Kk-ekspertene

Svigermor overtar familien

Kan hun ikke la oss være i fred?

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Skulle så gjerne hatt et tips eller to. Hvordan i all verden skal vi si ifra på en fin måte at svigermor må la oss være i fred?

Samboeren min kom akkurat hjem fra jobben nå, et par timer før han egentlig slutter, fordi de var ferdige med jobben og kunne gå tidligere. Ti minutter etter at han kom inn døren ringer svigermor og spør om han er syk eller om noe er galt siden han er hjemme fra jobb så tidlig! Jeg blir så lei av slike tullete telefoner. Vi bor 200 meter unna hverandre og normalt er ikke det noe problem, men må hun absolutt vite og bry seg med slike ting? Jeg føler at det ikke er vi to og at vi er vår familie, men at svigermor er en del av alt. Jada, hun er bekymret for sønnen sin, men dette er å gå alt for langt!

Vi venter vår første lille til sommeren, og jeg er bekymret for at det blir enda verre da, for da er jo barnebarnet hennes her også. Det blir garantert mye innblanding i barneoppdragelsen! Jeg trives kjempegodt i hjemmet vårt og er ikke interessert i å flytte pga noe slikt, men nå må hun begynne å tenke seg litt om.

Nå er jeg visst negativ - jeg må legge til at vi to (jeg og hans mor) har et godt forhold til hverandre og godt kan dra på shoppingtur sammen i ny og ne og sånt.

Nora

Svar:Svigermødre er et tema som stadig dukker opp. Ikke så rart – de følger jo med uten at man har valgt dem, og naturligvis har de en mening både om parforholdet til sin håpefulle og om oppdragelsen av barnebarna. All ære til dem for engasjementet, men noen ganger blir det altså for mye, og en som kunne vært en ressurs blir i stedet et femte hjul på vogna.

Det står mye på spill i familien din. Du er allerede irritert, og dette kommer til å bli verre, for hun kommer sannsynligvis ikke til å forandre seg av seg selv. Mannen din kommer også i en knipe hvis du og moren hans kommer i konflikt, hvis han selv har et godt forhold til henne.

I din situasjon synes jeg det gir håp at du og svigermor i utgangspunktet har et godt forhold. Da kan du bruke dette som et slags fundament når du skal ta opp det som er ubehagelig. Tåler relasjonen deres at du tar opp hvordan du har det? Kan dere snakke åpent om hvordan dere begge ønsker at forholdet mellom henne og din familie skal være framover? Jeg synes du skal prøve å snakke med henne en gang dere ikke er i konflikt og du ikke er irritert. Bruk gjerne en café når dere er på handletur.

Det er et følsomt tema du vil ta opp, så du bør være litt forsiktig og prøve å respektere hennes følelser. Du kan for eksempel spørre henne direkte om hun er redd for at sønnen hennes ikke har det bra sammen med deg. Er hun redd for at du skal «ta fra henne» sønnen? Denne samtalen blir selvfølgelig vanskelig, men det spørs om det er noen vei utenom. Hvis det er umulig å få det til selv, kan du be henne bli med til samtale på et familievernkontor eller hos en prest – men det spørs om det er så mye lettere…

Peder Kjøs
Psykolog og samlivsekspert
peder@kk.no

LES OGSÅ:
 • Derfor drømmer han om en jomfru
 • Kjærlighetshjelperne
 • Sex som dumpegrunn
 • Han vil ikke ha sex med meg
 • Ta en kaffe
 • Den andre
 • Slå opp med stil
 • Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer