Leder

Sykt eller sunt?

«Kanskje får små pupper sin hevn.»

Publisert
Sist oppdatert
I den heftige og sommertypiske debatten om kroppsfiksering kommer oppslagene om jenter som gjør vanvittige ting for å fikse på utseendet. En fjernsynssending viste nylig portrettet av en ung kvinne på 25 år som hadde gjort sitt femte kirurgiske inngrep og var klar til å gå løs på leppene. Eller var det lårene? Slike historier er skremmende.

Hvis kniven er løsningen for kvinner i dag, var det kanskje like greit med de gamle korsettene. Etter sendingen følte jeg iallfall behov for å se saken i større perspektiv, og tok fluktruten tilbake i tid på en kunstutstilling med temaet Kropp. Det var både interessant og tankevekkende. For menneskene har jo til alle tider vært opptatt av skjønnhet.

Men ideene om det vakre skifter. Bildene fra 1930-tallet viser for eksempel kvinner med helt flate pupper. Her gjaldt det å klemme puppene, så de ble minst mulig!

Hvem vet hva som skjer når de plastiske puppene sprekker for alvor, når silikonmarerittene blir mange nok. Kanskje konkluderer både kvinner og menn igjen med at det naturlige er mer sexy enn silikonballonger.

Kanskje får små pupper sin renessanse - eller hevn. Ser vi i tidens speilbilder, ser vi også hvordan kroppsidealer kobles mot samfunnssyn og velstandsnivå. Før ble kvinner malt fete og valkete om midjen, fedmen var et sterkt uttrykk for rikdom. Magre kvinner var sultne og fattige.

Nå er fedme i ferd med å bli et nytt underklassefenomen. Tung dokumentasjon viser at fedme- og sukkerepidemien er et av de største og mest truende helseproblemene i Europa. Norge er ikke noe unntak, vi er faktisk snart på linje med USA når det gjelder andelen overvektige i befolkningen.

Mens helseeliten blir stadig sunnere og lever lenger, lider den nye underklassen av livsstilssykdommer. Den ekstreme motsatsen er rike, unge jenter som sulter seg for å bli som de berømte modellene og Hollywood-stjernene.

Heldigvis er mange aktører innen modell-, mote- og magsinbransjen i ferd med forstå at radmagre og undervektige modeller verken fremmer drømmer eller skjønnhet. Det er ikke spesielt flatterende når jentene beretter om sine spiseforstyrrelser og rusmisbruk.

Men inntil nylig viste flere magasiner som Vogue bilder av modeller som så ut som om de knapt ville overleve natten, med dyp, svart sminke, tanketomme blikk og klær i størrelse null.

Helsetoppene KK har samlet denne uken, mener kvinneidealet i dag er urimelig krevende. Sylvia Brustad, Frøydis Langmark, Jorunn Sundgot-Borgen, Gro Nylander og Gunn-Elin Aa. Bjørneboe er opptatt av å dyrke fram sunne holdninger, uten at noen av dem står for absolutte eller moraliserende krav.

Det er klokt, for statsråder, sjefer, professorer, redaktører og alle vi som er mødre, setter også standard for unge jenter. Da er det viktig å huske på at de fleste jenter kan og vil tenke selv. De vil ikke presses inn i en offerrolle.

Om vi ser bort fra det subjektive synet på skjønnhet, finnes det likevel en veldig enkel sannhet om kropp: Den energien du bruker på kroppen din, kommer tilbake til deg – med bonus. Akkurat dette er gyldig til alle tider.

Sjefredaktør Bente E. Engesland.
Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer