Helse & Livsstil

Svak viljestyrke

«Jeg våkner opp med bondeanger og lover meg selv å begynne et nytt og sunt liv uten sukker, fett, nikotin og late dager.»

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har bestemt meg for å slanke meg. Men akkurat idet jeg har satt opp slankeplanen, befinner jeg meg langt nedi potetgullposen. Dette er typisk meg. Jeg vil være slank, men spiser likevel. Jeg røyker, selv om jeg har bestemt meg tusen ganger for å slutte.

Jeg får jo gjennomført en del av prosjektene mine, men det irriterer meg at jeg så ofte gjør ufornuftige ting. Jeg våkner opp med bondeanger og lover meg selv å begynne et nytt og sunt liv uten sukker, fett, nikotin og late dager.

Hvorfor gjør jeg likevel stadig vekk det motsatte av det jeg har bestemt meg for? Hvorfor kan jeg ikke bare ta meg sammen? Jeg setter pris på noen innspill som kanskje kan gjøre meg til et mer sunt og fornuftig menneske.
Hverdagsangrer

Svar: Mitt utgangspunkt er at folk aldri gjør dumme ting. Noen ganger er bare motivene våre så sammensatte at det er vanskelig å få øye på fornuften i dem. Alle handlinger har sin egen indre logikk.

Det er forskjell på kortsiktige og langsiktige mål og belønninger. På lang sikt ønsker du å bli slank, men på kort sikt ønsker du å kose deg. Belønningen disse kosestundene gir deg, veier tydeligvis tyngre enn det langsiktige målet om å bli sunn og slank. Vi gjør det som lønner seg mest for oss.

Kanskje vil du si at en slank og sunn kropp vil være en langt større belønning for deg. Handlingene dine avslører hva du setter høyest i livet ditt akkurat nå. Kanskje er planen om en sunn livsstil mer en børtanke enn noe du er ordentlig motivert for? Det er lett å tenke at det vi gjør ikke er fornuftig nok, at motivene ikke er edle nok. Da ender vi gjerne opp med å føle at vi ikke strekker til.

Hvis du hele tiden skammer deg over det du gjør, er det på tide å ta et oppgjør med hva som betyr noe for deg. Når du skal finne ut av dette, må du observere atferden din. Når du røyker og spiser usunn mat, betyr det at dette er viktigere for deg enn det å være sunn og tynn akkurat nå.

Neste skritt er å finne ut hva det er ved disse handlingene som er så viktige for deg. På hvilken måte er de gode for deg? Hva gir de deg? For mange er pauser med røyk og usunn mat de eneste pusterommene de har i løpet av dagen.

Jo mer de stresser, desto mer får de behov for pausene. Og jo mer de røyker og spiser, desto dårligere samvittighet får de. Jo dårligere samvittighet, desto mer behov for trøst og pause, og sånn går sirkelen.

Hva vil det koste deg å gi avkall på de usunne vanene? Er du villig til å gi avkall på det nå? Sett inn kreftene først når du har bestemt deg for at det er verdt det. Da øker sannsynligheten for at du klarer å gjennomføre de gode forsettene.

Det langsiktige målet ditt må bli kortsiktig. Gjør de sunne handlingene viktige og lystbetonte. Å sette opp et skrekkregime lønner seg dårlig. Det er få mennesker som yter bedre jo verre de har det. Hvis du finner ut at du ikke klarer å gjennomføre forandringen, er det en ærlig sak.

Du trenger ikke å forakte deg selv hvis du velger å leve usunt. Lev slik du selv ønsker. Hvis du orker å være ærlig mot deg selv, vil du raskt merke når og om du er klar for et nytt og sunt liv.

Hanne Weie Oddli
Psykolog
hanne@kk.no

Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no
Psykolog Hanne Weie Oddli (35) er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Hun svarer på spørsmål om sex og kjærlighet fra leserne, både på kk.no og i bladet KK. Har du spørsmål til Hanne, send henne en e-post: hanne@kk.no Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer