Nettmøte

Spør kostholdseksperten

Ble det mye marsipan og få skiturer i påsken? Onsdag 19. april stilte vår kostholdsekspert Jeanette Roede til nettmøte.

Spør kostholdseksperten
Publisert
Sist oppdatert




Jeanette er utdannet fysioterapeut og driver i dag Grete Roede AS. Hun har sin faste spalte både her på kk.no og i papirutgaven av KK. Der gir hun sunne råd og tips og svarer på spørsmål fra leserne.

Hun kan svare deg på alt du måtte lure på om ernæring, kosthold, spisevaner og slanking.

Litt slapp etter påsken? Noe du lurer på om korrekt behandling av mat, eller hva du skal spise for å bli kvitt de siste kiloene? Jeanette kan svare på dette og det meste annet som har med ernæring og kosthold å gjøre.

Nettmøtet er avsluttet. Les Jeanettes svar under.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Sunn kveldsmat

, innsendt av Marte
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 06:51
Hei!Har du tips til en sunn kveldsmat? Liker ikke å legge meg sulten, men er redd et måltid på kvelden kan "sette" sine spor på kroppen. Og hvor sent bør man spise et kveldsmåltid? (gjelder ikke spis etter "åtte-regelen")?
Hei MarteSunn kveldsmat kan være en skive grovbrød med sunt pålegg, eller en lettyoghurt med oppskåren frukt og litt korn. Hva med et Knekkebrød med kesam og oppskåren frukt eller lett syltetøy oppå. Rull en lompe med sennep, salat, agurkstaver og pastrami eller annet kjøttpålegg inni. En banan eller en annen frukt er også et fint lite måltid i seg selv!Det er lurt med et lite kveldsmåltid, særlig hvis det er lenge siden middag. Prøv å ikke spise som det siste du gjør før du skal legge deg, og gjerne et par timer før. Det er ikke noe godt å legge seg stappmett heller, så et lite og lett måltid døyver sulten og gir ikke for mye energi.Hilsen Jeanette

Sunn pizza

, innsendt av Gunn
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 07:01
Hei!Går det ann å lage sunn pizza?
HeiDu kan lage sunn pizza om du har en tynn pizzabunn med grovt mel i. Velg skinke og tomatsaus og annet magert fyll, og begrens mengen ost på toppen. Kutt ut rømmedressinger og masse ekstra olje. Da blir pizzaen relativt sunn. Spis salat ved siden av:-)Hilsen Jeanette

restaurantbesøk

, innsendt av Wenke
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 07:07
Hei Jeanette!Har du noen råd til hva jeg bør spise/ unngå når jeg er ute å spiser på restaurant hvis jeg vil holde vekten?
Hei WenkeVelg magre retter - rent kjøtt, kylling, fisk osv. Velg bort de fete sausene til fordel for sjysauser og andre magre sauser. Det er ganske lett å se ut fra menyen hva som er fett og hva som er magert. Er du i tvil om hva de forskjellige rettene er/er laget av, kan du spørre kelneren.Velg ris, kokte poteter, bakte poteter (uten masse smør og rømme i) eller pasta. Unngå fløtegratinerte poteter, pommes frites, stekte poteter osv. Du kan be om at noe av tilbehøret byttes ut med annet, feks pommes frites byttes med kokte poteter.Bestill en grønn salat til forrett eller ved siden av, og gjerne ekstra grønnsaker til retten.Drikk vann underveis, og skal du ha vin, begrens mengden.Om du skla ha dessert er det lurt å velge frisk frukt.Hilsen Jeanette

Kaffedrikker

, innsendt av Bønna
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 08:23
Hei du. Jeg lurer på hvor mange kalorier det er i en kaffe latte? Jeg har gått litt i "kaffebarfella" og drikker minst et par stykker om dagen. Tilsetter ikke sukker, men bruker helst helmelk.
Hei Bønna!I en kaffelatte er det 3-5 dl melk, og H-melk har 65 kalorier per 100 gram, mens lettmelk har 45 kcal/100 g.Da blir innholdet i en:Enkel café latte/café au lait med helmelk: 195 kcal, 12 g fettDobbel café latte/café au lait med helmelk: 175 kcal, 11 g fettKaffebarene bruker stort sett helmelk, men flere kaffebarer har også tilbud om lettmelk. Det er lurt å be om å få laget din kaffe med lettmelk. Du vil spare mange unødvendige kalorier og mye mettet fett. Kanskje skal du redusere til en kaffe latte per dag? Drikk heller te, eller vanlig sort kaffe med en liten skvett melk i - eller aller helst vann...:-)Til sammenligning med H-melkbasert kaffe latte: Enkel café latte/café au lait med lettmelk: 135 kcal, 6 g fettDobbel café latte/café au lait med lettmelk: 120 kcal, 5,5 g fettHilsen Jeanette

Avocado

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 08:25
Hvor mye fett er det egentlig i avocado?er det dårlig fett? Jeg synes det er utrolig godt med litt hjemmelaget guacamole til lunsj, spiser ofte grovbrød med kyllingbryst (stekt i ovn uten fett) og litt guacamole under (ikke smør). Kan jeg legge på meg av det?
HeiAvocado er en av de grønnsakene (egentlig er det en frukt) som det er fett i. Det er 19,5 gram fett/100 gram, og heldigvis er fettet av den sunne sorten. Det høres ut som du har en sunn, hjertevennlig og utrolig velsmakende lunsj. Spiser du en passe stor lunsj, behøver du ikke være redd for å legge på deg av det.Hilsen Jeanette

For lite

, innsendt av Mia
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 08:29
Hvorfor går jeg saktere ned i vekt hvis jeg spiser for lite? Etter å ha slanket meg "usunt" i mange år (med sånt som bare 1 måltid om dagen, fasting innimellom etc også "sprekker" omtrent annenhver uke) har jeg fått et kostholds opplegg av legen min. Jeg synes det er fryktelig mye mat, men legen sier at jeg må spise alt for å gå ned i passe fart. Jeg er ca 30 kilo overvektig og har vært det i mange år, så det er ikke tvil om at jeg trenger å slanke meg. Men jeg tør nesten ikke spise all denne maten? Jeg er 41 år.
Hei Mia.Når du skal ned i vekt, må du innta mindre energi enn du forbruker. Det er viktig at du ikke spiser for lite. Da vil kroppen reagere med å skru ned forbrenningen og gå på såkalt sparebluss. Et for lavt inntak vil utløse en rekke motreaksjoner i kroppen, noe som vil gjøre det vanskelig å gå ned i vekt og du risikerer at vektnedgangen stopper helt opp. Det er bedre å spille på lag med kroppen - spise litt mer og holde forbrenningen best mulig i gang, og heller bruke litt lenger tid.Jeg synes legen din har gitt deg fornuftige råd, og det er lurt å "tørre" å følge det opplegget. Fordeler du all maten over flere måltider i løpet av en dag, så skal du se at det går greit å få i deg alt sammen, og at det blir mye lettere å leve med og ikke sprekke underveis.Husk å trene ved siden av, det gir god drahjelp på mange måter, og er viktig for en gor forbrenning og et varig vekttap. Lykke til!Hilsen Jeanette

Kakemons

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 08:32
Hei! Jeg tror jeg er litt rar. Hører mange sier de har søtsug og saltsug og sånt. Jeg har vel egentlig noe av det samme, men det er veldig spesfikt: jeg har så lyst på kaker! Sjokolade og sånt bryr jeg meg ikke om, men kaker i alle former frister meg enormt...hvordan kan jeg gjøre noe med det?
Det finnes mange forskjellig typer "monser"! Det er ikke noe mer uvanlig å være kakemons enn salt- eller søtmons. Noen er matmonser også! Hvis du spiser nok av ordentlig mat, frister kaker like mye da?Hva gjør du når du blir fristet? Lar du deg friste? Det kan være lurt å ha noen "avledningsmanøvere" parat, slik at du penser tankene over på noe annet. Ring noen, gå ut en tur, ta et glass vann, spis en søt frukt osv.La være å bake kaker for å "ha i huset", og server selv annet enn kaker når du har besøk. Vår erfaring med deltakerne på Grete Roede-kurs er at når man spiser nok mat og riktig sammensatt mat, så gir disse sugene seg etter hvert. Mye av dette er også veldig vanebestemt, så ved å unngå det en periode kan lysten/behovet avta.Håper dette kan hjelpe noe!Hilsen Jeanette

Frokost

, innsendt av KRP
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 08:44
Jeg sliter med å lære meg å spise frokost. I mange år har jeg gått på 2-3 kopper kaffe og i høyden et eple frem til lunsj. Det er ikke det at jeg aldri er sulten om morgenen, men jeg er liksom så vant til å ikke spise at det er vanskelig å tvinge inn tankegangen om at jeg skal få i meg noe. Har du noen oppstartsråd til meg?
Jeg sier som Nike - Just do it!Stå opp, gjør deg klar, gå på kjøkkenet og lag deg kornblanding med yoghurt eller finn frem det gode ferske brødet du har :-) og lag et par gode ferske brødskiver med godt pålegg.Sett deg ned, dekk bordet, lag en kopp kaffe eller te, hør på radioen eller les avisen - nyt en deilig morgenstund.Dette blir fort en god vane og et deilig morgenrituale. Du skal kjenne det gir deg mer overskudd til resten av dagen, for kroppen får opppstartshjelp, forbrenningen kommer i gang og du får energi både til hjernen og resten av kroppen.Hilsen Jeanette

Matlei

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 08:48
Hei Jeanette!Jeg blir så fryktelig matlei i perioder. Vanligvis spiser jeg mest norsk mat, og når jeg blir matlei, forsøker jeg på andre ting - thaimat, italiensk, indisk etc. Men nå er jeg lei av alt, kjennes det ut som. Har du tips til noe som smaker veldig annerledes, men som fremdeles er sunt? Jeg har en tendens til å hoppe over måltider når jeg er matlei, og det er vel ikke så lurt.
HeiOj, det var vanskelig.Bra at du ikke vil hoppe over måltider, for det er viktig! Hva kan du spise i stedet? Har du prøvd supper? Det er enkelt å lage, det er saftig og gir en annen matopplevelse enn annen mat. Det finnes også så mange varianter.Hva med Sushi? det er lett, smaker anderledes og er veldig godt! Flere og flere steder er det blitt mer tilgjengelig og er godt som take away.Fisk i nye varianter er også et tips. Kan du spise sammen med noen, eller at det er noen andre som lager mat til deg? Det kan gi hygge rundt måltidene og andre matopplevelser. Kan du diskutere oppskrifter med noen? Da er det lett å få blod på tann!Finn deg en oppskriftsbok med lettvinte og raske retter som du kan lage i hverdagen. Da får du smake mye nytt!Håper dette var til litt hjelp.Hilsen Jeanette

Salat

, innsendt av Lille kanin
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 09:02
Jeg liker salat, men jeg synes ikke jeg blir mett av det. Må ofte ha på masse dressing og spise mye brød ved siden av, og likevel synes jeg ikke at jeg blir mett. Hva kan jeg blande i salaten for at den skal bli mer mettende? Jeg klarer ikke å spise tunfisk, så det går ikke.
Hei Lille kanin,Man blir vel ikke veldig mett av salat alene. Det er mye som metter som du kan ha i salaten. Hva med kylling, skinke eller kjøtt, avocado, hardkokt egg, mais, bønner, noen ostebiter, ris, pasta, eller noen biter av kokte poteter?Det er greit å spise en skive eller to av grovt brød ved siden av. Lag deg en god dressing av olje og eddik, men ikke "dynk" salaten i det. Unngå de kremete og fete dressingene. Velger du lettvarianten av disse, ikke ta mer på enn vanlig fordi det er lettprodukter. Da går vinningen opp i spinningen!Et tips er å bruke rester fra middagen dagen før i salaten!Hilsen Jeanette

Hurtig start

, innsendt av Pia
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 09:04
Jeg har sett en del steder at det finnes opplegg som kan gi en hurtig start på slankekuren. Etter påsken føler jeg meg mer utilpass enn noensinne og vil gjerne komme igang. Har prøvd mange ganger før, men mister motivasjonen så fort, søtsuget tar meg og så er det tilbake til gamle vaner. mener å ha lest at det finnes opplegg som på en måte renser kroppen slik at man kommer igang fortere og føler seg bedre. Vet du hva dette dreier seg om? har det noe for seg?
Hei Pia.Ja, det finnes noen sånne opplegg. Jeg er ikke en tilhenger av det, og mener det er best å gjøre jobben skikkelig fra grunnen av. Skal vekttapet bli varig, så er du nødt til å legge om vanene dine og gjøre endringer du kan leve med. Da hjelper det ikke med måltidserstatninger. Det tar tid å endre vaner, så jo lenger du er i den gode prosessen, jo bedre er det. Hvis du har prøvd mange ganger før, kan det være lurt å finne ut av hvorfor du mistet motivsjonen sist. Kan du gjøre noe anderledes nå? Vår erfaring er at du bør ha andre å gjøre dette sammen med. Skaff deg en heiagjeng eller gå på et kurs, legg opp et sunt og lurt opplegg med en venninne eller venn. Det er motivasjonen det hele ofte står og faller på, så da må du legge opp til et løp som tar høyde for at du kan holde på motivasjonen.Lykke til!Hilsen Jeanette

Kjøtt

, innsendt av Anne-May
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 09:10
Såvidt jeg har skjønt, er rent kjøtt sunnere enn deigprodukter. Gjelder det samme for deiger av kylling og kalkun? Er kylling/kalkundeig sunnere enn kjøttdeig igjen? Jeg er glad i mat hvor kjøttdeig inngår (kjøttsauser, tacos etc), men vil gjerne gjøre det så sunt som mulig.
HeiDet er riktig at renskåret kjøtt er bedre/har mindre mettet fett og dermed mindre kalorier en farsemat. Karbonadedeig er laget på renskåret kjøtt (ca 3 g fett per 100 g) og kjøttdeig på kjøtt med litt mer fett i (ca 13 g/100 g). Medisterdeig har enda mer fett (16 g/100 g).Du kan spise kjøttsauser osv men velg det magreste kjøttet.Kylling og kalkun er i utgangspunktet magre produkter, men les matvaredeklarasjonen nøye, da det ofte er en del fett i kalkun- eller kyllingdeigene/pølsene osv. Hilsen Jeanette

Stopp

, innsendt av Haldis
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 09:13
Jeg er en dame på 36 år som har vært overvektig nesten hele livet. Nå har jeg slanket meg i fire måneder. Det har gått veldig bra, jeg har gått ned 14 kilo og er fornøyd. Har omtrent 10 kilo igjen, men nå går jeg ikke ned lenger? Jeg spiser som før og trener regelmessig, men vekten har stått stille i tre uker. Er det vanlig?Må jeg spise mindre, trene mer eller bare ha tålmodighet?
Hei Haldis.Kroppen er ikke lett å bli klok på. Det du opplever er veldig vanlig! Vi kaller det vektterskel. Kroppen trenger ofte å bruke litt tid på å gå ned i vekt, og å venne seg til ny vekt. Det beste rådet mitt er å ha en stor porsjon tålmodighet og å fortsette som før. Oftest løsner det av seg selv. Jeg vet ikke hvor mye du trener eller spiser, så da er det ikke lett å rådgi deg på det, men du har hatt en veldig fin vektreduksjon på de 4 månedene (ikke for rask), så for meg høres det ut som du har en god balanse. Om noe, kan du prøve å legge inn litt mer aktivitet, kanskje noe annet enn det du gjør i dag? Bevegelse er alltid lurt! Om det ikke skulle rikke seg på lang tid, kan det være lurt å søke litt veiledning og oppfølging(om du ikke har det allerede).Lykke til videre, både med tålmodighet, vektreduksjon og de nye gode vanene!Hilsen Jeanette

Turmat

, innsendt av Tullemor
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 09:17
Hei. Jeg er ofte ute og går i skog og mark, synes det er hyggeligere trening enn f.eks. aerobic eller spinning, får jo frisk luft også. I helgene blir det gjerne lengre turer med spisepause. Hva slags mat bør jeg velge her? I begynnelsen ble det ofte "tradisjonell" Kvikk Lunsj og kaffe, men jeg merker at jeg trenger bedre næring enn sjokolade. Har ofte behov for noe med litt "krutt i", altså mye næring, men er ikke så sugen på brødskiver, spiser det så ofte ellers. Noen tips?
Hei TullemorEnig med deg i at det er deilig med turer i skog og mark. Når det gjelder spisepauser, så er det lurt at du velger annet enn kvikklunsj og kaffe. Det gir lite som varer. Jeg er veldig glad i gode brødskiver, eller gjerne baguetter/rundstykker med mye og godt pålegg på. Men, andre ideer kan være fylte pitabrød med en tunfisksalat (kesam, tunfisk, urter, rødløk, kapers, siton, salt og pepper), eller kyllingsalat (samme oppskrift, men bytt ut tunfisken og evt kapersene). En enklere variant er å ta grove og flate solsikkebrød/rundstykker/hamburgerbrød (finnes ulike varianter, men velg grovt om du kan!) og legge litt salat og grønnsaker, sammen med en fiskekake eller karbonade inni. kanskje kan du ha med en omelett og en turgaffel? Kan du rulle inn litt røkelaks og smøreost i lompe og ha litt eggerøre ved siden av? Ta også med en liten pose eller boks med cherrytomater og grove agurkskiver som du kan knaske ved siden av.Jeg håper at dette kan være noen ideer du kan ta med deg. Nå ble i hvertfall jeg sulten! :-)God tur! Hilsen Jeanette

Tunfisk

, innsendt av Maria
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 12:09
Er det sunt å såise tunfisk i olje? Jeg synes den er så mye bedre enn den i vann og det er jo sunne oljer oppi, så vidt jeg vet.
Hei MariaOljen i tunfisken er av det sunne slaget, så sånn sett er det bra. Ikke ta med all oljen når du spiser tunfisken, da blir det fort for mange kalorier. Men velg gjerne tunfisken i olje, men rist av oljen. Da får du den gode smaken, det sunne fettet og saftigheten, og du sparer noen unødvendige kalorier. Hilsen Jeanette

Oljetrøbbel

, innsendt av
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 12:09
Jeg bruker vanligvis olivenolje til steking - men når jeg skal ha biff, synes jeg ikke det fungerer noe særlig. Smaken blir ikke helt som jeg ønsker, dermed ender jeg ofte opp med å bruke smør/margarin i stedet. Vet du om andre oljer som er greie å bruke?
HeiOlivenolje setter smak på maten du steker. Jeg velger sjelden olivenolje til steking. Oljer som tåler høy varme og som setter lite smak er f.eks. soyaolje, rapsolje, solsikkeolje og druekjerneolje.Velger du margarin, så er den flytende margarinen å foretrekke, siden den har sunne fettsyrer i seg. Og av og til er det godt med den gode smørsmaken, da kan du blande litt smør og olje.Hilsen Jeanette

Søtstoffer

, innsendt av BERTA
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0019.04.2006 / kWednesday. 12:24
Hei.Jeg har vært storforbruker av Coca Cola light i mange år. Kan vel nesten si at jeg er avhengig, det er ikke lett å slutte, selv om jeg vil det. Har lenge vært litt usikker i forhold til helsefaren ved aspartam og andre søtstoffer. Nå ser jeg at det er kommet et nytt stoff (sukkralose)i steden for aspartam. Er dette tryggere å bruke? Vet du om det er forsket mye på det?
Hei BertaSukralose er nylig godkjent for bruk i Norge. Det er fra før godkjent i EU, USA og Australia. Søtningsstoffer blir generelt nøye testet og vurdert av fagpersoner før de godkjennes, så det skal ikke være noen helsefare forbundet med å bruke dette.Jeg synes likevel det er lurt at du jobber med å redusere inntaket av lightbrus fordi syren tærer på emaljen på tennene dine.Og det er lurt å ha som vane å drikke vann som tørstedrikk og brus når du skal kose deg.Hilsen Jeanette


Spør kostholdseksperten
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer