Nettmøte

Spør Jeanette om sommermat

Gir kostholdet deg hodebry i sommervarmen? KKs kostholdsekspert Jeanette Roede stilte til nettmøte på kk.no fredag 16. juni. Les hva hun svarte.

Spør Jeanette om sommermat
Publisert
Sist oppdatert
Jeanette er utdannet fysioterapeut og driver i dag Grete Roede AS. Hun har sin faste spalte både her på kk.no og i papirutgaven av KK. Der gir hun sunne råd og tips og svarer på spørsmål fra leserne. Hun kan svare deg på alt du måtte lure på om ernæring, kosthold, spisevaner og slanking. Vil du forbedre kostholdet ditt i sommer, få noen gode mattips på veldig varme dager, vite mer om hvordan du spiser sunt i ferien, gå ned noen kilo, spise deg friskere eller kanskje legge på deg litt? Jeanette kan svare på alt som har med kosthold, spisevaner, slanking og mat å gjøre. Nettmøtet er avsluttet. Les svarene nedenfor.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Melkeprodukter

, innsendt av KristineDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 10:35Hei,I det siste har jeg ikke hatt ordentlig matlyst, men klarer likevel ikke å la være å spise. Spiser liksom fordi jeg kjeder meg,. Derfor har det gått mye i yoghurt og melkeprodukter isteden for f.eks. brød. Med tanke på å ikke gå opp i vekt, er dette veldig ulurt? Og hva burde jeg i så fall spise hvis jeg ikke ønsker å gå opp i vekt, men heller kanskje ned?Hei KristineFørst til kjedespising - det er noe du burde jobbe litt med hvis du er opptatt av vekten. Er det noe annet du kan gjøre når du får lyst til å spise, men ikke er sulten?Hvis jeg ber deg om å ikke tenke på en rød lastebil, hva tenker du på da? Hjernen vår forstår ikke ordet ikke - så du gir beskjed til hjernen om å tenke på en rød lastebil. Det samme skjer med mat. "Jeg skal ikke spise" - du gir beskjed om at du skal spise. "Jeg skal ikke spise sjokolade" - alt du da tenker på er sjokolade. Det gjelder å si det man skal gjøre , ikke det man ikke skal gjøre.prøv heller:"Nå kjeder jeg meg og har lyst til å spise - jeg leser heller en bok/ringer en venninne/går en tur, tar et eple..." Håper dette gir mening. Det er en øvingssak og en bevisstgjøringsprosess!Når det gjelder melkeprodukter, så er det ikke noe i veien for å spise litt av det, men sørg for å velge med lite fett og sukker - det er lurt enten du skal ned i vekt eller ikke. Det mettete fettet i melkeprodukter trenger vi ikke så mye av, og sukker får vi mer enn nok av som det er, så det er lurt å begrense det inntaket. Hilsen Jeanette

sunn tunfisk på boks?

, innsendt av siriaDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 11:53Hei Jeanette.Jeg er fryktelig glad i tunfisk, og spiser kansje tre bokser tunfisk i vann i uka. Har imidlertid hørt at der er endel kvikksølv og tungmetaller i tunfisk. Er det skadelig å spise så mye som jeg gjør, eller er det sunt??Tunfisk er sunt å spise. Når det gjelder tungmetaller så er det sannsynligvis ikke annerledes med tunfisk enn med annen fisk, men sjekk nettsidene til Mattilsynet http://www.matportalen.no og hva de eventuelt sier om tunfisk.De skriver bl.a. generelt om fisk :Positive helseeffekter: Ut fra et ernæringsmessig synspunkt anses fisk og skalldyr å være viktige kilder til en rekke næringsstoffer, slik som n-3 fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Undersøkelser av den sykdomsforebyggende effekten av fisk har spesielt fokusert på hjerte- og karsykdommer.Det anbefalte inntaket av omega3-fettsyrer vil langt på vei være dekket ved å spise to måltider fet fisk per uke. I gjennomsnitt spiser den norske befolkningen under ett måltid fet fisk i uka.Negative helseeffekter:Å spise mer enn to måltider fet fisk i uken med dagens nivå av dioksiner og PCB gjennom mange år kan føre til en moderat overskridelse av tolerabelt inntak for disse stoffene. Å holde seg under tolerabelt inntak er viktig for hele befolkningen, men spesielt viktig for jenter og kvinner i fruktbar alder. Men også disse kan øke inntaket sitt av fet fisk da unge kvinner i gjennomsnitt spiser under et halvt måltid fet fisk i uka. Det er lurt å variere mellom ulike typer fisk. Generelt tror jeg man kan si at det fortsatt er så mage helsefordeler å spise fisk, at de oppveier en evt. risiko.Hilsen Jeanette

Fordeling

, innsendt av BertaDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 15:19Etter at det ble så mye snakk om karbohydrater vs proteiner og alt mulig sånt, har jeg mistet litt oversikten. Hvor mye bør jeg få i meg daglig av de ulike næringsstoffene? Skal ikke gå ned, men vil leve sunt.Hei BertaAnbefalingene som gjelder er 25-35% fett, proteiner 10-20%, karbohydrater 50-60%.Jeg er opptatt av at vi ikke spiser fett, karbohydrater og proteiner, men vi spiser mat! OG det blir alt for vanskelig, lite hyggelig å hele tiden telle prosenter når vi spiser.Det viktigste er å kunne litt om mat og hva den gjør med oss og hva den gir oss, og så spise variert og sunt, og ikke minst god mat.En god regel kan være å bruke tallerkenmodellen: 1/3 kjøtt/fisk/kylling osv, 1/3 pasta/ris og poteter og 1/3 grønnsaker. Da spiser du variert og får i deg alle næringsstoffer. I tillegg kan du være forsiktig med det mettete fettet, velge inn mat med sunt fett, og ha passe store porsjoner. Ellers er brødmåltidene våre, med et par skiver godt grovt brød med sunt pålegg på helt ypperlig for de fleste.Håper dette gir deg litt bedre oversikt.Hilsen Jeanette

Kalorier

, innsendt av ForvirraDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 15:22Hvorfor er det så mange slankeopplegg som ikke bryr seg om kalorier? Er ikke kaloriinnhold viktig?HeiJo kalorier er viktig. Kalorier er det samme som energi, og regnestykket er egentlig enkelt: Skal du holde vekten må du spise like mye som du forbruker, skal du ned i vekt må du spise mindre enn du forbruker og skal du legge på deg må du spise mer enn du forbruker.Det er viktig å ikke være opptatt av kalorier alene, men også hvor man får kaloriene fra. Kaloriene bør komme fra mat som gir mange gode næringsstoffer (fett, karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler) som kroppen trenger. Tomme kalorier kaller man den maten/godteriet/snacksen som gir kalorier og ikke noe annet.I Grete Roede-opplegget vi bruker kaloritelling for å lære og å bli bevisst hva maten inneholder og gir oss, for at vi skal få et inntrykk av hvor mye det er greit å spise av de ulike matvarene. Det er både for at vi ikke skal spise for lite og for at vi ikke skal spise for mye - og for å gjøre det enklere å velge det vi vet er bra for oss. Andre opplegg snakker ikke så mye om kalorier, men bruker mengder/håndfuller/eksludering av noen matvaretyper osv for å si det samme.Hilsen Jeanette

Etter 40

, innsendt av MorDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 15:25Jeg er en dame på 45 år. Jeg har alltid vært litt overvektig. Ikke så mye, men litt lubben. Fikk noen ekstra kilo etter at jeg fikk barn. Av diverse årsaker har jeg nå blitt uføretrygdet. Ungene bor ikke hjemme mer, og jeg har vært skilt i 10 år. Jeg trives godt alene, men merker at jeg blir veldig lite aktiv når jeg ikke har jobb å gå til og barn å ta meg av. Det siste året har jeg lagt på meg 10-12 kilo ekstra, og jeg trives ikke lenger med kroppen min. Jeg har forsøkt å spise sunnere og komme meg litt ut av sofaen, og føler meg i bedre form, men vekta går ikke ned. Leste et sted at det blir stadig verre å gå ned desto eldre man blir. Jeg har lyst til å ta av 15-20 kilo. Noen ideer om hvordan jeg bør gå fram?Hei Det er mange som opplever at når livet endrer seg, og særlig når ikke så mye kreves av deg lenger, er det lett å legge på seg. Det er også riktig som du sier, at det er litt vanskeligere å gå ned i vekt ettersom alderen øker, men det er slettes ikke umulig. Vi har mange på kurs som viser at det går fint an!Fokuser på det du gjør bra: du har allerede begynt å spise sunnere og du beveger deg mer - du er i bedre form. Det er en super begynnelse og noe å leve videre på. For at vekten skal ned kan det lønne seg å se på det som et "prosjekt" som du går inn i. Det er sjelden det går av seg selv. Det krever både læring, bevisstgjøring og innsats! Det er oftest lettest å gjøre det i en gruppe hvor alle skal gjøre den samme jobben, og hvor du har en kursleder som kan gi deg personlig veiledning, råd og tips. Da får du drahjelp, motivsjon, blir dyttet litt, lærer mye, blir bevisst egne vaner og uvaner osv.Dette klarer du! Ta det nå, før kiloene blir flere og jobben større.Lykke til! Hilsen Jeanette

oppblåst mage

, innsendt av marianneDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 15:38Hei!Jeg har et lite spørsmål. Når jeg spiser frukt og grønt får jeg med en gang oppblåst mage. Tåler jeg det ikke? Enkelte ganger blir jeg også kvalm. Et eksempel er gulrot. Jeg kan drikke litervis med gulrotsaft, men gulrøtter kan jeg ikke spise. Da blir jeg opblåst og kvalm. Har du noen råd? Hilsen fortvilet. Hei Det du spør om vet jeg ike så mye om. Det er vanlig å få litt luft i magen i begynnelsen når man legger om til et nytt kosthold/ spiser mer grønnsaker. Dette roer seg etter en stund.Det er noen som har en fruktose intoleranse på linje med laktoseintoleranse, men jeg vet lite om det. Det kan være lurt å oppsøke fastlegen din og ta det opp med ham/henne.Hilsen Jeanette

Kyllingskinn

, innsendt av KyllingelskerDato: 01.02.2013 / kl.13:0015.06.2006 / kThursday. 17:34Hei! Jeg bare lurer på om det er like "effektfullt" i forhold til å fjerne kalorier fra kylling dersom man tar det av etter steking i forhold til en rein kyllingfilet? Tenker da på f.eks ferdig grillet kylling med skinn... eller er det slik at fettet "går inn i" kjøttet under steking og at det da burde vært tatt av før?Hei kylllingelskerFettet under kyllingskinnet trekker ikke inn i kjøttet under steking. Det er helt greit å la det være på, og så ta det av hvis du ønsker det etter steking. Det samme gjelder rødt kjøtt. Mye av smaken sitter i fettet, så du bevarer mye av smaken på den måten. Kyllinskinnet kan også "beskytte" kjøttet litt, og hjelpe til å bevare saftigheten i kjøttet.Hilsen Jeanette

Grønt

, innsendt av AntikaninDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 09:34Jeg har ett problem: jeg liker ikke grønnsaker. Dvs. jeg liker noen få typer, gulrot og blomkål er ok, og litt agurk. Salat orker jeg ikke å spise, potet er også vanskelig (i alle former, liker ikke pomm frites engang). Frukt er jeg derimot glad i. Jeg prøver å gå ned litt, synes det er vanskelig når jeg ikke liker grønt. Kan jeg "maskere" grønnsaksmaken på noen måte, eller må jeg tvinge meg selv til å spise?Hei AntikaninBegynn med det positive: bra at du er glad i frukt og at du liker noen grønnsaker.Har du prøvd ulike måter å "maskere" maten/grønnsakene på? De kan bakes, kokes, lages til stuinger, haes i milde og sterke gryteretter og sauser osv. Det er et element også at man kan vende seg til mat, men da må man ha lyst til å like! Prøve en bit hver gang man har anledning, oppsøke litt nye smaker osv. Smaken kan faktisk forandre seg!Hilsen Jeanette

SOmmermat

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 09:35Hei!Orker ikke spise varm mat når det er varmt ute, jeg. Men jeg blir ganske lei av salater etterhvert, kanskje jeg har begrenset fantasi?? Har du noen forslag til salat som smaker litt annerledes?Hilsen LineGodt spørsmål! Ja, det finnes så mye godt!Har du prøvd en salat med bare små spennende salatblader, båter av nektariner, pinjekjerner, litt fetaost eller fransk chevre, og litt spekeskinke? Ha gjerne avocado også oppi. Et godt tips er å ha litt saltmat av kjøtt/fisk el sammen med frukt. og bruke salat med mye smak og konsistens. Dressingen er også viktig. Min favoritt fortiden er bringebæreddik og hasselnøttolje, salt og pepper! mmmmm! Tenk litt utradisjonelt!Det beste med salat er at alt går sammen nesten, og bruk gjerne rester fra dagen før av poteter/ris/pasta, kjøtt/kylling/fisk osv i salaten!Hilsen Jeanette

Sprøytemidler

, innsendt av EngsteligDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 09:38Jeg er bekymret for bruk av sprøytemidler på grønnsaker og frukt. Synes spesielt epler er ekkelt med det nesten voksaktige laget utenpå. Spiser aldri epler med skall. Er ikke disse sprøytemidlene farlige? trenger de inn i grønnsakene slik at de kan skade oss? Hva kan jeg gjøre for å unngå dette? Jeg bor på et ganske lite sted hvor nærbutikkene ikke har noe særlig utvalg i økologiske varer, men prøver å velge økologisk når jeg kan.Hei Engstelig.Bruken av sprøytemidler i dag skjer under mer kontrollerte betingelser enn det som var vanlig før i tiden. Vi vet mer om sprøytemidler og vi har strengere regler for bruken av dem. I dag har de værstasjoner som måler temperatur og fuktighet, og som sørger for at det normalt bare sprøytes når faren for skadedyr er stor. Følg forøvrig med på www.matportalen.no. Der kan du lese om de kontrollene Mattilsynet foretar. Men det er viktig at vi som forbrukere er kritiske til hva de gjør med maten vår og at vi følger med. I tillegg kan vi ta de forhåndsreglene vi vet er lure som for eksempel å vaske frukt og grønnsaker godt. Forresten så er ikke økologisk mat helt ufarlig den heller. Det kan danne seg muggsopp som kan være kreftfremkallende.I dag får vi så mye informasjon om hva som er farlig på forskjellige måter. Vi får være kritiske, men ikke la det ødelegge matgleden vår, og heller ikke skygge for alt det som er bra med maten.Hilsen Jeanette

Hva er sunnest?

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 09:41Jeg har en diskusjon med en venninne som jeg håper du kan avgjøre (helst i min favør-hehe): hva er sunnest av jordbær og vannmelon? Jeg mener jordbær, hun sier vannmelon. HeiDet er en diskusjon ingen kan vinne, for begge deler er sunt og bidrar med forskjellige ting. Jeg holder likevel en liten knapp på jordbær, som inneholder mer vitaminer og mineraler enn vannmelon, fordi vannmelon stort sett er bare vann (90%).Vannmelon har 35 kcal per 100 gram og jordbær har 50 kcal per 100 gram. Vannmelon er litt søtere og har derfor mer fruktsukker, og jordbær har litt mer kostfiber - vannmelon har nesten ingenting. Jordbær har mer folat, vannmelon nesten ingen ting, men vannmelon her mer a-vitamin enn jordbær. Jordbær har mer c- vitamin. Jordbær inneholder flere mineraler enn vannmelon.Håper det gjorde deg klokere... :-)Hilsen Jeanette

Spise mindre

, innsendt av KayaDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 09:48Noen ganger er jeg så veldig sulten! Det trenger ikke å ha vært noe spesielt som har skjedd i forkant, har bare noen dager hvor jeg kan spise og spise og spise uten at jeg noensinne synes jeg blir mett. Det er veldig forstyrrende, og ikke minst ødelegger det for meg når jeg forsøker å slanke meg. Er det noe jeg kan gjøre med dette? Det skjer ikke så ofte, men når det gjør det, spiser jeg fryktelig mye, og helst usunne ting.Hei KayaSånn er det for de fleste av oss, noen dager er man mer sulten enn andre dager. Da gjelder det å velge mat som ikke gir så mye energi, men som likevel metter.Dette skjer nok også oftere når man slanker seg, og kan være et symptom på at man spiser for lite. Kroppen trenger mer mat. Gå gjennom det du spiser i løpet av en dag, gjerne hver dag en hel uke, skriv det gjerne ned, og se om du får i deg nok mat og om du spiser variert nok, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.Lykke til!Hilsen Jeanette

Laks

, innsendt av GrillgladDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 09:56Vet du hvordan jeg kan grille laks uten at den blir tørr? Er så glad i denne fisketypen, men får det ikke til på grillen. Bør jeg marinere den?HeiDu kan grille den i folie, da beholder den fuktigheten veldig godt! Ellers kan du la den ligge på folie, så får den ikke den sterke varmen rett på fiskekjøttet. Liker du grillskorpen på laksen kan du først ha den rett over flammenen kort på hver side, så flytte den til et sted på grillen/på folie hvor det ikke er så varmt og med flammer under. Husk også å ikke la laksen ligge for lenge på grillen, da blir den tør! Heller litt for kort enn litt for lenge, spør du meg! Et godt tips kan også være å grille den med skinnet ned, da bevarer også fisken lettere fuktigheten, og blir beskyttet av skinnet. Det er lett å ta av etterpå!Hilsen Jeanette

"Sunt"?

, innsendt av IrritertDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 10:01Hei. Håper du kan svare meg på dette. Jeg ser at det har kommet veldig mange produkter nå som har såkalt "mindre sukker", til og med Nugatti har visstnok mindre sukker. Men hva betyr egentlig dette? jeg kjøpte for moro skyld et syltetøy som skulle ha "Mindre sukker" og sammenlignet kaloriinnholdet med et glass av den "gamle" typen som jeg hadde hjemme, og det var nesten identisk. Lures vi til å tro at ting er sunnere enn de egentlig er?HeiDu berører noe veldig viktig og interessant.Jeg mener vi lar oss lure! Nugatti er et strålende eksempel. Nugatti med 30% mindre sukker høres jo fantastisk ut, men 30 % mindre utgjør ikke så mye på et produkt som er så søtt og som har så mye fett. Salget av den sunne Nugattien har eksplodert, fordi mange tror det nå er sunt, eller ihvertfall ikke usunt. Nugatti er fremdeles et pålegg som man bare bør spise litt av en gang i blant.Det samme med potetgull med mindre fett - det er fremdeles veldig fett og med usunt fett. Det verste er nesten at total salget av potetgull har økt, og salget av "helfett potetgull" ikke har gått ned. Vi spiser mer potetgull - og det er ikke godt for oss!Når det gjelder syltetøy, så har du rett i det du sier, men mer bær og mindre sukker er positivt, selv om kcalinnholdet er det samme. Vi får bærenes naturlige sukker og de andre gode næringsstoffene de bidrar med, og ikek så mye av det tilsatte sukkeret.Spørsmålet du stiller er veldig interessant, og jeg håper det blir mer og mer fokus på akkurat det! Hilsen Jeanette

Småspising om kvelden

, innsendt av AinaDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 10:24Jeg sliter sånn med småspising om kvelden. det går fint hele dagen, men rett før leggetid får jeg alltid lyst på noe usunt og da sårekker det gode opplegget fra tidligere på dagen.HeiKan det være at du spiser for lite i løpet av dagen?Det er veldig vanlig at man blir småsulten/søtsulten på kvelden fordi man ikke har fått nok gjennom dagen.Vi bør spise mesteparten av det vi trenger i løpet av de aktive timene i døgnet, dvs fra frokost til kveldsmat.Spis fire måltider per dag, og to mellommåltider, og pass på at du får i deg nok mat.Prøv å finne på andre ting når småspisesuget melder seg, les en engasjerende bok, ring, gå en tur. Det kan faktisk hjelpe med et glass vann også. Det å være tørst og det og være fysen kan ofte forveksles med hverandre. Prøv!Hilsen Jeanette

Energibars

, innsendt av NNDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 10:26Jeg har fått for vane å spise en energibar om dagen. Trodde det var sunt og at det skulle holde meg unna sjokolade, men nå har jeg hørt at det verken er sunnere eller har færre kalorier. Hvordan vite sånt, liksom?HeiJa, hvordan vite sånn? De markedsføres som sunne bars, som vi trenger. Men de er ikke det. De kan fungere som en måltidserstatter, men de blir aldri så bra som vanlig mat! De er ofte både søte og fete. De gir nok mer sunt fett, mindre sukker og mer fiber enn en sjokolade, men jeg vil kalle det godteri eller "tullballmat"Det gjelder å være en bevisst forbruker, vite hva du trenger av mat og næringsstoffer, og å lese næringsinnholdet på pakkene. Lykke til!Hilsen Jeanette

Nøtter i lange baner

, innsendt av MariaDato: 01.02.2013 / kl.13:0016.06.2006 / kFriday. 10:28Ser at du anbefaler å spise nøtteblandinger som en del av frokosten. Jeg tør ikke ha nøtter i huset fordi det er noe ejg blir gående og spise til det er tomt, og da legger jeg bare på meg. Er det noen "nøtteerstatning" som funker like bra å få i seg?Hei MariaFor noen er det det skumle med nøtter - det er vanskelig å stoppe. Det er det sunne fettet og mange fine mineraler og vitaminer i nøtter som er bra, men det er jo kaloririkt. Det går an å få i seg de samme gode næringsstoffenen gjennom andre matvarer!Hvis du tåler å ha rå (usaltet og ikke ristet)nøtter i huset (de er ikke så gode å knaske), så kan du ha dem i middagen. En fin måte å begrense mengden og samtidig nyte de gode egenskapene.Hilsen Jeanette

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer