Spør du meg om store matopplevelser, vil jeg svare de små. Tapas er mat til begjær for oss som driver med det vi kan kalle improviserte kjøkkenaktiviteter. Jeg tar sjelden dypdykk i kokebøker, men på reiser i Spania har jeg smakt meg fram til og snappet opp oppskrifter på mange deilige småretter.Det var en kar i en av de mange tapasbarene i Andalucia som fortalte meg selve historien bak tapasen. Han skjenket først i en tørr sherry jerez. Så la han en tynn skive av den berømte og i dag veldig eksklusive - jamon de Pata negra på toppen av glasset. Slik var det tapas ble servert første gang.Skinkebiten fikk plass på toppen av glasset, angivelig fordi bartenderen manglet en asjett. Dermed var det gjort. Alle gjestene ville heretter ha sherry «con tapa» - med lokk på. Vel, jeg har hørt en mer historisk historie også, om at tapas stammer fra 1200-tallet da det var vanlig å drikke vin i stedet for vann, fordi vannet var skittent. Kong Alfons X skal ha krevd spiseplikt på tavarnaene når arbeidsfolket bestilte vin, slik at de ikke ble så fulle. Dermed fikk vinen følge av en liten skinkebit på toppen.I dag er tapas like mye kultur som mat, og alle slags småretter i Spania kalles tapas. På strendene langs solkysten får du for eksempel herlige calamares fritas, friterte blekksprut, med sitron. Siden første gang jeg spiste tapas hos Joaquin, har jeg alltid kjent lukten av Middelhavet bare jeg ser en blekksprutring. Ikke det at den ser særlig delikat ut, eller er særlig luksuriøs, men calamares fritas er minner om mat og stemningen rundt et bord sammen med gode venner. Her er også noe av hemmeligheten. Tapas-spising er en sport som nettopp egner seg når vi er sammen med venner og kan bytte på rettene, smake oss gjennom serrano-skinke, omeletter, marinerte oliven, scampi i chili, albundigas, kjøttboller i hvitløk og ost. Til spiselige priser kan vi holde det gående hele kvelden fra tapas-bar til tapas-bar.Slik har jeg også gått fra sted til sted i Barcelona for å sjekke hvor den beste bacalaoen er. Den som vi helst spiser som hovedrett midtvinters her hjemme er deilig småmat mellom kultur og shopping. I Barcelona bader dessuten bacalaoen i hvitvin.Trenger du enda flere gode grunner til å dyrke tapas i sommer, så er mange av rettene faktisk også sunne. Middelhavsmaten gir i det hele tatt et lengre og friskere liv, iallfall om du holder deg til fisken, oljen, tomatene og grønnsakene. Den siste undersøkelsen jeg leste var gjort blant 75 000 kvinner og menn i ni europeiske land, og konklusjonen var at typisk middelshavsdiett er litt livsforlengende.Tapas er definitivt supert å servere gjester. Lett å lage, med gode råvarer som eneste helt ufravikelige krav. Ingenting slår tapas hvis du vil ha venner på besøk.En av mine absolutte favoritter finnes i ukens matsak, nemlig kamskjell. Det er også en stor smaksopplevelse hvis du freser dem innrullet i nettopp spansk skinke. For de mer avanserte kulinariske livsnyterne anbefales reisen til Oslos gourmetverden en sann drøm! Bente E. Engeslandsjefredaktør bente.engesland@kk.no
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger