Trening

Spreke hverdagsråd

Vil du gå en sprekere vår i møte? Få inspirasjon og informasjon med KKs treningsekspert Jill Jahrmann. Les alle spørsmålene og svarene fra nettmøtet 26. februar her.

Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jill Jahrmann er utdannet fysioterapeut og jobber for SATS-kjeden. Hun er KKs faste treningsekspert, og holder jevnlig foredrag om temaer som effektiv trening, aktiv livsstil, overskudd til hverdagen og yoga. I tillegg har hun skrevet bøker om trening, yoga og vektreduksjon.

Jill kan svare på alle spørsmål som berører trening og fysisk aktivitet - alt fra styrketrening til turer i skog og mark. Trenger du treningstips for kalde dager, eller vil du vite hvordan du kommer i form til våren? Lurer du på om ypga er noe for deg eller om jogging kan skade knære? Jill kan svare deg.

Nettmøtet er avsluttet. les alle spørsmål og svar her

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

Styrke og kondisjon

, innsendt av Stjerna
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 10:35
Hei Jill. Må først få takke deg for dine fantastiske innslag. Følger mange av dine råd og treningsøvelser. Bl.a. strikk med hele kroppen, trening på ball og flat mage. Plukker de øvelsene jeg liker best, og forandrer litt fra gang til gang. Noen spørsmål jeg lurer på:Holder det med å ta to repitisjoner? Har tidligere hørt at man burde ta tre. (tenker på de øvelsene som nevnt over)Lurer også på om det holder å trene styrke to ganger i uken( hele kroppen) mens mage 3 gang? Som kondisjon sykler jeg,(med høg puls)eller går(høg puls).Har også ballspill(basket/fotball). Dette utgør 3.gang pr. uke. Høres dette greit ut? Er det noe jeg bør tenke på?Som kost prøver jeg å spise variert og sunt(hver 3-4 time), men har også utskjeielser. Er litt opptatt av at dette skal være livs endringer og ikke bare for en periode. Syns det er viktig å tenke på at dette skla vare. Kan neven at jeg veier 67kg og er 160cm. Har gått ned ca 8-10kg siden min siste fødsel. Har ingen motivasjonsproblemer, da jeg alltid har likt å trene!Takk for gode råd og flott nettmøter!
Hei duTakk for hyggelig tilbakemelding!Når det gjelder styrketrening er det slik at to runder eller serier er nok, så lenge du tar i skikkelig dssissse to rundene. Om du bruker den første som oppvarming ville jeg nok lagt til en ekstra. Magetrening liker jeg å kalle kjernetrening, for da er det lettere å tenke på mage/korsrygg/bekkebunn samtidig, og det er det smarteste. Denne treningen kan du godt gjøre skikkelig med mange øvelser en gang i uken, men gjerne et par øvelser etter annen trening to andre ganger i uken også - helt til slutt, før dusjen.Jeg synes resten av opplegget ditt høres kjempefint ut - både blandingen av gange/sykkel og det at du tenker på endringene som livsstil.Bra jobbet!Jill:-)

styrketrening

, innsendt av kvinne 35
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 11:16
Hei,Jeg trener løping, spinning og ski tilsammen tre ganger pr. uke og ønsker å supplere med noe styrketrening. Jeg er nok mer atletisk bygd fra naturens side enn mange jenter og har ganske synlige muskler til tross for at jeg ikke har trent styrke på mange år (bortsett fra litt mage innimellom). Men jeg er normalvektig. Primært ønsker jeg å holde vedlike den muskelmassen jeg har, men jeg ønsker ikke at de store muskelgruppene skal bli noe større. Hvordan bør jeg best trene styrketrening uten å øke i volum? Vil det være tilstrekkelig å supplere kondisjonstreningen med styrkeøvelser for mage og rygg? En annen ting: Er det OK å trene styrke rett etter en kondisjonsøkt? Øktene mine varer som regel ca. en time. Noen ganger litt mer.
Hei duJeg ser at du holder på med mye aktivitet for bena, og bare en aktivitet som innebærer bruk av armer og rygg (langrenn) i særlig grad. Dermed tenker jeg at du trenger et typisk mage/rygg/overkropp styrkeprogram. Så lan du heller slenge på styrketrening for bena en gang i blant eller i perioder.Du bør snakke med en personlig trener eller en treningsveileder og få et slikt program. Du kan lett gjennomføre det etter de øktene du allerede har. Kanskje vil det beste for deg være å gjennomføre overkroppsøkten etter en kondisjonstrening og mage/rygg treningen etter en annen. Det blir i alle fall effektivt. Øvelser som du trenger:Overkropp- Øvre rygg- Brede ryggmuskel- Brystmuskler- skuldermuskler- Biceps- TricepsMage/rygg6-8 kjernemuskeløvelserLykke til!Jill:-)

For mye muskler

, innsendt av Mina
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 11:51
Hei.Jeg er en jente på 23 år, som har vært aktiv hele livet. Spilte tidligere håndball, men sluttet for ca ett år siden. Nå trener jeg for det meste på treningsstudio for å opprettholde formen. Jeg elsker styrketrening, men trener også en del utholdenhet (tre økter med styrke og to med utholdenhet i uka). Problemet mitt er at jeg bygger muskler utrolig fort. Jeg er en typisk Marit Bjørgen/Susann Goksør Bjerkreim-type. Selv om jeg syntes godt trente jenter ser bra ut, ønsker jeg ikke å bli fullt så muskuløs som disse to. Jeg vil gjerne ha markerte muskler, men ikke "mannemusker" hvis du skjønner hva jeg mener.Jeg trener nå 4 serier, 10-12 repetisjoner (varierer litt med øvelsene)og legger på så mye vekt at jeg har problemer med å utføre de siste repetisjonene. Er dette feil? Før hørte jeg alltid at for å oppnå lange, slanke muskler skal man trene med lite vekt og mange repetisjoner, men har inntrykk av at man har gått bort fra dette nå? Håper du har noen gode tips å komme med.
HeiJeg synes heller du skal trene mindre styrke og mer utholdenhet enn å endre på selve styrketreningen din. Det er ingen vits i å trene "lett styrketrening" for man kan faktisk ikke trene seg til verken lengre eller slankere muskler. Slike ting er genetisk betinget. Du får slankere (tynnere) muskler når du IKKE trener. Fortsett å trene styrke som nå, men reduser omfanget.Reduser heller til to økter styrke og øk til, tre økter kondisjon, så skal jeg love deg at du ikke blir bodybuilder. Jill:-)

Kondis

, innsendt av linda
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 12:05
Hei!Synes nettmøtene dine er veldig inspirerende, fortsett slik=)Så til spørsmålet; jeg lurer på hvordan jeg kan komme raskt i bedre form(bedre kondis)?Har satt som mål og kunne jogge 30-40 minutter greit til sommeren.er det realistisk? Jeg er ikke overvektig(60kg, 172cm høy)og er vant til styrketrening cc 3 ganger i uka. Men kondisen er elendig!Håper du kan hjelpe=)mvh Linda
HeiDet er absolutt et overkommelig mål! De fleste jeg har hjulpet i gang med jogging har hatt suksess med gå/jogge opplegget. Det betyr at du ikke skal slite deg ut altfor mye hver gang, men heller bygge opp det både du og kroppen din kan tåle gradvis.Varm opp ved å gå gradvis raskere i 10 minutterDeretter veksler du mellom 5 min rolig jogging og 5 min rask gange. Gjenta 4 runder.Etter noen uker øker du joggingen til 6 minutter og reduserer gå-intervallene til 4. Behold dette noen uker, og øk joggdelen med ett minutt igjen - inntil du bare jogger!God turJill:-)

Gravid og trening

, innsendt av Lorentze
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 12:16
Hei Jill:)Jeg leste artikkelen om at man bør trene i svangerskapet, syns den var veldig fin:)Problemet mitt er at jeg har en muskel sykdom slik at jeg har blitt anbefalt å ikke trene (det resulterer i at jeg blir mye mer sliten)... Men jeg vil holde meg i form både i svangerskapet og etterpå. Leste også at det var bevist at man fikk lettere fødsler osv, og hvem ønsker ikke det?=)Vet ikke om du har møtt en slik problemstilling, men ønsker iallefall råd om hvordan jeg kan trene litt hver dag uten at det tar "knekken" på meg. Kan bassenget være en god løsning? For å unngå belastning? I så tilfelle hvor lenge bør jeg holde på og hvordan? Forøvrig er jeg: 162 og 55,5 kg. Tusen takk:)
Hei duArtikkelen jeg skrev var for friske graviditeter, alstå for de som er så heldige at de ikke behøver å ta spesielle hensyn. Med din sykdom, må du det. Det eller viktigste er at du opprettholder kommunikasjonen med legen din om hva du kan gjøre. Hva gjøre du når du er ikke-gravid. Tåler kroppen din det godt? Forsøk å lufte for legen din at du ønsker å være mest mulig aktiv slik at dere sammen kan komme frem til hva du bør gjøre. Jeg kjenner verken den eksakte diagnosen din eller deg, så det ville være helt feil av meg å gi eksakte oppskrifter.Og forresten - det med lette fødsler er statistikk. Man er ikke garantert en lett fødsel selv om man trener:-)Lykke til videre i graviditeten!Jill

holde ut

, innsendt av carita
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 13:59
hei.Hvor lenge bør jeg holde ut kondisjonstrening før jeg kan forvente resultater når jeg er ganske utrent men ikke overvektig?trener styrke 3 genger i uka men sliter med å holde motivasjonen oppe når det kommer til jogging,spinning og annen kondistrening:)så hvor lenge bør jeg bare holde på før formen bedres?
HeiDet er flere milepæler "over kneika" når det er snakk om kondisjonstrening. De første effektene gjør seg merkbare etter bare noen uker (3-4 uker) mens andre effekter kommer gradvis. Dette gjelder både hvordan det føles og hvor effektive øktene blir. Det er nemlig slik at kondisjonstreningen både føles lettere/bedre og blir mer effektiv (brenner MYE flere kcal) etter hvert som du kommer deg i form i løpet av det første halvåret sånn cirka.Jeg vil råde deg til å ikke trene så altfor hardt når du er umotivert, gi deg selv muligheten til noen koseøkter der kroppen går av seg selv. Ikke press deg hver gang.Du skriver ikke hva slags kondisjonstrening du driver. Kanskje du bør prøve noe annet?Håper du kommer over kneika!Jill:-)

trening etter sykdom

, innsendt av Tullemor
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0022.02.2007 / kThursday. 21:11
Hei!Jeg er ei jente på 32 år som normalt sett er aktiv og trener variert 4 ganger i uken. Nå har jeg imidlertid vært mer eller mindre syk i over to uker og blir visst ikke bedre. Har prøvd meg på trening innimellom, men blir frustrert over at kroppen ikke fungerer som den skal. og selvfølgelig blir jeg frustrert over å ikke bli bra. med syk mener jeg hoste, tett nese og bryst, tung pust etc. Spørsmålet er egentlig: hvordan forholde seg til trening når man ikke er helt frisk? Hvor lenge bør man vente før man begynner å trene igjen etter sykdom? Og er det egentlig skadelig å trene når man er forkjølet?
HeiDette er vel vinterens store spørsmål! Selv er jeg i bedringsfasen etter en slitsom lungebetennelse, så jeg føler med deg. Denne vinteren står visst i de langvarige luftveisinfeksjoners tegn.Generelt sett pleier man å si at det er greit å trene med litt forkjølelse, emn aldri om du har feber. Du bør ikke trene hardt, men mer tenke på treningen som en snillere gjennomgang for kroppen. Om hostingen er langvaarig bør du heller ikke trene så ofte som du vanligvis gjør. Dersom du kjenner at du ikke kommer noen vei, ta deg en uke fri fra treningen og gå inn for egenpleie i stedet. Ta livet mest mulig med ro og senk skuldrene. Kroppen er uforutsigbar. Selv om det ikke er farlig å trene med en liten virusinfeksjon, så er det kanskje bare hvile og ro den trenger?Jill

Hodepine og trening

, innsendt av Marianne
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0023.02.2007 / kFriday. 08:28
Hei! Jeg trener ofte tidlig om morgenen, før jeg har spist. Det er lett trening (sykling og sekvenstrening med lette vekter), men i det siste har jeg begynt å få hodepine under trening nesten hver gang. Jeg har alltid med vannflaske, og drikker jevnlig både før og under trening. Har du noen ide om hvorfor den kommer, og hva jeg kan gjøre for å unngå hodepinen? På forhånd takk for svar.
Hei MarianneUmiddelbart ville jeg har foreslått at det kan handel om at kroppen din er dehydrert etter en lang natt, det er de fleste kropper. Pass på at du drikker rikelig både før og underveis i treningen. Noen små slurker nå og da er ikke nok.Du kan jo også eksperimentere med å spise en banan akkurat idet du setter i gang med treningen (bedre akkurat når du setter i gang enn 10 minutter før) for å se om dette gjør utslag.Jill:-)

Røykestopp og trening

, innsendt av Lene
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0023.02.2007 / kFriday. 09:28
Hei. Jeg er 38 år og sluttet å røyke for ca. 1 1/2 år siden. Vekten holdt seg noenlunde stabil det første halvåret, men så har den gått jevnt og trutt oppover med 10 kg! Har prøvd Grete Roede + at jeg trener ca. 3-4 ganger pr uke - både styrke og kondisjon - og spiser hver 3. time. Har holdt på med jevnlig trening siste året, men uten synlige resultater - verken på vekta eller i centimeter på kroppen. Hva gjør jeg feil? Formen føles forsåvidt fin ut den, men når man ikke ser resultater går det sterkt ut over motivasjon. Stort sett blir det hjemmetrening (powerwalk, vekter, ergometersykkel), men også noen turer i svømmehall. Som student har jeg ikke råd til treningsstudio.
Hei LeneJeg tror at du med fordel kan sjekke intensiteten på treningen din i tillegg til å se med et kritisk øye på hvaa du putter i munnen. Skriv ned det du spiser og ikke glem de små innimellom-tingene. Kan du huske om du spiste slik før røykeslutten?Når det gjelder trening. Sørg for at du holder deg på et gnske høyt nivå underkondisjonstreningen. Du kan få hjelp ved å gå til anskaffelse av en pulsklokke, eller du kan følge med selv. Spør deg selv hele tiden hvordan det føles. Powerwalking har f.eks lett for å ikke bli intensivt nok for unge damer og ergometersykkel hjemme alene kan fort bli samme sak. Sørg for at du holder deg på et nivå der du - kjenner at du jobber- ikke kunne holdt i mer enn ca 30 min- kan snakke, men bre i korte setninger.Håper dette hjelper!Jill:-)

senebetennelse

, innsendt av Cecilie
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0023.02.2007 / kFriday. 10:29
hei! I høst var jeg flink til å trene 4 ganger i uka, og var i veldig god form, og det var herlig. Etter jul var det litt hardt å komme i gang igjen, men vært flink i små perioder (vært en del sjuk i vinter, så ikke vært like lett å holde på de gode vanene hele tida). Jeg var veldig innstilt på å være kjempeflink frem til påske, men har fått betennelse i akillessenen. Har hatt det i to uker nå. har pleid å gå frem å tilbake til skole (5km hver vei), hver dag i halvannet år nå, så tenkte det var greit å gjøre det nå når foten min kjentes bra. Men den ble desverre verre igjen. Jeg trener på sats, og er veldig glad høy puls timer, men skjønner jeg må vente med det til foten blir bra. Synes det er kjedelig å bare trene styrke alene derfor har jeg ikke trent noe særlig siden jeg fikk betennelsen. Har du noen råd for hva slags trening jeg kan gjøre? Kan jeg gå på spinning? Hvor lang tid pleier det å ta før slike betennelser er borte? merker ingenting i foten til vanlig nå, men den blir fort vond hvis jeg går litt mye. Er så kjedelig, vil så gjerne komme inn i gode vaner igjen, og gjerne ta av et par kilo, men vanskelig når jeg ikke vet hva jeg skal trene. Får også så lyst på mye mat, og kose meg ekstra mye når jeg går mye hjemme på grunn av det, og det hjelper ikke akkurat. Håper på svar, for finner ikke noe særlig om det på nettet.
hei CecilieSånne senebetennelser er noe herk, nettopp fordi de virker ssom de har forsvunnet og så dukker opp igjen ved den misnte belastning. Det er viktig å vite at det betente vevet vil være svakt og skjørt i lang tid fremover, og at oppskriften for å komme forbi denne betennelsen handler om å gjøre påvirkningene forsiktig og gradvis.Det er ikke slik at du bør hvile i en periode og så kan gå tilbake til det du gjorde før, alt må komme i små posrjoner. Neste gang du føler deg bra nok til å gå tur, start med en veldig kort tur, gå bittelitt lenger neste dag om det går bra osv.Når det gjelder trening synes jeg du skal kommee deg på spinning (sykkel) så snart som mulig. Flott trening som i tillegg er gøy. Start med en gul time, de blå er for heftige i starten.Kondisjonsmaskinene kan også være bra for både forbrenningen og opptrening av ankelen din. Prøv en elliptisk maskin og få hjelp til å bruke den første gang.Lykke til!Jill:-)

Realistiske mål

, innsendt av Camilla
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0023.02.2007 / kFriday. 18:34
Hei Jill.Jeg har kjøpt meg pulsklokke.Jeg finner god motivasjon i den og den gjør at jeg presser meg litt mer på treningen. Jeg er opptatt av å forbrenne mest mulig kalorier på mine kondisjonsøkter, men hvor mye er realistisk?I shape-up kan jeg lese hvordan man forbrenner 500 kcal på 42min. Dette er umulig for meg - så jeg lurer på hva som skal være mitt mål for en 60min treningsøkt?Jeg er 158 høy. Veier 52 kilo. Løper eller spinner 60 min,tre ganger i uken med en puls varierende mellom 76 - 84 % av maxpuls.Da viser pulsklokken som regel mellom 350 og 400 kcalorier.- og da er jeg sliten!Er dette bra nok?Hilsen en som trenger en oppmuntring.
Hei CamillaGlem artikkelen i Shape-up. den kan umulig handle om reelle, individuelle pulsnivåer. Det viktige er at du følger med på både pulsklokken og hvordan du føler deg. Når du trener på de verdiene du nevner og i tillegg kjenner at du blir sliten gjør du en topp jobb. Det er du og din trening som er viktig, ikke overskrifter som viser sseg å stemme dårlig med virkeligheten.Jill:-)

hvilken rekkefølge??

, innsendt av jente 17 =D
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0024.02.2007 / kSaturday. 00:41
heii jeg har lest artikkelen deres "slik blir du fast i fisken" med videoer og forklaringer over øvelser. Og det er jo i og for seg Veldig bra og nyttig at dere har lagt ut disse øvelsene og videoene for de forskjellige "problems" kroppsdelene. Men jeg lurer på hvilken rekkefølge man eventuelt skal gjøre dem i..har det noe å si?? jeg har tenkt å bruke alle øvelsene siden jeg føler at allt trenger å forbedring!! på forhond takk!! =D
HeiGenerelt sett vil jeg anbefale deg å begynne med de største muskelgruppene, alstå med øvelsene for ben og rumpe. Deretter kan du selv velge rekkefølge bare du sørger for å vente med alle mage/rygg kjerneøvelser til slutt i programmet.Jill:-)

For mye trening?

, innsendt av Marlies
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0024.02.2007 / kSaturday. 16:17
Hei Jill! Jeg er en 23 år gammel jente, 178cm høy, 56kg. Jeg er veldig glad i sport og friluft, og trener 6 ganger uken. HVER gang trener jeg 50-60min kondisjonstrening; løping, ellipsemaskin etc. Deretter styrketrening med vekter. Er dette for mye kondisjonstrening? Har det i det heletatt noen effekt? Hva om jeg trapper ned til 4 ganger i uken med så lang kondisjonstrening og heller fokuserer mer på styrken? Vil denne nedtrappingen ha noen effekt på vekt etc? Er det slik at kroppen "venner seg til" å bli trent i så stor grad hver dag?Håper du forstod spørsmålet..Takk for gode øvelser med ball :-)Håper ¨på svar!
hei MarliesDu er høy og svært slank, og du trener masse. Det stemmer at kroppen tilpasser seg ganske høye treningsdoser etter hvert, slik at det blir en form for vedlikeholdsrening om du ikke øker tempo og motstand, men jeg lurer på. Hvilke effekter ønssker du deg?Vil du bli mer muskuløs, delta i Birkebeinerrittet? Ned i vekt bør du i alle fall ikke. Om du har spesifikke mål synes jeg du skal snakke med en personlig trener eller en annen som kan mye om trening om disse. Jeg synes styrketrening i alle fall høres ut som en god ide for deg som bruker såpass mye tid på treningen.Jill:-)

Pilates

, innsendt av Maria
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.02.2007 / kSunday. 15:33
Jeg har akkurat begynt med pilates og synes det er utrolig effektivt og morsomt, men har kjøpt en yogamatte som nok er for tynn. Har du noen spesielle anbefalinger om hva jeg skal se etter? Jeg vil også trene noe annet i tillegg til pilates, hva synes du utfyller det best for at jeg skal komme i skikkelig god form og få strammet opp min snart middelaldrende kropp.Takk for mange supre tips.
Hei MariaSå flott at du liker treningen! Jeg er enig i at de klassiske "sticky-mats" som brukees til yoga blir for tynne for pilates. Forsøk å finne en matte som er nesten like lang, men litt tykkere. De fleste sportsbutikker har et utvalg, eller så kan du gå på et pilates studio og spørre om de selger matter der.Et godt tillegg til pilates trening er kondisjonstrening. Du velger selv om det er step-trening, jogging, stavgang, spinning, aerobic eller langrenn som tiltaler deg mest. Det viktige er at du får opp puls og pust i minst 30 minutter sammenhengende. God trening!Jill:-)

travel hverdag

, innsendt av lene34
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.02.2007 / kSunday. 16:18
Hei!Jeg har en travel hverdag med full jobb og studier,iløpet av en arbeidsdag går jeg ca 13000 skritt (til og fra jobb medregnet)og jeg har et sunt kosthold.I helgene går jeg på ski/turer i skog og mark.Bør jeg finne tid til litt mer seriøs trening for å gå ned noen kilo?Er 176 cm/66 kg.
Hei LeneDu får virkelig beveget deg i løpet av en vanlig dag. De fleste av oss kan ikke skilte med mer enn 4-6000 skritt!. Veldig bra!Jeg synes ikke du skal stresse med å få plass til mer trening om du føler at hverdagen er full nok som den er. Om du derimot synes du har noen åpningner kan du godt begynne med en treningsøkt per uke som er mer intensiv enn daglig bevegelse, det vil si at du trener kondisjonstrening slik at du blir andpusten og sliten.Jill-)

Tunge vekter?

, innsendt av Mai
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.02.2007 / kSunday. 20:13
Er det sånn at man ved styrketrening er nødt til å løfte så tunge vekter at man virkelig må slite for å få noe ut av det? Jeg trener med maskiner, og fysioterapeuten på stedet jeg trener sier at det ikke skal være tyngre enn at jeg lett kan gjenta hvert løft 15 ganger i hver runde, og så gjenta hele programmet 5 ganger. Hun sier at det ikke skal være så tungt at det nesten er umulig å løfte de siste 3-4. Hva tror du om dette? Jeg blir ikke sliten av det jeg gjør nå, og savner litt den utmattede følelsen, samtidig som jeg jo lytter til fysioterapeuten. Jeg har ingen skader eller noe sånt. Synes jeg har lest i din spalte at det skal være skikkelig tungt?
Hei MaiDet hadde vært interessant å vite bakgrunnen for hvorfor fysioterapeuten sier som hun gjør. Det høres ut for meg som om hun snakker til en person som trener seg ut av en skade. Om du ikke gjør det er det ingen grunn til å holde igjen.Ta for all del i slik at du ikke orker mer etter 10-12 repetisjoner. Det er da du får reell effekt av styrketrening for friske mennesker. Pass på at du ikke mister den gode teknikken selv om det blir tungt.Jill:-)

Skade

, innsendt av Rima
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.02.2007 / kSunday. 20:21
Jeg har hatt en meniskskade i kneet (som jeg nok fikk p.g.a. løping med feil sko), som jeg ble operert for i begynnelsen av november. Siden det har jeg prøvd å trene opp kneet langsomt, og merker nå nesten ingen ting. Hvis jeg merker noe er det ikke smerter, men bare litt ubehag. Tror du jeg snart kan begynne å løpe igjen nå? Grunnen til at jeg spør er at jeg har blitt fortalt vidt forskjellige ting av fastlegen min (han sier jeg skal løpe så fort som mulig), kirurgen som opererte (han sa at jeg burde vente i to måneder) og fysioterapeuten (hun sier at jeg skal være veldig forsiktig i mange måneder til). Hva er din mening, hvis kneet føles helt ok? På forhånd tak for svar!
Hei RimaOpptrening handler om gradvis økende belastning. Man kan aldri vite 100% når du er klar for å løpe, så derfor er det best å prøve i det små når du selv føler deg klar.Når du skal prøve litt jogging, sørg or gode sko og et mykt undelag (ikke astfalt). Skogsvei eller en moderne tredemølle er bra. Varm opp med gange og gå over til rolig jogging. Ikke jogg mer enn 5-10 minutter denne første gangen. La kneet hvile et par dager og prøv igjen om ikke du fikk smerter i etterkant av joggingen. Øk gradvis joggedelen med 5 minutter hver gang.God tur!Jill

vond akilleshel

, innsendt av sira
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.02.2007 / kSunday. 22:16
Hei.Jeg har helt siden jul hatt vondt i venstre-hæl, i akillesen. Kan jeg jogge selv om den er vond, eller bør jeg vente til den er helt fin igjen.Den runden jeg jogger er asfalt, vet det ikke er så bra, men liker ikke jogge i mørket alene i skogen. Har ikke jogga i det siste, men heller brukt andre treningsformer. Men pga jobb,skole og barn blir det vanskelig for meg ofte, passer best med jogging som man kan ta "på sparket" om man ser man har en åpning.Bør foten undersøkes eller skal jeg bare la den få litt hvile?
Hei Siraetter Ta med deg foten til en lege og få den undersøkt. Antagelig vil du ha god effekt av ro + betennelsesdeempende medikamenter. Les for øvrig det jeg har skrevet om opptrening etter akillesbetennelse lenger ned på siden.Lykke til:-)Jill

Trening etter fødsel

, innsendt av Smulen
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0025.02.2007 / kSunday. 23:33
Hei!Jeg har termin om en måned, kroppen føles som en haug medisterfarse, og jeg hadde håpet å komme i gang med trening så raskt som mulig etter fødselen. Men, jeg lurer på hva det er lurt å starte med, rent bortsett fra de obligatoriske gåturene med vogna? Jeg skjønner såpass at det neppe er smart å starte med jogging eller høypuls-timer, men hva med styrketrening? Eller stavgang? Blir glad for tips.
Hei duGratulerer med snart baby! Jeg synes du skal starte i det små og gå gravis lengre, raskere turer med barnevognen de første seks ukene. Dette er mer enn nok om du ikke har trent regelmessig gjennom hele svangerskapet.Etter seksukerskontrollen hos lege/gynekolog, kan du snuse på tilbudene på treningssenteret. Prøv deg gjerne på en SatsBaby eller tilsvarende treningsstime der babyen kan være med. Det aller viktigste er at du ikke går fra "0-100". Alt du gjør bør være gradvis tilpasning fordi kroppen din skal bruke tid på å omstille seg tilbae til en tilstand uten baby i magen og alt det innebærer. Gå gjerne med staver etter hvert, men begynn forsiktig og med små turer. Litt og litt er altså selve nøkkelen.Lykke til med fødsel!Jill:-)

Løping vs. turgåing

, innsendt av Tingeling
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.02.2007 / kMonday. 09:59
Hei,jeg er vant til å løpe eller drive med spinning. Jeg er veldig slank fra naturens side, men hadde såkalte "ridebukselår" som nå er sterkt redusert. Jeg er 27 og har trent 3-4 ganger i uka siden jeg var 14-15. Nå har jeg imidlertid fått andre interesser, bl.a. får jeg stadig mer ut av naturopplevelser, og jeg er lei av å løpe på tredemølle i vintersesongen, og alt det medfører av planlegging rundt måltidet før treninga (må vente et visst antall timer, hvis ikke får jeg hold). Hvis jeg bytter ut noen av treningsøktene i uka med turer som er dobbelt så lange, vil jeg da beholde de utseendemessige resultatene av all treninga? Jeg pleier å løpe ganske fort i 46-48 min, og alternativet er altså turer av dobbel varighet. Jeg er heldigvis veldig glad i sunn mat, og drikker f.eks. aldri brus. Kondisjonen min er så god at jeg har hvilepuls på 38-40, så jeg er ikke bekymra for at jeg skal komme i dårlig form. Vil jeg "forfalle" utseendemessig fysisk hvis jeg går de lange turene i stedet? På forhånd, takk!
HeiJeg synes ikke at du skal droppe den effektive kondisjonstreningen helt, da vil kondisjonen din raskt bi dårligere. Men du kan jo fordele tiden mellom et par skikkelige løpeøkter hver uke og resten som gåturer. Da vil du antagelig opprettholde både kondisjon og de kroppslige effektene av trening samtidig som sansene får påfyll av flott natur.I sommerhalvåret høper jeg at du erstatter tredemøllen med løping i skog og mark?Jill

yoga

, innsendt av Karin
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.02.2007 / kMonday. 10:02
Heisann, jeg har jo lest så mye bra om yoga, men bare prøvd det et par ganger selv. Pilates har jeg veldig god erfaring med. Kan det virkelig stemme at alle disse superhotte hollywood-folka bare driver med yoga? Det strider i mot all min fornuft at yoga i seg selv gir styrke, kondisjon og fettforbrenning. Vil du si at yoga er bedre trening enn pilates?
HeiJeg vil ikke karaktereisere yoga eller pilates som den beste av de to treningsformene, det vil være en meningsløs sammenligning. Pilates handler jo om kontroll av kroppen og dens bevegelser mens yoga har et mye videre perspektiv - det er den fysisk/mentale påvirkningen av yoga som virkelig er spesiell. Velg den formen du liker best!Og NEI, Hollywoodstjernene trener ikke bare yoga eller pilates. De harpersonlige trenere som driller dem med kondisjon og styrke, ellers ville de ikke sett ut som de gjør:-))Jill

, innsendt av Mia
Dato: 01.02.2013 / kl.13:0026.02.2007 / kMonday. 10:07
Hei, jeg mener å huske at du engang sa i et intervju at jogging er din personlige favoritt. Det er en av mine favoritttreningsformer og - blant annet fordi jeg passer til det rent fysisk, og fordi jeg ikke finner noen treningsformer som er så utfordrende og som krever så mye på en gang som løping. Men hvordan klarer du å holde på inspirasjonen? Jeg løper inne på et sats-senter utenom sommeren, men har ulike spillelister på ipoden. Jeg veksler med annen trening og, men har visst mistet inspirasjonen. Hva gjør du for å holde på løpegnisten?Mia
Hei MiaDet stemmer at løping er en favoritt, men det betyr ikke at jeg bare løper. Jeg veksler mellom å undervise faste klasser på SATS, gå på langrenn, trene vekter, bruke ellpitisk maskin.dermed blir det vanigvis ikke mer løping enn en-to ganger per uke. De lange turene gjennomføres alltid utendørs. Det er løpingn i naturen som virkelig er givende synes jeg. Og naturen kan jo brukes nesten hele året med riktige klær. Når det blir mye snø og man må bruke tredemøller sørger jeg for å løpe ulike intervallprogrammer som holder treningen interessant. Håper du fikk noen ideerJill:-)Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer