Blogg

Tjuvstart på sommeren

Ta våren og sommeren på forskudd.

Publisert
Sist oppdatert
Skal sommeren vare litt, må man sørge for at den starter så tidlig som mulig. Det gjelder rett og slett å gripe vårfølelsen nesten før den har kommet.

Skal man tjuvstarte, innebærer det å late som ingenting og kjøpe grønnsaker som helt tydelig ikke er i sesong. Det vil si at de kommer enten fra Sør-Amerika eller i beste fall fra Sør-Europa. Ifølge mine smakserfaringer mister frukt og grønnsaker smak tilsvarende lengden på turen fra opprinnelseslandet i container.

For eksempel er det ikke lenge til nypotetene kommer fra Kypros, og da bør man være snar. At det i beste fall kan kalles juks fordi de ikke smaker noenting, skal du ikke bry deg om. Kok dem forsiktig og ha masse meierismør og salt på. Ha gjerne dill på også, selv om sommerurten over alle sommerurter, krondillen, er vanskelig å få tak i nå. Det spiller likevel ingen rolle med smak. Vi er ute etter følelser og illusjon her.

Et godt alternativ er å komme i forkant av asprgessesongen, og da må man skynde seg, for den begynner allerede i mai. Det vil si, de norske aspargesene kommer i mai. Tjuvstarting kan skje med spanske eller ungarske, for eksempel. Her er noen muligheter for tidlig vårfølelse nytelse:

(Til en eller to personer)
1 bunt asparges
2 ss dijonsennep
2 ss hvitvinseddik
2 ts sukker
salt og nykvernet pepper

Pisk sammen sennep, sukker og hvitvinseddik. Visp inn oljen litt og litt til du har en tykk vinaigrette. Varm en stekepanne og smelt godt med smør i den. Grill aspargesen over middels til høy varme til de er passe møre, men likevel sprø. Ha i litt mer smør og ta pannen av varmen. Avkjøl noen minutter og vend inn sennepsvinaigretten. Serveres med noen buketter kokt blomkål eller en grønn salat.

Sukkererter har norsk sesong fra juli til august. Og selv om de utenlandske variantene ikke kan sammenliknes med de norske, så kan man jazze dem opp litt og tjuvstarte også her.

Nøtteerter

2 pakker sukkererter
50 g pinjekjerner eller valnøtter
4 ss god, mild olivenolje
flaksalt
et par sitronbåter

Varm en panne og rist pinjekjernene (i tørr panne). Ta dem ut og over på en fjøl og grovhakk dem. Ha olivenolje i pannen og grill sukkertene på høy varme. Ta pannen av platen og vend inn de hakkete pinjekjernene og dryss godt med flaksalt over. bland godt og server med en sitronbåt på hver tallerken. Klemmes over etter smak.

Cecilie Klem
Matjournalist, KK
cecilie.klem@kk.no

Cecilie Klem er matjournalist i KK. (Foto: Steinar Torvbråten)
Cecilie Klem er matjournalist i KK. (Foto: Steinar Torvbråten) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer