Smart mat! Slank mat! Helsekost! Hva skal vi velge, når vi overdynges av kostholdsråd fra ulike skoler og eksperter? Endelig kan vi si at alle gode ting er tre. Maten som gjør oss klokere, gir også færre overflødige kilo og mindre risiko for hjertetrøbbel og kreft! Frukt og grønt for alle penga – om du vil være frisk som en fisk. Ja, også fisk, da.
Lurer du på hva som er framtidens store studier, er det bare å se på rekrutteringen til ernæringsstudier. Stadig flere – særlig jenter – søker seg til faget. Her er det mye ny innsikt og enda mer forskning på gang. Jeg blir ikke forbauset om fastlegen dropper å gi oss smertestillende og antibiotika, for i stedet å foreskrive blåbær, brokkoli, appelsin og gurkemeie.
En stund følte jeg at det var mye mas, særlig med alle advarslene mot sukker, pasta, baguetter og all annen nytelse. Noe har skjedd – også i mitt kjøleskap. Ikke bare på grunn av alle dystre advarsler, men fordi budskapene har fått en mer positiv vinkling. Vi dør ikke av godteri, men vi får et bedre liv med blåbær. Det er til og med lov å unne seg et glass rødvin og mørk sjokolade.
Vi trenger det positive drivstoffet. Det er ikke bare fint for magen, men også for hjernen. Når hjernen får det den trenger, tenker vi bedre, husker mer og får mer energi. Med sunn mat duger vi bedre på jobben også. Legg merke til at stadig flere arbeidsgivere blir opptatt av hva kantinen serverer. En smart investering, for vi blir altså hva vi spiser.
Det er på tide at også bønder og politikere blir mer opptatt av maten som en helsesak. Det må bli slutt på at den sunne maten er så mye dyrere enn den kjipe. Hvorfor tror de at folk med dårlig råd havner på fastfood-barene, med en hamburger, cola og pommes frites?
God gammel kokekunst og kjøkkenhager får sin renessanse, fordi vi også lærer det menneskene visste godt før: Mat skal ikke slukes, men nytes, og råvarene er alfa og omega. Slik sett handler den sunne maten like mye om å dempe stresset i hverdagen. Jeg liker denne mer folkelige tendensen, framfor snobbete gourmet. Drømmen for de fleste kvinner i tidsklemma er jo ikke femretters kunst på en mandag, men en helt grei middag som skaper en smule harmoni og ro i heimen.
Det er derfor vi elsker Jamie Oliver. Han har kjærlighet til maten, men først og fremst en glede over å tilberede det enkle, sunne og gode måltidet. I ukens papirutgave av KK får vi alle en ny sjanse i Jamies kjøkkenhage. Han mener absolutt alle kan dyrke egne grønnsaker.
«Jeg har dyrket grønnsaker i jordsekker i årevis, til og med poteter og artisjokker, som jeg satte på høykant så de skulle bli dype nok,» sier entusiasten. Spørsmålet er: Er dette våren der også jeg skal sette tomater?
Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no
