Leder

Sukkersuget

Søtningsstoffet aspartam ble presset inn på markedet, tross advarsler fra eksperter.

Sukkersuget
Publisert
Sist oppdatert




Det skal ikke være lett. Vi har nettopp klart å kvitte oss med sukkerbombene i kjøleskapet, cola og kliss. Så går alarmen om at lettproduktene kan gi oss en real bakrus, bokstavelig talt. Nyere forskning indikerer at søtningsstoffet aspartam i store mengder gir følelsen av fyllesyke.

Riktignok skal du drikke noen liter. Men slik er det jo med alkohol også, du blir ikke full etter ett glass, likevel er mengder av alkohol gift for kroppen. Vi vet ikke nok om hvor skumle sukkererstatningene er. Det vi vet, er at myndighetene sier at barn under tre år ikke bør røre lettbrus. Men som KK har merket i arbeidet med oppslag Farlig flørt i kommende ukes blad, pirker vi her i sensitive saker. Den politiske historien bak introduksjonen av aspartam er oppsiktsvekkende. Søtningsstoffet, som i sin tid ble presset inn i markedet til tross for at det ble frarådet fra faglige hold, er kommet for å bli.

Jeg er enig med eksperter, produsenter og myndigheter som sier vi ikke må spre unødvendig frykt. I USA renner det på med udokumenterte påstander om bivirkninger av lettproduktene, fra angst og depresjoner til søvnløshet og kreft. Vi kan ikke la oss rive med eller la oss styre av føleri. Men jeg er overbevist om at vi trenger mer og solid forskning som er fri og uavhengig av produsentene.

Mattilsynet sier til KK at de ikke kan forholde seg til hvem som står bak og betaler forskningen. Det holder selvsagt ikke. Myndighetene har et ansvar for å sikre kvaliteten på kunnskapen og for å finne ut mer om lettbrusen er skadelig for helsa. Så må vi forbrukere ta stilling til hva vi putter i oss. Vi vet at vi ikke bør helle på sukker eller erstatningsstoffer i store doser. Derfor er også forbrukerne en større motmakt enn noensinne. Kosthold og ernæring er in, stadig flere vil vite mer.

«Rens ut kropp og sinn» er det siste nå. «Detox-metoden» handler om å tappe kroppen for gift. Du renser systemet ved å venne kroppen av med mat som belaster eller bare fyller opp systemet uten å gi næring eller energi. Det som fascinerer meg med ideen, er å bli konfrontert med hvor mye av det vi spiser som er bestemt av vaner, hvor lite vi bruker hodet. Jeg vet at jeg drikker for mye kaffe, spiser for mye hvitt brød og altfor mye sjokolade, men hjertets kraft vinner.

Det skal ikke være lett. Men etter å ha pløyet den siste kostholdslitteraturen er jeg i alle fall kommet over frokostskrekken: fra svart kaffe og null føde til smoothies hver morgen. Jeg mikser masse frukt og bær i full fart. Appelsiner, kiwi, jordbær, blåbær, vitale vitaminer og tropiske drømmer. Herlig! Fem om dagen på fem minutter. Det beste med fruktbombene er at de demper sukkersuget. Mens vi venter på sannheten om sukkererstatningene, er det frukt og bær for alle pengene.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


LES OGSÅ
  • Leder: Glamourmodeller

  • Leder: Tårer i sporet
  • Leder: Ibsens kvinner

  • Leder: Selskapsdamer?

  • Leder: Spenstig start

  • Leder: Berømmelsens pris

  • Leder: Si det med svart

  • Leder: Balansekunst

  • Leder: Damer for Tufte

  • Leder: Venner for livsfaser

  • Leder: Stressfri sone

  • Leder: Barnas beste

  • Bente E. Engesland svarte leserne på lanseringen av kk.no

  • Sukkersuget
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
    Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer