Trening

Trening for vond rygg

Hvordan går man frem, om ryggen hyler?

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er ei jente på 19 år som har hatt ryggplager i 4 år. Legene sier at det ikke er noe galt, men vondt gjør det allikevel. Jeg var meget aktiv innen fotball, men for ca 1 år siden ble det vanskelig å være med på treningene på grunn av for mange vridninger. Alle har rådet meg til å trene, og at hvis jeg styrker rygg og magemuskler har jeg en større sjanse for å bli frisk. Men ingen har sagt noe om hvordan, så jeg har noen spørsmål.

1) Hvilke øvelser er de beste, og hvilke bør jeg unngå?
2) Er det mulig å gjøre øvelsene feil?
3) Hvor ofte bør jeg gjøre dem?

Formen er ikke som den en gang var, så kondisen er det så som så med. Jeg prøver så ofte jeg kan å gå turer i skog og mark, men det er begrenset hvor ofte jeg orker det, fordi det blir som regel så vondt etterpå at jeg føler meg satt tilbake mange steg. Jeg ønsker samtidig å komme i bedre form.

Siden det er lenge siden jeg har trent, har det lagt seg en del uønsket fett på siden av magen, rompa og hoftene. Jeg lurer også på om du har noen gode treningstips for dette. Ikke sånn «slank-i-en-fei», som har en tendens til å gå over i en fei, men heller noe som varer litt lengre.

Jeg er ikke lenger en trenings-freak, så motivasjonen er ikke helt på topp. Jeg synes det er vanskelig å planlegge treningen, og enda vanskeligere å holde seg til det jeg har planlagt, da jeg ikke vet om det er riktig treningsmåte? Jeg lurer på om det er mulig at du kan lage et lite treningsprogram for noen uker for meg? Det hadde vært utrolig bra. Jeg er også villig til å betale, hvis dere tar betaling for dette.

Mari

Svar: Først må jeg få si at du har en flott innstilling. Du er flere steg foran mange andre bare ved å tenke på trening og slanking på den måten du gjør - som livsstil i stedet for en hurtigkur.

Ryggen først; du er slett ikke alene om å ha en kranglete rygg som legene ikke finner noen feil ved på røntgen. Det er nok mye om ryggens funksjon som den vestlige legevitenskapen ennå ikke vet nok om. Det vi imidlertid vet, er at det hjelper for ryggen å trene akkurat som du sier. Jeg vil anbefale å begynne med moderne mage/ryggtrening. Du kan velge pilates eller MageRygg time (SATS). Det viktige er at du lærer deg å gjøre mageøvelser på en rolig og kontrollert måte - at du blir kjent med alle støttemusklene som også kalles dype muskler.

Steg 2 er turer i skog og mark akkurat som du allerede gjør. Du får antagelig vondt etterpå fordi de dype musklene dine ikke gjør jobben sin. Det vil derfor være mest fordelaktig å trene opp musklene i en periode før du legger ut på harde turer.

Når det gjelder å gå ned litt i vekt vil gåingen i skog og mark være flott, særlig når du setter opp tempoet litt. I tillegg er all kondisjonstrening, både ute og inne på treningssenter av det gode.

Du sier at du er villig til å betale for trening. Rådene mine er gratis, men det beste du (og de fleste andre) kan gjøre for å få en kickstart for både kunnskap og motivasjon er å investere i noen ganger med personlig trener. Forklar på treningssenteret eksakt hva som er problemet ditt og hva du vil oppnå, så finner de den riktige treneren til deg.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer