Nettmøte

Still spreke spørsmål

Slapp i fisken, eller lengter du bare etter det lille ekstra kicket som får deg i toppform? Les råd fra KKs treningsekspert Jill Jahrmann som hun ga i nettmøte fredag 9. mars.

Publisert
Sist oppdatert
Jill Jahrmann er utdannet fysioterapeut og jobber for SATS-kjeden. Hun er KKs faste treningsekspert, og holder jevnlig foredrag om temaer som effektiv trening, aktiv livsstil, overskudd til hverdagen og yoga. I tillegg har hun skrevet bøker om trening, yoga og vektreduksjon. Jill kan svare på alle spørsmål som berører trening og fysisk aktivitet - alt fra styrketrening til turer i skog og mark. Vil du ha vårlige treningstips, eller tjuvstarte på veien mot bikiniformen? Lurer du på hva du kan gjøre for å få en mer aktiv hverdag, eller hvordan du trener deg til en perfekte rumpe? Jill kan svare deg.Nettmøtet er avsluttet. Les svarene under.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

før frokost

, innsendt av lindaDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 08:23hei.er det riktig at hvis man trener før frokost om morgenen vil man få høyere forbrenning utover dagen og man forbrenner mer under selve treningen? takk for inspirasjon og motivasjon=)Hei LindaDet figurerer mange myter om nettopp dette temaet. De fleste gr ut på at man skal forbrenne mer fett ved trening før frokost siden kroppen er i negativ energibalanse.MEN - dette stemmer dårlig. Det er nesten som med sterkt krydder som angivelig skal øke forbrenningen, det er så lite at det ikke engang synes i dagens kcal regnskap.Jeg vil heller snu det hele på hodet og si at DU FORBRENNER MEST VED Å TRENE PÅ DEN TIDEN AV DAGEN DA DU ORKER Å YTE MEST. Det er faktisk sannheten. Det er din innsats på treningen, og ikke en mystisk kroppslig x-faktor som avgjør hvor høy forbrenningen er. Om du i tillegg til å trene når du har mest å gi LIKER det du trener, har du den aller beste oppskriften.Så - om du er et A-menneske som trives med morgentrening er det bare å satse på det, ellers ikke. Husk å få i deg godt med vann både før og underveis i treningen om morgenen siden kroppen er dehydrert etter en lang natt.God trening:-))

Opp i vekt

, innsendt av KathyDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 08:42Hei Jill! Jeg prøver å gå opp i vekt etter en spiseforstyrrelse. Jeg trener 3 ganger i uken på treningssenter. Varmer opp i 10 min. før jeg kjører styrke på hele kroppen på apparater. Men jeg klarer ikke å ligge unna 20 min. med kondisjonstrening etterpå, og da sier folk til meg at jeg ikke vil gå opp, eller at det vil ta lenger tid. Er det noe jeg kan gjøre som fører til at jeg går opp i vekt men samtidig kan trene kondisjonen. Jeg klarer ikke å kutte det ut :) Mvh KathyHei KathyIngen grunn til å kutte helt ut kondisjonstreningen selv om du vil opp i vekt. Men det er sant at styrketrening + et godt kosthold med alle viktige næringsstoffer er det viktigste.Sørg for å spise hyppig - hver 3-4 time er bra. Og sørg for at alle måltider inneholder både karbohydrater (brød, grønnsaker, ris, pasta..) proteiner (kjøtt, fisk, ost, melk...) og sunne fettstoffer (planteoljer, majones, fet fisk..). Styrketreningen din bør være ganske tung. Jeg vet ikke hvor erfaren du er, men om du allerede er vaant med styrketrening og mestrer det, synes jeg godt du kan variere mellom tunge 4-6 repetisjoners sett og litt lettere 8-10 repetisjoners sett. Jeg vil absolutt råde deg til å få hjelp av en Personlig trener til dette.Lykke til!Jill

Puksklokke!

, innsendt av kristinDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 17:41Hei!For noen uker siden skaffet jeg meg en pulsklokke som også måler kalorier! Den er en cardiosport klokke og kostet 1200 kr. Det jeg lurer på er hvor nøyaktig den er? Jeg har stilt inn vekt hlyde og hvilepuls!Blir glad for svar!hilsen Kristin!Hei KristinJeg kjenner ikke spesielt godt til merket, men regner med at det er fra en gos produsent.Kaloriforbruket blir aldri helt eksakt, men du kommer mye nærmere med en slik klokke enn ved å se på skjemaer eller stole på forhåndslagret informasjon i en kondisjonsmaskin. Så om du er opptatt av kcal forbruk per treningsøkt får du antagelig gaanske grei beskjed på klokken din.Husk imidlertid at trening handler om mye mer enn kalorier. Ta deg tid til å fjerne fokus fra klokka, kjenn etter hvordan kroppen har det, ta inn naturen om du trener utendørs, og kjenn at det er godt å bo i en kropp som fungerer og yter for deg.:-)Jill

Eksamensperiode

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 18:23Jeg er ei jente som er veldig glad i å trene. Trener 4-6 ganger i uka + at jeg går stort sett når jeg skal en plass. Fra nå og frem til begynnelsen av juni må jeg tilbringe mesteparten av tiden utenom forelesninger på lesesalen. Til min store sorg har jeg måttet innse at jeg ikke kommer til å få trent så mye som jeg har gjort og ønsker framover. Skal ihvertfall få til 3 harde økter i uka, men det er ikke sikkert det blir så mye mer. Hvordan vil dette få utslag på formen og vekten? Spiser stort sett veldig sunt.Bare grove produkter og masse frukt og grønt. Ligger på ca 1600-1700 kcal pr.dag. Veier ca 58 kg og er 167 cm.HeiDu er ei slank jente som i tillegg spiser litt lite i mine øyne. Med såpass mye trening kan du gjerne få i de noe mer god, nyttig næring for å få full uttelling for treningen din.Å redusere fra 4-6 treningsøkter til 3 i en periode er helt uproblematisk. Så lenge du opprettholder samme intensitet på treningen som før vil formen din holde seg ved like i flere måneder.Det er bra at du får tid til såpass mye som 3 økter. I en eksamensperiode er det lett å synke helt sammen fysisk og kutte ut all trening. Imidlertid viser det seg at treningen rent hormonelt hjelper deg til å orke mye mer, også mentalt.Lykke til med eksamensperiodenJill:-)

Hva bør jeg begynne med

, innsendt av jeshDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 19:29Hei. Jeg har lyst til å begynne å trene, men jeg kaster opp daglig, etter måltider, då jeg får ikke i meg så mye mat, og har lite overskudd. Jeg ønsker å prøve å trene litt, men vet ikke helt hva jeg skal begynne med.Hei JeshJeg synes ikke du skal konsentrere deg om trening i det hele tatt. Du skal heller få hjelp for spiseproblemenen dine. Oppkast etter måltider daglig sliter enormt på kroppen din, men aller mest på den mentale delen av deg og selvbildet ditt.Ta kontakt med legen din, helsestasjonen eller Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser http://www.iks.no/. En spiseforstyrrelse handler om mye mer enn mat, så jeg håper at du tar deg selv på alvor og søker hjelp. Det er fullt mulig å bli helt frisk baare du søker hjelp.Med varme tanker til degJill

Økt matlyst

, innsendt av matdillaDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 19:57Hei!Før jeg begynte å trne spiste jeg bare 1 skive til lunsj, men nå som jeg trener kan jeg spise 2 brødskiver og enda være sulten. Er det riktig at jeg skal spise til jeg er mett eller skal jeg holde igjen litt for å ikke bli fet?Hei duJeg synes at en skive til lunsj høres veldig lite ut. Det kan nok hende at apetitten din øker noe når du begynner å trene, det er sunne signaler fra kroppen din.Så - lytt til kroppen, men spis langsomt for å kjenne etter når du virkelig er mett, og velg sunn mat. Jill:-))

Sterkere, ikke ned i vekt

, innsendt av KajaDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 20:09Hei! Jeg er en jente på 55 kg og 165 cm. Altså er jeg slank, og vil absolutt ikke gå ned i vekt, det jeg derimot er interessert i, er å få vite hvordan jeg kan få veltrente og sterke muskler generelt på hele kroppen, og baken og overarmene spesielt. Jeg er tidligere friidrettsutøver, og løper fortsatt 7-12 timer i uka. Altså har den litt karakteristiske "løperompa". Den er veldig flat, og jeg skulle gjerne sett at den var litt mer spretten. Ettersom jeg ikke lenger konkurrerer er det ikke noe i veien for ekstra styrketrening. Er altså ikke nybegynner i styrketrening, men skulle gjerne hatt noen skikkelig gode øvelser for hele kroppen. Har en treningsball som er kjempemorsom å bruke! Den anbefales alle :) tusen takk! Hei KajaMorsomt uttrykk "løperompe" :-)). Jeg skjønner hva du er ute etter, og da blir rådet selvfølgelig skikkelig styrketrening. Det finnes et vell av gode øvelser der ute, men det aller viktigste er at du- trener tungt nok, altså at du ikke orker flere reps etter 8-10 gjentagelser- at du har et program med to-tre øvelser for hver av de store muskelgruppene- at du bytter program med jevne mellomrom for å utfordre musklene.Typiske gode øvelser er de gode, gamle baseøvelsene som ofte trener flere muskelgrupper i synergi og dermed også er funksjonelle.- Utfall- Knebøy- Markløft- Benkpress- Flies- Nedtrekk- Roing- Skulderhev- Skulderpress- Biceps-curl- Militærpress- Triceps nedpressBruk gjerne noen kroner på å få en personlig trener til å sette deg i gang. Det er verdt pengene.Til slutt må jeg få nevne at 7-12 timer kondisjonstrening per uke kommer til å hindre deg i å legge på deg noe særlig kroppsvekt, sånn er det dessverre med store doser kondisjonstrening. Det betyr ikke at du ikke vil ha effekt av styrketrening i det hele tatt, men ikke så stor effekt som om du trente litt mindre kondisjon.Lykke til!Jill:-)

spinning

, innsendt av PiaDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 20:28Hei.Jeg trener spinning flere ganger i uken. Er i god form og liker intervall. Hvor mye skal jeg la pulsen falle i pausene for å få max utbytte?Er det uheldig å gi alt en klarer på alle spinningtimer, når en er i god form?Hei PiaHvor mye pulsen skal falle i restitusjonsperiodene avhenger fullstendig av hvilken type intervall du trener - korte eller lange arbeidsintervaller og på hvilken intensitet?Generelt kan jeg si at det er viktig for deg å bruke restitusjonsperiodene til å ta deg inn slik at du orker å presse deg selv litt igjen på neste intervall. Det handler like mye om å føle deg frem som å se et eksakt tall på pulsklokka.Det er ingenting å veien for å "gi jernet" når du trener spinning. Om det føles bra underveis i treningen, og om du i tillegg er frisk, sover godt og har god apetitt, er det bare å trene med hjertens lyst.God tur:-)) Jill

Gåturer

, innsendt av MiaDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 21:05Hei Jill.Jeg går tur med hunden min hver dag, Det blir på ca 1 time. Jobber i kantine der det er hektisk og mye ståing og gåing i løpet av dagen. Er dette nok?? Har ikke trenings senter e.l. her . Vanskelig å mottivere seg til "hjemmetrim". Kanskje du har hatt om det før. Men en grundig gjennomgang av hvordan vi skal tøyeut, Med gode bilder til, hadde vært til god hjelp.Takk for ellers mange gode tips.Hei MiaTakk for tips om tøye-oppslag. Det skal jeg foreslå for KK redaksjonen. Når det gjelder din situasjon synes jeg ikke at du skal presse deg selv til å gjøre mer enn det du allerede gjør. Det tar jo ganske mye tid?Et tips for å gi kroppen ennå bedre effekt av turene dine er å velge to turdager i uken som du døper om til "intensitets-turer". Da tar du på deg gode sko og litt mindre klær, også øker du tempoet etter de første 10 minuttene. Du kan gå raskt i oppoverbakkene og småjogge eller gå på samme måte på flatene og i nedoverbakkene. Du skal kjenne at du blir svett og andpusten. Disse turene kan godt være litt kortere tidsmessig (30-40 minutter), men de blir jo like lange i antall kilometer. Bruk de siste 5-6 minuttene på rolig gange for å avrunde.Jill:-)Lykke til med turen

Forbrenning

, innsendt av LineDato: 01.02.2013 / kl.13:0008.03.2007 / kThursday. 21:26Hei Jill! Lurer på om det er lurest å trene med lav intensitet over lengre tid eller veldig hardt i ca 45 min hvis jeg vil forbrenne mest mulig fett? På forhånd takk! HeiJeg kan anbefale begge deler, men det aller mest effektive er nok den intensive 45 minutters økten. Hvorfor? her er kortversjonen:- Når du trener på en høyere intensitet forbrenner du mye mer enn på lav intensitet. Kroppen har sitt eget energiregnestykke, så det er uvesentlig om du forbrenner prosentvis mes fett eller karbohydrater underveis i treningen, det viktigste er totalsummen- Når du trener med høy intensitet øker du kroppens evne til å forbrenne fett på høyere intensitet - og denne evnen økes mye.- Når du trener på høyere intensitet blir kondisjonen din bedre, og når kondisjonen blir bedre øker forbrenningen per treningsøkt til mer enn det dobbelte sammenlignet med en utrent person.Der har du de viktigste argumentene for intensitet. Jeg vil samtidig nevne at lange, roligere økter også er veldig bra for kropp og helse, og at blandingen av disse to er den perfekte miksen både for helse og fettforbrenning.Jill:-)

Tid til trening.

, innsendt av MarianneDato: 01.02.2013 / kl.13:0009.03.2007 / kFriday. 07:44Hei!Jeg har en 10 - 17 jobb i en klessbutikk seks dager i uka, med unntak på torsdager hvor jeg jobber til 7. Jeg har trent mye før, men nå har det blitt mindre i og med at jeg har fått ny jobb med andre arbeidstider. Ofte etter jobb er jeg sliten, men prøver å komme meg på trening, noe som jeg ofte har vanskeligheter med. Går til jobb hver dag ( ca 2 - 3 km), men trenger noen tips til hvordan jeg skal få tid til mer trening. Vennelig hilsen Marianne :)Hei MarianneMed arbeisstid fra 10 ligger jo forholdene svært godt til rette for å trene før jobb! Pakk treningstøy og det du skal ha på deg etterpå kvelden før, og stå opp slik at du kan starte treningen ca kl. 8 eller 8.30 om du trener i nærheten av jobben din. Da har du en time til rådighet før du innvilger deg en dusj og frokost. Perfekt! På mange treningssentre står frokosten fremme for morgentrenerne, og om du er hjemme har du selvfølgelig alt tilgjengelig der. Det viktige er at du planlegger uka slik at du vet eksakt hvilke dager du skal trene og at alt er klart når du våkner om morgenen. Du bør ikke tenke at du skal "kjenne etter om du orker å trene i morgen tidlig". Da blir det ikke noe av.En annen variant er selvfølgelig å trene etter jobb. Kl. 17 er ikke spesielt sent, og du kan gå direkte fra jobb til trening uten å dra hjem først. Som sagt - legg planen for uka på forhånd, og ikke diskuret med deg selv om du orker/har lyst eller ikke. Det å føle seg sliten på slutte av dagen i vårt samfunn handler om å være sliten i hodet, ikke i kroppen. Og da er trening den beste medisinen.Jill:-)

Kne og fjelltur

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0009.03.2007 / kFriday. 07:58Hei Jill, takk for fin spalte. Jeg er i ferd med opptrening til årets begivenhet i Bergen siste helgen i mai, 7-fjellsturen, som selvsagt går ut på å gå opp på en topp, så ned, så opp på neste osv. til alle de 7 fjell rundt Bergen er beseiret. Så er mitt problem at alle disse nedoverbakkene tar på kneet, jeg var i fjor ute av stand til å gå bakker og trapper nesten en uke etter bragden, for kneet verket sånn.Er det noe jeg kan gjøre i opptreningen for å forhindre at dette skjer igjen? Har du spesielle øveleser å anbefale? På forhånd takk!Hei duDet var litt av en styrkeprøve! Høres inspirerende ut. Jeg vil råde deg til å gå mest mulig både opp og ned fra fjell som opptrening. Kroppen vår protesterer når den får store doser av uvant belastning, og da er de beste forholdsreglene å gjøre kroppen kjent med den kommende utfordringen i stadig større doser.I tillegg kan det være smart å trene styrketrening for musklene rundt kneleddet. Utfall og knebøy med vekter er flott i denne sammenheng.Jill:-)

Nok styrke?

, innsendt av tullaDato: 01.02.2013 / kl.13:0009.03.2007 / kFriday. 09:44 heisann:-)Jeg er en kvinne på 29 år som stor trives med trening og har holdt 23 år. Det er jo så artig med trening!! Da jeg trives mest med koordinasjos- og kondisjonstrening blir det mest av ulike former for danseaerobic/ kickboksing etc. Trener ca 4 ganger i uken, gjerne halvannen time hver gang; en time med koordisjon/ kondisjonstrening etterfulgt av styrketrening på rygg og mage. Kun en gang i uken trener jeg ren styrke(pump/power). Er dette nok styrke? Har jo lest at man "mister" muskler i 30 årene.. Bør jeg legge inn mer styrketrening? Håper du kan svare! Hei TullaSå fint å høre at du LIKER treningen. Da har du nok sikret deg et livslangt forhold til aktivitet:-))Jeg synes ikke du skal forandre stort på et allerede velfungerende opplegg. Du kan gjøre følgende om det kjennes ok: Bruk halvtimen i slutten av treningsøktene dine litt mer variert. Et par ganger i uka kan det være mage/rygg, de andre gangene kan du trene skikkelig styrketrening med maskiner eller frivekter for ben/rumpe, øvre rygg, bryst og skuldre. Få hjelp av en treningsveileder til å velge gode basisøvelser og lære dem ordentlig.Når det gjelder den ukentlige styrketimen er det viktig at denne ikke er en klasse med massevis av repetisjoner per øvelse. Pump er en slags utholdenhetstrening for musklene (ikke styrketrening) fordi man jobber veldig mange ganger med lav motstand. Aller helst skal du finne en klasse der man ikke gjør fler enn 10-15 repetisjoner av hver øvelse og velger tung nok motstand til at man ikke orker mer etter dette antallet repetsjoner.En annen mulighet er selvfølgelig å bruke denne treningsdagen til å trene et skikkeli helkropps-program i treningsstudio om det ikke blir for kjedelig.Lykke tilJill:-)

Løping

, innsendt av SnoopyDato: 01.02.2013 / kl.13:0009.03.2007 / kFriday. 11:35Hei,har du et bra løpeprogram for en nybegynner? Målet er 30 min sammenhengende. Løper inne på tredemølle nå, men til våren blir det ute. Hvordan kan jeg raskest mulig nå målet mitt?Takk på forhånd!Hei SnoopyMitt beste råd er å veksle mellom gange og rolig jogging. Gå gradvis raskere i 7-10 min som oppvarming og gå deretter over til vekselvis gange og løp.Start med 5 minutter av hver. Etter noen uker med denne formelen reduserer du til 4 min gange og øker til 6 min rolig jogg. Hold deg på dette nivået i noen uker og bytt ennå ett minutt fra gange til jogging.Fortsett slik til hele økten etter hvert er rolig jogg. Husk å bruke tiden, ikke øk for raskt.Nå er det jo snart fine løpeforhold utendørs. Merk deg at du vil kjenne det tyngre å løpe uten enn på tredemøllen. Det er fordi du ikke får den samme motstanden inne. Om du legger på litt stigning på tredemøllen (1%) er du imidlertid bedre rustet for overgangne til løping ute.God tur!Jill:-)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer