Leder

Tjueni, snart seksten

«Alder er et av vår tids tabuer.»

Publisert
Sist oppdatert
Visste jeg det ikke! Jeg må helt tilbake til barndommen for å lese linjene i huden, som plutselig var der en dag i mars, og som utløste desperat bestilling av hudpleietime med maske, skrubb, innslusing av fuktighet og en bærepose med produkter hjem. Sola, sa hun. De fine (!) linjene i huden er straffen for soling i Syden uten faktor da vi var små og klinte oss inn med kokosolje (stekefett). Senere ble det solarium midtvinters. Enda verre. Solarium er en rynkemaskin, fortsatte hudpleieren. Slutt med det.

Begrepet vårpuss har fått en helt ny mening. Spør jeg moren min hva hun forbinder med vårrengjøring, snakker hun om vindusvask. Spør jeg gutta i nabolaget, svarer de båtpuss, og det er unektelig et stort prosjekt. En venninne av meg hevder at vårpuss er å fornye badet. Men ingenting av dette krever så mye som å pusse kroppen. Før var det bare å barbere leggene og lakke tåneglene, gjort på en halvtime. Nå er skapet fylt av krukker, kremer og koster som et velutstyrt parfymeri.

Hva nå? Ikke si til en dame i tretti–førtiårene at hun heller må pusse vinduer, at en anelse aldring ikke spiller noen rolle, at skjønnheten kommer innenfra og bla-bla-bla. Si oss hvordan vi kan stoppe klokka med stil. Det er dette vi forsøker oss på i ukens KK. Du finner ingen mirakelkurer, ingen humbug, ingen illusjoner. Men vi har en stor pakke med tips og råd som varer mer enn timen i hudsalongen. Litt for hodet, mye for kroppen og en passe dose for huden.

Midt i helse- og velværeboomen er det så mange retninger og skoler at det er lett å gå seg vill og vanskelig å vite hvem vi kan tro på. Mest interessant er det derfor at stadig flere samler seg om ABC: Spis sunt (mer frukt, bær og fisk), tren jevnlig (flere ganger i uken) og plei huden (drikk vann og bruk fuktighetskrem). For viderekomne er selvsagt også sex & søvn på listen for det gode og lange liv…

Men skal vi dypere inn i materien, må vi snakke om hvorfor vi på død og liv skal være tjueni resten av livet. Operasjef Bjørn Simensen holder alderen på avstand på sin måte; han ble far til tvillinger i en alder av 59. Slik er han en typisk moderne mann. Men evig ung vil han ikke være. Operasjefen påpeker at alder er blitt en av vår tids store tabuer. Ikke bare har vi lite respekt for de gamle, men vi er også fulle av frykt. Det er et stort paradoks, siden stadig flere av oss kommer til å leve til vi er langt opp i nittiårene. Og vi kommer til å ha det bedre enn generasjonene før oss, når vi måler velferd og velstand.

Framtidsforskerne sier at gjennomsnittseuropeeren om kort tid vil være 54 år gammel! Da er det vel ikke så farlig med noen smilerynker. Linjene i huden kan også sees som tegn på at vi ler og gråter, tenker, føler og elsker. Det skal vi iallfall fortsette med.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no

KKs sjefredaktør Bente E. Engesland.
KKs sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer