Leder

Stressfri sone

«Vi er blitt 24-timers mennesker, tilgjengelige hele døgnet»

Publisert
Sist oppdatert




Vi har alle kjent «tidsklemma» stramme til så vi mister pusten. Det hender vi løper hysteriske for å rekke neste mål, uten at vi var mentalt tilstede der vi kom fra. Tidsklemma er en akutt tilstand, med en lei tendens til å inntreffe rundt arbeidstidens slutt hver dag, før maten er klar. Men begrepet er litt misvisende hvis vi skal bruke det som en analyse av det livet vi lever.

Vi har nemlig aldri hatt mer tid. Vi har aldri hatt så mange muligheter til å velge hvordan vi vil leve heller. Kanskje er vi ved kjernen nettopp her. Bærbare pc-er og mobiler gir en utrolig frihet til å koble seg på jobben når som helst og hvor som helst. Noen av oss blir lett «hekta». Vi elsker å jobbe, vi drives stadig av nye prosjekter. Nye impulser og informasjon flommer over oss i alle kanaler. Vi er blitt det trendforskerne kaller 24-timers mennesker, tilgjengelige hele døgnet.

Vi stresser oss selv opp fordi vi har det så morsomt og ikke klarer å bremse i tide.
Men den som er heltent kan også bli utbrent, advarer forsker Ulla Forseth ved SINTEF. Hun har studert et utvalg på 1000 ansatte innen private og offentlige bedrifter, og kom til at hele fire av ti var mer eller mindre «emosjonelt utmattet». For stor arbeidsmengde, tidspress og problemer med å koble av ga størst utslag.

- Det nye vi ser er at jobben er stimulerende og stressende, utviklende og utmattende på samme tid. Vi kan bli forført av grenseløse utfordringer, påpeker Forseth.
Tilsvarende konklusjon trekkes også i en stor europeisk analyse. Nordmenn kommer faktisk ut som noen av de mest stressede i Europa. Vi stresser sånn at det går utover effektiviteten også, ifølge undersøkelsen som nylig ble slått stort opp i Aftenposten.
Konklusjonen er både overraskende og oppsiktsvekkende: Her lever vi i et av verdens rikeste land, med relativt lav arbeidsledighet, stor trygghet i jobben og høye lønninger sammenlignet med andre land, men er mest stresset!

Kanskje er det ett av rikdommens paradokser? Vi har så mange muligheter, og vil både engasjere oss sterkt i jobben, innfri alle forventninger på hjemmebane og fylle fritiden med masse aktiviteter.

I drømmen om det «gode liv» rives vi mer mellom jobb og hjem enn sunt er. Antagelig bør vi lære oss å gi mer blaffen og velge vekk det som ikke er så viktig.

Idrettspsykologen Geir Jordet og SATS-mannen Anders Hall Grøterud sier i boken «Sporty Business» at bedre «energibalanse» også er en nøkkel til å lykkes bedre på jobb.
«Mange gir full gass fra morgenen av. Vi stresser og fyller tiden med for mange gjøremål: Vi glemmer å sørge for påfyll», sier de. Det er ikke tid vi mangler, men evnen til å lade batteriene. Slik sløser vi også med kreftene.

Meningen med boken er å lære ledere i næringslivet noen av triksene fra idretten; om fokus, konsentrasjon og riktig bruk av energi. Budskapet er ikke akkurat finsiktet på småbarnsmødre der vi kaver i hverdagsstresset for å holde koken. Men noen ideer kan vi trene på: Ta pauser, spise litt oftere og lurere, si nei til ting som ikke betyr så mye, rense hodet med en løpetur, sove mer.

Hørt det før? Nyt de stressfrie soner!

PS! KKs 30 siders matekstra denne uken er en behagelig vei ut av tidsklemma. Kos deg i en garantert stressfri sone.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

Stressfri sone
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer