Spiser du fordi du er sulten, fordi du har lyst på noe godt, eller fordi maten er med på å dekke andre følelsesmessige behov? Det er ikke alltid lett å vite. Om du blir bevisst forskjellen, kan det kanskje bli lettere å unngå unødvendig småspising. Sult er kroppens signal om at den trenger påfyll av næringsstoffer og ny energi. Vi mennesker opplever sult forskjellig. Noen opplever at de blir trøtte eller slitne, noen blir lettere irritable, mens sult hos andre utløser hodepine eller annet ubehag. Jeg tror jeg opplever alle formene, avhengig av situasjonen og dagen. Som regel blir vi ikke sultne på noe spesielt, fordi sultfølelsen ikke er spesifikk. Du kan spise og drikke, og følelsen forsvinner. Har du en fast måltidsrytme, sammenfaller ofte sultfølelsen med den ved at du blir sulten rett før det er tid for å spise. Sug kan, i motsetning til sult, oppleves som en mer behagelig følelse, og den er mer spesifikk. Nå hadde det vært godt med en sjokolade eller noe annet søtt. Du får altså lyst på noe helt spesielt uten at du nødvendigvis er sulten. Gjennom sugfølelsen søker vi ofte å tilfredsstille andre behov enn ved sult. Du kan ønske å oppnå en positiv følelse og en bedre sinnsstemning, eller du kan søke å dempe uro, angst eller sinne. Holder du deg til faste måltider, kan det være enklere å overvinne suget. Det kan være vanskelig å kjenne forskjell på sult og sug. Er du usikker, så spør deg selv om det er grunn til at du skulle føle sult. Er det kort tid siden middag, skulle det ikke være grunn til å være sulten. Kjenner du i tillegg at du har lyst på noe spesielt, da kan du være nokså sikker på at det er sugfølelsen som regjerer. Sult og sug kan også oppstå samtidig. Når du handler og er sulten, kan synet av en god sjokolade gi sugfølelse. Er du sugen på noe søtt rett etter middag, er det fordi metthetsfølelsen ikke har inntruffet ennå. Tenk gjennom når du føler sult eller sug, og prøv å finne ut av hva du egentlig trenger.
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no
