Trening

Stramme opp kroppen

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Før jeg begynner vil jeg gjerne si at jeg virkelig håper du svarer. Har
prøvd å spørre utrolig mange kosthold/trenings eksperter, men har faktisk aldri fått svar. Nå prøver jeg igjen. Jeg skriver egnetlig i fortvilelse. Jeg er rett og slett fortvilet over alle kosthold- og treningstipsene en finner på nettet og i blader. Eksperter sier helt forskjellige ting og noen ganger imot seg selv. Jeg er forvirret.

Jeg er en 18 år gammel jente. Veier 58 kg og er 170 høy. Dette anser jeg som normalvekt. Når det gjelder min fysiske aktivitet er den blitt mye bedre enn tidligere. Jeg går eller sykler hver dag, alt fra 2 kilometer til 1 mil (bor i en by med avstander). Jeg trener også styrke hjemme, blant annet med medisinball. Med ballen gjør jeg forskjellige øvelser, ofte øvelser jeg har funnet i blader. Hver øvelse inneholder 3-4 sett, der hvert sett inneholder 12-15 repetisjoner, alt ettersom hvor tung øvelsen er. Tar også knebøy og utfall med vekter. Disse øvelsene gjør jeg hver dag, gjerne på kvelden. Jeg gjør
ikke de samme øvelsene hver dag, men bytter for å få variasjon. Øvelsene tar omtrent 20 minutter til sammen. Mot høsten skal jeg begynne å trene på treningssenteret, der jeg tenker delta i fellesaktiviteter som yoga/pilates, tyrketrening og kanskje spinning. På denne måten vil nok noe av hjemmetreningen bli byttet ut. Hadde vært fint om du kunne kommentert dette litt, kanskje du har noen tips?

Jeg har et forholdsvis sunt kosthold. Spiser 6 måltider om dagen, der frokosten og middagen er de største. Til frokost tar jeg gjerne 2 brødskiver eller frokostblanding, og middagen inneholder det samme som middagen til enhver familie - poteter + fisk/kylling/fiskekaker o.l./pasta/supper + grønnsaker. De andre 4 måltidene er lunsj, og 3 mellommåltider (ofte frukt, litt tomatsuppe, grove muffins etc.) Drikker litt kaffe, litt te, melk og sukkerfri juice, og mye vann. Tar i tillegg CLA. Er litt usikker på om dette er bra. Har lest veldig mye om CLA, og har lest mest positive ting. Er likevel litt usikker.

Nå kommer det store spørsmålet. Høres denne treningsformen og kostholdet greit ut dersom jeg ønsker å få en «strammere» kropp? Vil ikke nødvendigvis bli tynnere, men gjerne «bytte ut» det overflødige fettet på rumpe og lår med muskler. (Det meste av fettet ligger her.)

Før jeg begynte med styrketreningen veide jeg rundt 56 kg. Har nå, på kort tid, gått opp til 58. Er dette på grunn av styrketreningen og dermed flere muskler?

Vil samtidig takke for en utrolig innholdsrik internettside, og blad. Mamma kjøper KK og jeg leser det alltid. Står flere interessante ting om trening og kosthold i KK, enn i mange «ungdomsblader». På forhånd takk for svar.
Hanne

Svar: Takk for hyggelig tilbakemelding på bladet og på sidene til KK. Jeg er helt enig med deg i at begge deler er veldig gode.

Over til spørsmålene dine. Det er mange av dem, så jeg får bare håpe at jeg klarer å gi deg de svarene du leter etter.

Tankene dine om både trening og mat høres fornuftige ut. Du vil antagelig få mye ut av å begynne på et treningssenter siden du der får mange flere variasjonsmuligheter. Jeg vil oppfordre deg til å opprettholde de vanlige, daglige aktivitetene med sykling. Alt behøver ikke å foregå på treningssenter og absolutt all bevegelse er av det gode.

På treningssenteret vil jeg råde deg til å veksle mellom styrketrening (få program av treningsveileder for hele kroppen, tren 8-10 repetisjoners sett som er ganske tunge, og bytt øvelser i programmet hver 2. til 3. måned), kondisjonstrening (målrettet 30-50 minutters trening. Gjerne spinning eller saltimer, evntuelt løping på tredemølle. Det viktige er ganske høy intensitet slik at du forbedrer kondisjonen din og bruker mye energi), og til slutt yoga + pilates for å bli mykere, smidigere, få bedre kroppskontroll og holdning. Jeg vil altså råde deg til noe hardere styrketrening et par ganger i uken og målrettede kondisjonsøkter et par ganger i uken, gjerne samme dag.

Når det gjelder kosthold trenger du ingen spesielle råd annet enn at det er lurt å tenke litt på sammensetningen. Om du kan sørge for at alle måltider både består av langsomme karbohydrater (grovt og grønt) og av magre proteiner (kjøtt, fisk og magre melkeprodukter), er det veldig bra. CLA kan du bare kutte ut. Det er dyrt og gir svært tvilsom effekt. Sørg heller for å tilføre kroppen en multivitamineral daglig og ta tilskudd med Omega 3 fettsyrer. Noe annet trenger du ikke.

Lykke til med treningen :)

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer