVHBlubba
hei duDe aller fleste mister gnisten iblant. Da synes jeg at det er to ting som gjelder1) Prøve deg på noen motivasjonsfaktorer. Tren noe nytt og gøy, avtal å trene sammen med en venninne og gå på kafé etterpå, gjør det hyggelig.2) Hold på dispiplinen. Det er aldri ille når du først er i gang, og ingen har lyst til å trene hver gang. Men de gjør det allikevel siden de vet hvor bra det føles etterpå. I perioder er det bare snakk om å gjøre det selv om det ikke frister. Klarer du det, er du over motivasjonsglippen før du vet ordet av det.Jill:-)

støl!

, innsendt av lille my
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.06.2007 / kFriday. 12:33
Hei Jill!Jeg lurer på hvorfor jeg blir så støl, selv med en dag eller to hvile mellom øktene? Jeg trener ofte spinning eller jogger mellom tre kvarter og en time. i tilleg tar jeg en økt styrke, 20-30min, før eller etter kondistreningen. Ideelt trener jeg man,ons og fredag. jeg spiser to timer før og rett etter, blanding av karbohydrater og proteiner. hva er det som påvirker restitusjonstiden? jeg merker at jeg får melkesyre lett i låra når jeg går opp trappene, eller melkesyre selv under oppvarming i en spinningtime. takk:) kos deg med trening og finvær, Jill!
Hei Lille MyI utgangspunktet er det vanlig å bli støl når treningen er ny eller uvant. For deg betyr det at du skal bli mindre støl etter noen uker med samme type trening, for da har kroppen vent seg til den. Om du fremdeles eri startfasen er det helt naturlig med stølhet.Du nevner at du blir "sur" i bena nårdu går i trapper. Dette kan også være et tegn på at du trener litt for hardt og er lett overtrent. Da kan svaret være at du bare skal redusere litt på den totale treningsmengden og la kroppen din restituere seg. Så kan du heller øke disene gradvis fremover når det føles bra.Melkesyre under oppvarmingen er et tegn på at du tar i for hardt. Skru opp belastningskruen og la heller intensiteten komme senere i økten, for oppvarmingen skal være lett.Jill:-)

Trening og ferie

, innsendt av Tinah
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.06.2007 / kFriday. 14:23
Hei hei Jill!Jeg skal på sommerferie i Juli og blir borte i litt over 2 uker. Gjør det noe om det ikke blir noe særlig trening da? Kommer sikkert til å gå mye, men finnes ikke noe treningssenter i nærheten av der vi skal bo, og ikke er det så fristende med hardtrening i syden-varmen. Tar kroppen veldig skade av det? Eller kan jeg bare nyte ferien og ikke tenke så mye over det?
Hei TinahJeg synes at du skal ta det helt med ro om du ikke har lyst til å trene. To uker går bra, men kondisjonen din vil være litt dårligere når du kommer hjem. Husk imidlertid på å holde deg mye i aktivitet slik at du slipper å drasse på ekstra feriekilo. Om du allikevel synes du orker en treingsøkt er mitt tips akkurat før solnedgangen. Gjerne litt jogging på stranden helt nede ved vannet der hvor det er vått og fastere underlag.God ferie:-)Jill

Mye eller lite?

, innsendt av Hannah
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.06.2007 / kFriday. 14:26
Hei Jill!Hva mener du om dette? Er det mye eller lite trening for en som vil holde vekten?Mandag, onsdag og fredag:Trener på senter. Varmer opp i 10 min. på ellipsemaskin eller mølle. Kjører styrke på hele kroppen, 12 rep * 3 sett. Også avslutter jeg med 20-30 min. jogging på mølle. Sykler også til og fra senteret. ca. 5 km tilsammen tur/retur.Tirsdag, torsdag og lørdag:Trener pilates og mage hjemme. Hard magetrening, bruker pilates dvd som varer ca. 20 min.. Håper virkelig på svar! :)
Hei HannahDette ser veldig bra ut, så fremt du fårtid til å trene så mye. Om du ønsker deg litt variasjon kan du gjerne bytte ut en av de første dagene med en lengre, sammenhengende kondisjonsøkt og eventuelt gjøre en av de korte kondisjonsøktene til intervalltrening.Synes du det blir for mye tid til trening, så dropp en dag med mage/pilates i stedet for de andre dagene. Det holder med 2 dager mage.Jill:-)


Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no
Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer