Nettmøte

Spør KK om mat og vin

Matjournalist Hanne Buxrud og vinekspert Liz Mortensen svarte leserne direkte. Les alle spørsmål og svar her.

Publisert
Sist oppdatert






Har du glemt oppskriften til favorittmaten på 17. mai, trenger tips til meny på vennemiddagen eller ønsker å lære mer om vin? Spør Hanne (øverste bildet) og Liz.




Du kan sende inn dine spørsmål nå.












Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Glutenfritt

, innsendt av Matglad, 35
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.04.2005 / kThursday. 12:12
Stadig flere jeg kjenner tåler ikke ting med gluten i. Har du noen gode råd for hvor de har best utvalg av slike produkter og kanskje en god oppskrift på kake og brød?Jeg synes du lager veldig lekre matoppskrifter og har laget flere av dem med hell selv.
Hei du matglade!Jeg tror det er en fin ting å sjekke ut sidene til Norsk Cøliakiforening. Der finner du endel info pluss en oversikt over butikker.Det finnes også en del gode svenske nettsider med oppskrifter på glutenfri mat: http://www.ncf.no/?dokId=38 norsk cøliakiforeninghttp://www.ncf.no/?dokId=249 oversikt over butikker. http://www.allergimat.com/http://home.swipnet.se/maddes/ oppskrifterVennlig hilsen Hanne

Hybelmat

, innsendt av Mor
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 10:52
Billig, sunt og godt til middag for hybelboere eller single med stramt matbudsjett.
Hei!- Minestronesuppe med base på grønnsakbuljong, et glass pastasaus med urter, pastaskruer, hvitløk og ymse grønnsaker i biter er veldig godt. Lag så mye at du kan spise den over flere dager, den blir bare bedre og bedre.- Ris kokt på buljong med stekte kyllingbiter, stekt sopp og grønne bønner (som du kan ha i rett før risen er ferdigkokt).- Spaghetti kommer jeg ikke utenom, med masse fersk, hakket persille, hvitløk, litt chili, nykvernet pepper og så klart fersk parmesan. Er det noe som bør ligge ved siden av ketsjupflaska i et nesten tomt kjøleskap, så er det fersk parmesan.- Frossen laksesuppe som du deler i to (spar resten til en annen dag). Tilsett melk, men mindre enn det som står på pakken. Kok pasta, og vips så har du en digg pastasaus.- Et bra tips er at du alltid har pasta, tomater på boks, fersk parmesan, tunfisk på boks, en pepperkvern, en god olivenolje i skapet, og noen kroner til grønnsaker, så blir det god middag.Vennlig hilsen Hanne

forvirret

, innsendt av Spent bonde
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.04.2005 / kThursday. 13:12
Hvorfor heter det gjøkalv? kan du hjelpe meg med å komme til bunns i dette sematiske mysteriet?
Hipp hipp!En gjøkalv er en kalv som bare har fått melk. Den har altså ikke hatt noe særlig med naturopplevelser før du får den servert på restaurant. Eller på kjøkkenbordet hjemme på gården din. Navnet gjøkalv.. kanskje fordi den ikke gjø(r) så mye...Vennlig hilsen Hanne

kork

, innsendt av Anonym
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0021.04.2005 / kThursday. 13:43
Er det en myte at kork i vinen, ødlegger?
Neida, men "kork i vinen" må ikke oppfattes helt bokstavelig.Så små korkbiter som detter nedi flasken er det bare å plukke ut med en teskje. Vinen er like fin. Garantert!"Kork i vinen" er et uttrykk som brukes om viner som blir infisert av en liten vemmelig bakterie som trives i korkbarken. Denne kalles TCA og følger med naturkorken inn i vinflasken. Helt ufarlig, men gir en litt trist duft/smak av våt ull eller våt hundepels. Se vinspalten i KK nummer 4 2005, der skriver jeg litt om det.Viner som er korket kan man ta med tilbake til Vinmonopolet så lenge flasken er nesten full vil man få ny vin eller pengene tilbake!Det går ikke an å se at vinen er korket. Absolutt ingen synlige tegn, kun duft og smak. Man blir heller ikke syk av å drikke vinen, den smaker bare ikke slik den skulle ha smakt.Vennlig hilsen Liz

valnøttkake

, innsendt av ingeborg
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0023.04.2005 / kSaturday. 10:53
Jeg mener bestemt at det var i KK jeg for ca to år siden fant en fantastisk god oppskrift på en valnøtt- eller pecannøttkake med svisker. Saftig og utrolig smakfull. Men oppskriften er borte, og søking på internett har ikke hjulpet meg. Kan dere?Hilsen Ingeborg
Hei Ingeborg!Når det gjelder oppskrifter i tidligere blader, så kan du kontakte leserservice@kk.no så sørger de for at du får oppskriften du ønsker.Vennlig hilsen Hanne

Gode grillalternativ

, innsendt av Sulten
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0024.04.2005 / kSunday. 12:32
Hvis man vil grille noe som er lett å lage, men ikke helt tradisjonelt a la pølser, koteletter osv, hva vil du anbefale da? Takk for mange nyttige tips i bladet.
hei!Jeg er veldig glad i grilllet sjømat. Både skalldyr og fisk. Lag en god marinade med lime, hvitløk, olje og persille. I denne kan du legge scampi og hvit fisk. Pesto kan du smøre på en breiflabb før du griller den. Makrell, som er fantastisk grillet, kan du steke rett på grill eller legge i folie. Legger du fisk på rist, grill den gjerne mer enn du tror den tåler. Det beste er hvis skinnet blir sprøtt, tar du den før, vil skinnet sitte igjen på risten, og fisken kanskje dele seg. I folie kan du grille alt. Lag pakker med oppkuttede grønnsaker, litt smør og ferske urter. Det samme kan du gjøre med poteter, sopp, fisk og fugl. Grillede grønnskaker rett på grillen, som f.eks skiver av squash, aubergine, fennikel og paprika, er veldig gode på grillen. Ta dem så over i en kjele, som gjerne kan stå på grillen den og, med olje, urter og noen båter sitron. Dette er veldig godt som tilbehør til den tradisjonelle grillmaten.Her er en link til gode marinader og sauser: http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel301.aspvennlig hilsen hanne

En god frisk hvitvin

, innsendt av Vinelsker
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.04.2005 / kMonday. 12:35
Hei :) Skal ha snart-sommer-fest. Trenger tips til en god frisk hvitvin, som skal serveres som aperitiff. Har dere et forslag?
Hei!Sommerlige hvitviner kommer som perler på snor i vintips-spalten i KK framover.Et sikkert kjøp er Domaine du Tariquet 2004 til 90 kroner.(varenummer 30583 for flaske, men den finnes også i Bag-in-Boks) Dette er en vin som er passe frisk og fin til aperitiff, ellers er jo musserende alltid en hyggelig og stemningsskapende start på kvelden.Det viktigste med aperitiff før maten er at det er litt syrlig, for da skjerpes apetitten :)Ha en fin fest!Vennlig hilsen Liz

Vinforslag

, innsendt av Liz fremtidige mann !
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.04.2005 / kTuesday. 13:59
Har du vinforsalg til middagen? Gjerne noe med erotiske undertoner!
Det må bare bli champagne.Vennlig hilsen Liz

Ostebord ---vin ??

, innsendt av Liv
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.04.2005 / kTuesday. 14:10
Hei17. mai skal jeg ha noen vanner & naboer på lunch, hadde tenkt å kjøpe inn noen gode oster ++ og servere sammen med vin som matcher osten i forhold til landet de kommer fra. Blant knippe av mennesker som kommer er det spansk, dansk og italienske folk. Hadde tenkt å finne kombinasjoner på ost og vin ( kanskje øl=Danmark) Leste en artikkel for kort tid siden at man bør velgehvitvin til ost og ikke rød. Da famler jeg iallefall i blinde.. kan KK hjelpe ?
Hei Liv!Vin og ost er et av de vanskeligste feltene i mat- og vin-verdenen. Ideelt kan man jo finne en vin til hver eneste ost, men det kan jo bli... fryktelig mye vin.Men, generelt: ja, hvitvin er best til ost, spesielt til litt nøytrale oster. Og så finnes det en del unntak. Noen oster er det nesten umulig å finne hvitviner som passer til. Forsøk god parmesan og lagret barolo. Men rent konkret, noen klassiske kombinasjoner med hvite viner:Spansk: Manchego og Manzanilla Fino Sherry.Italiensk: Fersk Mozarello og Soave.Dansk, her har jeg ingen klassisk kombinasjon, men kanskje en smaksterk Gammel Ole og litt søtlig sterkt øl kunne være morsomt? Vil du grave litt mer i ost og vin. se linken: http://nrk.no/redskap/utskriftsvennlig/1869434.htmlDen gir mange godt tips og videre forlag til mer om dette på nett.Håper dere får en laaaaang lunsj!Liz :)

Varmrøking av ørret og laks

, innsendt av OleC
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0027.04.2005 / kWednesday. 08:12
Hei.Jeg skal varmrøyke en ørret. Har dere noen tips om hva jeg skal krydre den med før røyking. Prøvde med Einebær og salt og pepper. Litt lite smak syns jeg. Noen annet jeg kan prøve?
Hei Ole!Nå har jeg forhørt meg litt, og det virker som om smaken fra det du bruker til å røyke og hvor lenge du røyker fisken, er det som er mest utslagsgivende. Ifølge faren min, er hicoryspon det ultimate. Spon av løvtre, som bjerkeflis, or eller bøk, er også bra. Våte einebær er kanskje det man har hørt mest om. Mer røykesmak får du ved å forlenge røyketiden, men med langsom stigning av temperaturen. Noen snakket om sitronpepper i buken og pepper utenpå.sjekk ut siden til:http://www.seafood.nohttp://home.no.net/kjelgil/varmroyking.htmVennlig hilsen Hanne

Ost og vin eller omvendt

, innsendt av Tulla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0027.04.2005 / kWednesday. 15:21
Hei!Jeg lurer på hva dere mener er den ultimate kombinasjonen når det gjelder vin og ost, samt tilbehør til osten? Når jeg skal kose meg kjøper jeg gjerne en brie, litt port salut og kanskje en blåmuggost av noe slag. Som tilbehør har jeg gjerne tørkede aprikoser, nøtter + litt friske grønnsaker som tomat og champignon. Hva annet kan jeg servere som tilbehør - og ikke minst: hva slags vin er mest ideelt til?
Hei Tulla!Det finnes ikke en ultimat vin- og ostematch, men mange!Dessverre fordi det blir vanskelig på den måten, men det er jo det som gjør ting litt spennende også da.Godt og vinvennlig tilbehør:Nøtter og tørket frukt er bra. Også en god del marmelader som for eksempel er lagert på kvede, solbær, aprikos eller fiken. Noen friske frukter kan også gå, modne pærer, melon og fiken er godt.Vanskelig vintilbehør:Stangselleri, tomater, rå paprika, reddiker, epler og druer. Det er fordi de syrene som finnes i rå frukt og grønnsaker kræsjer med syrene i vinen.En god grunnregel: Nøytrale oster er best med hvitvin, mens skarpe lagrede oster (som for eksempel parmesan) er best med rødvin.Veldig sterke oster som roquefort er best med søte viner.Se også spørsmålet "ostebord -- vin?" som er besvart lenger ned i nett-treffet, der ligger en god link til et nettsted som skriver mye fornuftig om ost og vin.Lykke til!Liz

Tokaj

, innsendt av Vera
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0027.04.2005 / kWednesday. 15:26
Hei!Jeg har vært i Ungarn og kjøpt med meg et par flasker Tokaj hjem. Men foreløpig står det bare der og blomstrer, for jeg vet ikke helt hva jeg skal servere den til! Gåselever er greit, men utover det? Kan den brukes til ost, feks?
Heldige du, Tokaji er deilig!Sjekk først etiketten på vinen, den kommer med flere søthetsgrader. Tre puttonyos er det laveste/minst restsukker og seks er det høyeste/søteste. Fem er det vanligste.Aromabildet i Tokaji kler godt tørkede frukter, aprikoser, nøtter, karamell og litt marmeladeaktige appelsinsmaker. Tenk pecanpai, aprikosterte, tarte tatin (karamellisert eplekake) eller cremé brulée. Som du selv foreslår, kan du også bruke den til gåselever, men jeg synes det kan bli litt voldsomt. For meg er Tokaji først og fremst en dessertvin.Til ost kan den også bli litt vel søt og diger, men du kan selvfølgelig forsøke til god salt rouqefort, det blir samme type søtt - salt kombinasjon som med Sauternes.Kos deg med god vin.Liz

mascarponekake

, innsendt av stein
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0027.04.2005 / kWednesday. 16:18
tror det var i fjor, at dere hadde en oppskrift på mascarpone kake, eller marengs kake med mascarpone ost, bringebær og vaniljestang. hadde vært fint om dere kunne hjelpe meg.
Hei Stein!Jeg må nok henvise til leserservice@kk.no Send en e-post, og de finner fram oppskriften for deg.Lykke til med bakingen!Hanne

Magre salater

, innsendt av På slankern
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 11:04
Jeg trenger noen smakfulle salattips.
Hei hei!Da anbefaler jeg:Romano og kyllingRomanosalatKyllingbiterAgurk TomatRødløkDressing:BalsamicoBittelitt oljeSitron-/limensaft Salt og pepper Alternativ dressing:KesamHakkede, ferske urterGressløk eller chilisaus.CouscoussalatSe anvisning på pakken. 1 boks kikerterHakkede tomaterAgurkHakket, fersk mynteHakket, fersk persilleHakket, fersk korianderSaften av 1/2 sitron. Smak til med godt salt og nykvernet pepper.En sommersalat som er god og enkel er:Melon- og nøttesalatGaliamelon i tynne båterAgurk (skjær den på langs og skarp ut kjernene med teskje)Blå druerRistede kjerner, gresskarkjerner, solsikkefrø eller nøtter av ymse slag (med bittelitt salt)Vennlig hilsen Hanne

Det aller aller beste i hele verden?

, innsendt av Nysgjerrig
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:29
Til Hanne: Hva er det absolutt beste du vet å spise og hvorfor?Til Liz: Hva er det absolutt beste du vet å drikke og hvorfor?
Nysgjerrigper!Jeg tror det avhenger av hvor jeg er, hvem jeg er sammen med og i hvilken setting. Det er utrolig godt med sjøkreps som er blitt grillet med hvitløkssmør i fjæra på en holme i den svenske skjærgården. Det er også veldig godt når pappa tar helt av med alt han har funnet i ferskvaredisken på utewok, grill og andre rare installasjoner. Hjemme på gården til Synnøve og Per Hovden på Hundorp, fikk jeg som liten farsekaker med saus og kål. Ingen over, ingen ved siden. Ellers så er jeg vanvittig glad i iskrem. Fordi jeg falt i boksen som barn.Hanne Det aller beste jeg vet å drikke er selvølgelig slike ting som jeg konstant er underernært på. Manglende behovstilfredstillelse er et utrolig bra filter. Og det jeg ikke kan få nok av er jo selvfølgelig champagne (pluss modne hvite viner fra Burgund i Frankrike).Liz

Suppe på en spiker

, innsendt av Karianne
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 10:51
Har du noen gode basisoppskrifter jeg kan lage suppe for en billig penge på?
Min gode venn Kokken Knut ville ha sagt at du burde lage en skikkelig god kraft på kjøtt, høns eller skalldyr, og så fryse det ned til senere anledninger. Da har du jo sjelen til en god suppe. Men jeg tipper du trenger enda mer lettvinte løsningene.- Buljongterning på høns, rå kyllingbiter du slipper i den varme kraften, litt chili, litt lime og ingefær, glassnudler og hakket kinakål.- En fantastisk og deilig fiskesuppe, fiskebuljong, en boks tomater (har du en skvett tørr hvitvin, er det luksus og veldig godt), noen stilker stangselleri, løk, hvitløk og fisk, f.eks frossen torsk eller kolje. Varm olje i en gryte og ha i hakket stangselleri, løk og hvitløk. La det surre til det er mykt. Ha i en boks tomater. Kok opp. Ha i buljong og evt hvitvin. Kok opp. Legg i fiskestykker. La det trekke til fisken er gjennomkokt. Har du penger til noen blåskjell og reker, legger du dem i rett før servering, slik at skjellene akkurat får åpnet seg og rekene ikke rukket å bli seige.Vennlig hilsen Hanne

Desserter

, innsendt av Søtmons
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 10:59
Hva er det aller beste du vet til dessert, og kan du gi meg oppskriften? Gjerne med noe alkohol til.
Hei Mons!I neste ukes KK (nummer 18) har jeg laget 6 desserter: bringebær-trifle, kryddersyltede bær med cottage cheesemousse, sjokolademarens med kirsebær, flytende sjokoladekake,tropisk himmel og mango-ostekake. Den dagen jeg laget dem, ble jeg ganske glad. Og mett. De er alle kjempegode, så ta en titt neste uke. Vinanbefaling: Alle disse dessertene har frukt i seg så hvis jeg samlet skal komme med en vinanbefaling må det bli en lett og søtlig musserende type vin som lages i Italia på Moscato-druen.Saracco Moscato d'Asti 2004, vinmonopol nr. 32677, pris 113,90 kroner. Uhmmmm. Bruk champagneglass!En annen ankel sak på på dessertfronten er pisasjeis med varm, hjemmelaget sjokoladesaus, laget på smeltet sjokolade og fløte. Is gjør at man blir så kald i munnen, at det ikke er noe vits med vin eller noe annet. Gode isoppskrifter får du i KK uke 19. Søt hilsen fra Hanne & Liz

Kyllingfilet med ny vri

, innsendt av Kvinne 31
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 02:49
Hei. Har du noen gode og enkle oppskrifter på kyllingfilet som jeg kan briljere med til middagsgjester? Og hvilken vin passer best til?
Det er så mye man kan gjøre med kyllingbryst. Prøv disse:Salvie- og parmasankylling med potetmos(til 4 personer)2 ss hakkede salvieblader150 g revet parmesanost75 g ferske brødsmuler4 kyllingfileter, delt i 2 på langs40 g mel3 egg, lett rørtoljespnatblader, gjerne babyspinatpotetstappe:1 kg poteter, skrelt og delt i biter1,5 dl melk/fløte1/2 dl presset sitronsaftgodt salt og nykvernet pepperBegynn med potetene, kok dem i en kjele i 10-12 min, til bitene er møre. Hell av vann og ha potetbitene tilbake i kjelen. tilsett melk, sitronsaft, salt og pepper. Mos godt. Sett tilsiden og hold den varm. Bland salvie, parmesan og brødsmuler. trykk filetene i melet og dypp dem i eggeblandingen. Press filetene i osteblandingen, slik at smulene dekker skikkelig. varm oljen i panna på mediums varme, ca 3 minutter på hver side, til de blir gyldne. Server med mos og spinat.Kyllingfilet med spekeskinkeEt annet tips på briljerende kyllingbryst, er å steke dem gyldne, ca 3-4 minutter, så surrer du noe god tørket spekeskinke rundt filetene og legger dem i ovnen på 200 grader, hvor du allerede har masse potetskiver som godgjør seg sammen med rosmarin, parmesan, salt og pepper. Stek videre i 8-10 minutter.Vintips: Det er alltid en god regel å ta en titt på hvor ingrediensene kommer fra , og da havner vi i Italia.Her er to forslag som begge passer godt til begge kyllingrettene ovenfor!Dolcetto d'Alba Colombé 2003 fra Renato Ratti(Rødvin, Italia, Piemonte, Vinmonopol nr. 30321, 129,90 kroner)Langhe Rosso 2002 fra G.D.Varja(Rødvin, Italia, Vinmonopol nr 31236, 108 kroner)Rett i wokenWoket kylling syntes jeg er veldig godt. Gjerne thaivarianter.da trenger du et glass med grønn curry, det har de i de fleste butikker nå. Del kyllinge i mindre biter og la dem marinere i noen ss curry, litt ekstra limesaft, revet ingefær og presset hvitløk. Wok i mellomtiden brokkolibuketter, sukkererter, minimais, biter av squash og vårløk, og det du måtte ha av grønnsaker. Husk at når du woker, må du ha sterk varme. En annen viktig ting, er at du ikke må ha i alt på en gang. Ta kun en neve for hver runde. Krydre underveis. Etter at du har woket kyllingen tilslutt, kan du helle i en boks kokosmelk. Varm opp og ha i resten av grønnsakene. Varm opp og server, gjerne med ris.Vintips: Her er mer asiatiske smaker, med curry og ingefær. Da kan det være fornuftig å bytte til en hvitvin Kylling er en type kjøtt der tilbehøret styrer om hvit eller rød vin er det beste. Forslag : Dr. Loosen Riesling Kabinett (Hvitvin, Tyskland, vinmonopol nummer 34784, 79 kroner)Vennlig hilsen Liz og Hanne

Frokost

, innsendt av Stressa tobarnsmor
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 09:26
Har du noen gode tips til rask og sunn frokost som omtrent kan spises i fart?
Hei!Min 2-åring (og jeg), er veldig glad i smoothies. Jeg har en blender som står på benken hele tiden. I den hiver vi 1 bananet par dl appelsinjuicefrosne bær som vi har i fryseren i kjøleskapet, som jordbær, skogsbær eller bringebær, eller alt sammen på en gang. 2 par dl drikkebiola, naturell og med blåbær. 10 sekunder i blenderen og frokosten er ferdig. Denne kan du jo servere i beger med sugerrør på vei ut døra, eller i en skål som du kan drysse litt frokostblanding over. Hvis det er tid til det.En hjemmelaget frokosblanding kan du lage en kveld, og oppbevare den på lukket glass. Kjøp 4-korn eller liknende, ha i en neve solsikkefrø, linfrø, hakkede nøtter, rosiner og evt gresskarkjernefrø i en bolle. Varm opp en kjele med 4 ss smør, 4 ss honning og en god dæsj kanel. Smelt sammen og ha det over kornblandingen. bland godt og rist det i en langpanne i stekeovnen på 180 grader i 20 minutter. Rør underveis. Avkjøl. Dropp evt smøret hvis du vil. Denne frokostblandingen er supergod.Naturell Biola med bær eller syltetøy, er også en kjapp og god frokost. En brødskive kan bli noe mer enn bare det, hvis du kutter skorper, legger skiver oppå hverandre, deler skiva diagonalt og dytter inn agurk, reddik eller noe. Denne er kanskje mer tenkt på barna dine, som jeg ikke vet hvor gamle er.Vennlig hilsen Hanne

Snacks på fest

, innsendt av Matglad dame
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 09:35
Hvis jeg skal servere noen sunne småting på fest i stedet for potetgull og peanøtter,hva vil du anbefale som ikke smaker og ser "oversunt" ut?
Hei du matglade!Popcorn er jo ikke det verste du kan spise, men det var kanskje ikke akkurat det du tenkte på. Men jeg regner med at det skal være munnfuller, og ikke ta mye tid.Her er etpar tips:- I endivesalatblader kan du legge f.eks skiver av blåskimmelost sammen med enten usaltede, hakkede pistasjienøtter eller valnøtter. Sprinkle en blanding av 3 deler olje og 1 del eddik over. - En laang baguette, kan du dele i tynne skiver, riste dem i ovnen og smøre på med ett-eller-annet, f.eks pesto, en god postei, hakkede reker i majones/rømme med litt worcester sauce og tabasco, ostebiter med drue på toppen, bruk tannstikker, sett på cherrytomater, minimais, cornichons (bittesmå, hele sylteagurker på glass). - En dip som er kjempegod, er hummus. Den kan du dyppe f.eks pitabrød i. Del pitabrødene i smale trekanter og rist de i ovnen til de blir sprø. Hummus lager du slik:1 boks kikerter2 fedd presset hvitløklitt sitronsaftolivenoljetahini-pasta (sesampuré, fra helsekost, men du må ikke ha det)hakket persillelitt rømme/yoghurtmalt kummin og litt cayennelitt hakket persillesmak til med saltKjør alt i en blender, den skal være passe tykk, men ikke tørr.Eevt tilsett mer olje eller yoghurt.- En ennen ting som er fint nå som det (hurra) snart er sommer, er skinke og melon. Evt røkelaks på melon. Skjær trekanter ut av melonbåter og legg på skinke eller røkelaks.- Oliven i forskjellige varianter.- Kjøp forskjellige usaltede nøtter og rist dem i panne med smør og salt.Om ikke alt her er kjempesunt - så er det ihverfall bedre enn potetgull. Håper at du fikk noen ideer!Vennlig hilsen Hanne

Vinklubb med reker

, innsendt av Trude
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 09:50
Hei!Jeg skal ha vinklubb for noen venninner, og tenkte å servere reker (for å gjøre det lettvint) og ulike hvitviner. Har dere noen gode forslag til hvordan jeg kan gjøre rekemåltiden litte grann mer spennende enn vanlig uten for mye arbeid, og hva slags viner jeg bør servere til? Vi pleier å ha en velkomstdrikk, og fire-fem ulike som vi smaker på etterhvert...
Hei Trude!Reker er både godt og lettvint, så det blir nok bra!Når du skal lage kjapt tilbehør antar jeg det er sausen/majonesen du tenker på? det kan det være greit å ta utgangspunkt i ferdig majones, lettrømme eller kesam, og tilføre litt ekstra smak. Chili, mango og ristet kokos er godt. Revet agurk, litt wasabi (sånn grønt som brukes til sushi) og ingefær er godt. Masse urter og litt limesaft, estragon og gressløk er spesialt bra til reker. Avocado er også en slager.Godt brød er viktig.En av mine favorittviner til reker er SB Vinho Verde 2003 Solar das Bouças (Hvitvin, Portugal, Vinmonopol nr. 13319, 85 kroner)Dette er en frisk og god matvin.Finn gjerne et tema når dere forsøker hele fem viner. For eksempel samme drue fra forskjellige land eller viner fra fem forskjellige distrikter. Det er litt ekstra gøy (og lærerikt).Ha en hyggelig kveld!Liz :)

Alternativt pålegg

, innsendt av Helseinteressert
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 11:17
Jeg har kastet meg på Fedon-trenden og sluttet å spise brød, men spiser knekkebrød og riskaker. Har du noen gode påleggsforslag som ikke er fetende og som spriter opp smaken slik at ikke brødsavnet blir så stort?
Hei! Ja, det har jeg. Du kan f.eks:- smøre avocado på riskjeksene dine, legge på noen spirer (alfafa eller liknende) og tykke skiver med solmodne tomater. Topp det hele med litt urtesalt.- Knekkebrød med makrell i tomat og agurk, er min favoritt.- Cottage cheese med hakkede urter og et par skiver røkt kalkunpålegg og agurk.- Varmrøkt makrell med agurk og nykvernet pepper.- Cottage cheese og skiver av ferske jordbær.Håper dette kan gjøre spisingen artigere.Vennlig hilsen Hanne

Vintrender

, innsendt av Livsnyteren
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 11:50
Er det noen spesielle viner som er veldig hippe og aktuelle nå som jeg kan briljere med? Altså, hva er strømingene, hvis du kan oppsummere litt?
Hei du!Vin er ikke til for å briljere med, men for å nyte :)Den generelle trenden har lenge nå vært oppadgående for Italia (spesielt på rødvin) og Frankrike (for både rød og hvitvin).I restaurantmiljøer har Tyskland og Østerrike med Riesling og Gruner Veltliner vært veldig hotte de siste årene.Mange tror Spania og Portugal vil være land som kommer sterkt i årene fremover, det foregår en enorm modernisering i disse landene både med hensyn til hvilke druer/plantemateriale som brukes og produksjonsmetoder.I mitt hode er champagne alltid en god trend...For å følge med på hva som skjer er det bra å lese internasjonale vinblader og bruke nettet :)Trendy vinhilsen fra Liz

Alternativer til poteter

, innsendt av Lise
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:01
Retter som tradisjonelt har poteter som tilbehør, hva skal jeg velge i stedet hvis jeg ikke vil ha så mye karbohydrater? Til tradisjonsmat, mener jeg.
Hei!I stedet for poteter, hadde jeg gått for sellerirot, kålrot og blomkål. Disse kan du lage mos av, noe som er kjempegodt. Kok grønnsaker og bland inn parmesan og kesam. Smak til med salt og pepper. Del persillerot, gulrot og sellerirot i staver og kok i lettsaltet vann.Lykke til,Hanne

Vin til mat og uten mat

, innsendt av Charlotte
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:31
HVa er hovedforskjellen mellom rødvin og hvitvin som passer godt til mat og den som passer best alene, bare for å nytes?
Hei Charlotte!Det kreves litt mer av "alt" når vi skal bruke vinen til mat. En god drikkevin gjerne kan være litt lett, enkel og nøytral.Rødvin har noe som heter tanninner (garvesyre/garvestoffer) og dette er det man blir litt tørr av i munnen. er det mye tannin i vinen kan det bli litt slitsomt å sitte å drikke den uten noe mat/fett som sømrer munnen litt.På samme måte har hvitvin syre. Høy syre er veldig bra sammen med mat, mens det igjen er ganske slitsomt når en sitter med bare litt vin i glasset for å kose seg.Men alt er en vanesak, og hvor mye/jevnt en drikker vin vil også endre toleransenivået for hva man liker av tannin og syre.Så det er bare å øve... :)Vennlig hilsen Liz

Pasta

, innsendt av Lisa B.
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:38
Jeg elsker pasta, men fantasien er ikke så god. Jeg ønsker meg noen gode og sommerlige tips og hva som passer til av vin.
Hei Lisa!Sommerlig pasta er for meg en...- pastasalat som inneholder det meste. Avocado, grønne erter, egg, tunfisk, asparges, agurk, sukkererter delt i strimler, tomat og en pakke med salatmiks.Lag dressing basert på f.eks sennep, eddik og olje. Smak til med salt og pepper. Drikke: øl passer til denne- Pasta med hjemmelaget pesto er kjempegodt. Ha evt i lettkokte, grønne aspargesbønner.- Pasta med røkelaks, erter og ruccola.- Pasta med squash og kapers. Ha revet squash og hvitløk i en panne med hvitløk. Stek i ca 15 min. Kok pasta, hell av vann og ha tilbake i kjelen. Tilsett persille, 2 ss kapers, masse revet parmesan og squash. Server med litt ekstra parmesan.Forsøk "salatvinen" som var i vinspalten i KK nummer 13.Beneventano Bianco 2003 fra Vigna Ottieri(Hvit, Italia, Vinmonopolnr. 46590, 100 kroner)Den burde gå bra til pastaene. Viner av Pinot Grigio fra Italia vil også være godt til pasta med røkelaks.Lykke til!Hilsen Hanne og Liz

Trendy mat og drikke

, innsendt av Mona, 40
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:53
Nå har det vært moderne med sushi og mimimalistisk mat og gudene vet hva. Hva kan vi vente oss som den mest trendy maten til høsten og neste år? Er det noen helt spesiell vin eller drinker som blir moderne også?
Hei Mona!Jeg tror trenden er variasjon!Sushi den ene dagen, italiensk pizza neste dagen og hjemmelagde kjøttkaker dagen etter det. Tradisjonsmat er på vei inn sammen med langtidskokt mat, men jeg tror ikke det betyr ikke at sushi og annen mer minimalistisk er på vei ut, det betyr bare at flere ting er trendy samtidig.Dessuten er det helt klart en trend med mat som er sunn, men også skikkelig god, "feelgood", "slow food" og "functional food" er noen av ordene vi kommer til å høre masse om fremover. Mye fokus på grønnsaker og næringsinnhold.Vintrender har jeg skrevet om på et annet spørsmål, så sjekk svaret på spørsmålet om "Vintrender". Når det gjelder sprit har rom vært det store det siste året. Rombaserte drinker med frukt i ymse varianter er nok noe som holder seg over sommeren.Alt man liker er uansett lov :)Vennlig hilsen Liz&Hanne

Saus

, innsendt av Glupsk
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:55
Hej!Tack for mange gode råd. Hivlke basisingredienser bør jeg ha i huset slik at jeg alltid kan lage en god saus?Hvilke viner passer best å bruke i sausen?
Hei Glupske!De beste sausene lager du ved hjelp av skikkelig smør og fløte.Sjalottløk er også en fing ting. Frossen kraft, urter og vinslanter. Frys gjerne ned vin som du får til overs i isterningposer. Hvite viner til lyse sauser og røde til mørke sauser. Vennlig hilsen Hanne

Vinens verste fiende

, innsendt av Unni
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0028.04.2005 / kThursday. 12:58
Hvilken mat kan jeg absolutt ikke servere vin til? Og hva bør jeg i så fall servere av alkohol i stedet for?
Hei Unni.Det er noe mat som ikke fungerer særlig bra med vin, men det blir litt mye å ta her i sin helhet. Noen tips får holde:En del rå grønnsaker er ikke lett, det er på grunn av syren i grønnsakene som kræsjer med syren i vinen. Reddiker, tomat og epler er slike eksempler. Salater med masse eddik i dressingen er også vanskelig, eddik og vin er ikke ideelt. Så da kan man jukse til med litt sukker eller mer olje.Lutefisk er ellers en ting som er vrang, der er øl bedre.Tyttebærsyltetøy er også vanskelig, tyttebær har en syre som ødelegger for vinene, så da er det mye bedre å bruke ripsgele!Mørk sjokolade kan være vanskelig, fordi det er mye bitterstoffer. Her er røde søte viner (som Portvin) omtrent det eneste som duger.Heldigvis er det masse mat som passer til vin :)Liz




Spør KK om mat og vin
Spør KK om mat og vin
Spør KK om mat og vin
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer