Kk-ekspertene

Trene med slitasjegikt

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål:Jeg er en 55 år gammel kvinne som trente karate i en periode for noen år siden. Etter at jeg sluttet har det blitt en lang tur med bikkja hver dag. Litt på ski, men helst på bena i skog og mark. Har kjøpt staver som jeg tar med et par ganger i uka. Har de siste årene vært litt plaget med knærne og fått konstatert begynnende slitasjegikt.

Mitt barnebarn spurte om vi ikke kunne begynne å trene karate sammen i den klubben jeg trente i før, noe jeg selvsagt har lyst til. Har aldri vært så veltrent og slank som da jeg trente karate og jeg vet at dette er meget positivt mentalt og for konsentrasjonsevnen, noe mitt barnebarn vil ha glede av (ikke minst på skolen).

Lurer selvsagt på om det er dumt for meg å begynne å trene karate igjen. Det viktigste for meg er at knærne holder i mange år slik at bikkja og jeg kan fortsette å fly i skogen med eller uten kart og kompass.

Takker på forhånd for gode råd.
Astri

Svar: Jeg er glad for å høre at du holder deg i form selv om knærne dine begynner å vise noen slitasjetegn. Tidligere trodde man at begynnende slitasjegikt betydde at man skulle skåne de aktuelle leddene for all bevegelse. Det tror man ikke lenger. Rytmisk belastning av brusken i kneleddet fører til at den stadig får ny næring og det er bra.

Gange er kjempefint, og det samme kan nok karate være. Og så gøy sammen med barnebarnet ditt! Jeg synes ikke du skal la knærne stoppe deg, men heller kjenne etter hvordan knærne har det underveis i treningen. Et tips er å bruke joggesko under oppvarmingen. Den gangen jeg trente kampsport varmet vi opp med å løpe barbent på betonggulv, det er unødvendig for slitne knær. Ta heller av deg skoene når dere begynner med den egentlige karatetreningen. Om noe gjør vondt, reduser bevegelsene eller dropp akkurat disse bevegelsene.

God trening!

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer