Trening

Trening etter fødsel

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg hadde en relativt grei fødsel i midten av mai, og lurer litt på hvor mye/ hardt jeg kan trene. Jeg ønsker å komme i bedre form, og da særlig forbedre kondisjonen min. Kan jeg jogge, eller bør jeg vente med det til bekkenbunnen eventuelt har blitt sterkere? Jeg synes det er vanskelig å vurdere dette selv, og det ser ut for at folk har nokså ulike oppfatninger av hvor tidlig man kan begynne å trene igjen. (Noen begynner å trene etter et par uker, mens andre venter i flere måneder). Finnes det egentlig noe fasitsvar på dette, eller må man prøve seg fram? Skulle så gjerne kommet i bedre form!
Solveig

Svar: Du har helt rett i at det finnes få fasitsvar, men veldig mange meninger om akkurat det å komme seg i gang med trening etter svangerskap og fødsel. Den generelle anbefalingen sier 6 uker etter fødsel siden man regner renselsen etter fødsel (den perioden kroppen «rydder opp innvendig») til å være ferdig på denne tiden. I tillegg har bekkenet da fått litt tid til å stabiliseres selv om full stabilisering av bekkenet gjerne tar 6 måneder.

Det var det generelle. Om du spør meg spesielt vil jeg si at det avhenger av

 • Om du er vant til å trene og om du trente under svangerskapet? Da er veien tilbake etter fødsel lettere
 • Om du hadde en ukomplisert fødsel? I ditt tilfelle høres det ut som svaret er ja. For andre med store rifter eller keisersnitt ville det være fornuftig å vente lenger med en del aktiviteter
 • Hvordan du føler deg? Dette er det viktigste. Har du lyst til å bevege deg?

 • For de fleste som ikke har hatt spesielle komplikasjoner er bevegelse av det gode. Man kan godt kalle det trening å gå friske turer med vognen etter fødsel, og det bør gjøres fortest mulig (gjerne den første uken hjemme). Derfra er det viktig å trene jevnt og trutt for å få god kontroll med bekkenbunnen. Mange opplever urinlekkasje etter svangerskap og bekkenbunnstrening hjelper deg til å komme over lekkasjene raskt. La gradvis turene med vogn bli lengre og ennå friskere.

  Det er ikke noe i veien for at spreke jenter kan komme i gang raskt, men unngå løping i minst seks uker. Om du har god kontroll med bekkenbunnen og ikke har hatt plager med bekkenløsing kan du gjerne forsøke litt veldig rolig jogging etter 7-8 uker, men ta det gradvis. Jogg på mykt underlag og veksle mellom gange og jogging. Kjenn etter at bekkenbunnsmusklene holder.

  Mine råd lyder altså i korthet: Gjør alt gradvis, begynn gjerne raskt etter fødsel, og sørg for at du har god kontroll med en sterk, gjenopptrent bekkenbunn.

  Jill Jahrmann
  treningsekspert
  jill@kk.no

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer