Blogg

Tilsynet for høy moral

Er det i det hele tatt noen som driver med moral lenger?

Publisert
Sist oppdatert
Moral er gammeldags. Det forundrer meg. I et samfunn og en tidsalder hvor de fleste av oss har stort fokus på hva vi kan gjøre for oss selv, burde vi virkelig husket på moralen. Ingenting får deg til å føle deg mer fornøyd med deg selv enn å være moralsk. Moral er den ultimate egotrippen.Siden de fleste av oss er befengt med ulike livssyn (eller mangel på sådanne) og samfunnsnormene generelt er på vikende front, er det vanskelig å vite hva som egentlig er moralsk lenger. Bokmålsordboka definerer det slik:mora'l m1: sett av normer, verdier og holdninger som hevdes og praktiseres av et individ el. en gruppe; oppfatning av rett og galtJeg våger meg på en utvidet definisjon: dersom du velger en handling som gavner andre fremfor deg selv når du har mulighet til å gjøre noe med motsatt effekt, er handlingen sannsynligvis moralsk. Belønningen kommer i form av at du kan være usedvanlig fornøyd med deg selv. Jada, du kan det. Det er lov. Du kan se deg i speilet og med god samvittighet si: «jepp, jeg er kul».Likevel er det ikke så mange som snakker om moral. I individualitetens tidsalder våger jeg å påstå at det enkleste du kan gjøre for å virkelig være individuell, er å gi moralen en sjanse. Bare prøv.(Og jada, jeg innrømmer at jeg har skrevet denne bloggen fordi jeg selv fikk muligheten til å utføre en moralsk handling denne helgen, og jeg er godt over middels fornøyd med meg selv. Prøv det. Det er bedre enn anti-rynkekrem.)Lill Kristin Syversenhelse- og livsstilsjournalist (forsøksvis moralsk), kk.nolks@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer