Blogg

Tapet av to forbilder

Blogg: Katteslagsmålet mellom Norges to fremste feminister ble bare trist.

Publisert
Sist oppdatert
En lege jeg kjenner, mener alle gravide bør utstyres med hørselsvern fra den dagen testpinnen viser blått.Maken til flom av dårlige historier, patetiske kjerringråd og ekle kommentarer får du aldri i noen annen fase i livet. Aldri er man vel heller så sårbar.

Det er nærmest fritt frem for enhver kvinne å kommentere hvor mye eller lite du jobber. Om det er noen grunn til å ha bekkenløsning eller ikke. For ikke å snakke om hvor tjukk du er blitt!

Det er blitt greit å kommentere maten til en kollega i lunsjen, arbeidsvanene hennes, sykmeldingene, blodtrykket . Eller kiloene hennes. Det er attpåtil blitt en vane blant flere såkalte feminister å riste på hodet av kvinner som velger å være hjemmeværende eller jobbe deltid av hensyn til barna.Derfor traff det oss først rett i kvinnemagen da vi leste Ingunn Yssens oppsigelsesbrev til Gerd-Liv Valla sist uke. Vi ante sterk kvinnesak og skandale. Tenk, Valla hadde prestert å si at hun var SKUFFET over Yssens graviditet! Yssen var attpåtil fratatt makt og myndighet og viktige arbeidsoppgaver.

Nyheten mobiliserte all søstersolidaritet i oss, selv om den tidligere likestillingsdirektøren med steinansiktet og stålmeningene egentlig aldri har føltes som søstra vår. Men nå hadde plutselig jernkvinnen fått babygulp på skinnjakka si. Hun var blitt urettferdig behandlet som gravid i arbeidslivet, og da ilte vi til for å støtte henne.

Så fikk vi etter hvert en vond smak i munnen. Feministen Valla, som vi lenge hadde beundret og kåret til årets kvinne, svarte på kritikken og påstandene om trakassering som en glefsende, ufeilbar tiger. Jo visst var hun blitt skuffet, men det var fordi Ingunn Yssen ikke hadde fortalt henne graviditetsnyheten først!

Hørte vi riktig? Deretter skuffet LO-sjefen pinlig selvsikkert på med beskyldninger om udugelighet.

Yssen parerte med å forvandle seg fra en sårbar barselkvinne som vi et lite øyeblikk hadde identifisert oss med, til å bli en kalkulerende maktspiller og en like snerrende tiger.

Det hele ble bare trist. Norges to fremste feminister viste seg frem som kyniske maktutøvere - ikke som kvinnelige forbilder som klarer å takle en vanskelig situasjon.

Kanskje det var vi som var vitner og lyttere til denne lite verdige forestillingen, som burde fått utdelt hørselvern.

Kristin M. Hauge
redaksjonssjef KK Kropp
kristin.hauge@kk.noKristin M. Hauge er redaksjonssjef i KK Kropp.
Kristin M. Hauge er redaksjonssjef i KK Kropp. Vis mer
Maktkampen mellom Norges fremste feminister, Ingunn Yssen og Gerd Liv Valla, ble en særdeles trist affære.
Maktkampen mellom Norges fremste feminister, Ingunn Yssen og Gerd Liv Valla, ble en særdeles trist affære. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer