Helse & Livsstil

Store lår

Hold på muskelmassen, minsk på fettet.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er ei jente på 28 år. Jeg har en kraftig beinbygning og muskulatur. Det må komme av gener og ikke styrketrening. Jeg har nå prøvd i lang tid å få spesielt slankere lår, bein og overarmer, som både er kvapsete og har en del kraftige muskler på samme tid. Jeg føler spesielt med lårene at de bare blir større hvis jeg trener.

Jeg er 158 cm og 62 kg. Jeg har ikke mye fett rundt midjen. Jeg prøver å spise sunt. Og holder meg i vanlig god form, uten at det betyr regelmessig organsiert trenging.

Jeg vet det er umulig å punktslanke seg, men har du noen gode trengingstips til meg hadde jeg blitt veldig glad.
Silje

Svar: Du har helt rett i at det ikke er mulig å punktslanke med trening, men det er mulig å endre kroppssammensetning. Det betyr at det er mulig å redusere fettmassen samtidig som man vedlikeholder eller øker muskelmassen. I ditt tilfelle tror jeg det er snakk om å vedlikeholde, siden du ikke ønsker deg større muskler?

La meg si med en gang at du ikke bør tenke på å redusere muskelmassen, da reduseres også forbrenningen din. Den eneste måten du kan redusere muskelmassen er dessuten å sitte mer stille. Det vil du vel ikke?

Men fettreservene kan altså gjøres noe med. Jeg vil anbefale deg en blanding av styrke og kondisjonstrening, med vekt på kondisjon. Det aller viktigste er at du kommer i gang med regelmessig trening, nesten samme hva slags så lenge du blir svett og andpusten over litt tid. Den jevne vanen vil i ditt tilfelle gjøre utslaget, det hjelper nemlig ikke noe særlig å være litt sporty nå og da.

Forsøk å legge opp til to treningsøkter hver uke som inneholder både kondisjon og styrke. Kondisjonstreningen bør vare fra 30-45 minutter effektivt (uten strekk etc) og være så anstrengende at du puster og peser men klarer å snakke i hele setninger.

Min anbefaling er en form for gruppetrening – gøy, motiverende og med drahjelp av instruktøren. Styrketreningen du kan legge opp til kan gjerne være et kort «helkroppsprogram» med en til to øvelser for hver av de store muskelgrupper. Det behøver ikke å ta mer enn 15-20 minutter to ganger i uken.

Lykke til!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer