Trening

Trening med mage

Publisert
Sist oppdatert
Du har antakelig hørt at det er bra å trene gjennom graviditeten. Kanskje du til og med har gjort det selv. Da har du nok erfart som jeg, at trening får en helt ny mening når magen vokser. Det er lett å si at du skal opprettholde det samme aktivitetsnivået når du blir gravid, men hvorfor nevner ingen at det kan være ganske tungt?

Første trimester: Du er trøtt som en strømpe og kvalm. Ikke akkurat fristende å legge ut på joggetur eller slenge deg med på en høy puls-time. Kanskje er du redd også. Kan det skje noe med barnet som nesten ingen vet om ennå? Alle er forskjellige, men jeg og mange med meg har opplevd at det eneste som hjelper mot kvalmen, er trening. Utrolig, men sant. Når det gjelder redsel for det lille livet, er det bevist at det absolutt ikke er noen forhøyet risiko for spontanabort på grunn av trening, snarere tvert imot. Når du trener i første trimester, utvikles morkaken til å bli mer effektiv slik at nurket har bedre tilgang på både næring og oksygen. Alt kan gjøres med unntak av sport med slag/spark og beinhard intervalltrening. Ekstrem tung styrketrening er heller ikke å anbefale siden man da øker buktrykket (strammer mage/ribben/halsmuskler) så mye at blodstrømmen blir nedsatt i en kort periode. Hopp eller løp er ikke farlig, babyen kan ikke falle ut. Generelt råd – tren som før, men ikke hardere. For deg som ikke har trent før er det nødvendig med litt hjelp fra en treningsveileder, men du kan også sette i gang med
alle typer mosjonsaktiviteter.

Andre trimester: Kiloene begynner å komme, men formen er strålende. Om du har trent i starten, merker du at treningslysten øker. Kroppen gir beskjed om at den ikke har lyst til å ta i knallhardt, men treningen gir deg velvære. Alt ok, med andre ord. Forskning tyder på at trening for deg ikke bare er ufarlig for den lille, det er også direkte sunt. Det rapporteres om babyer som raskere tilpasser seg amming og døgnrytmene utenfor livmoren enn andre, og som virker mer «modne» enn andre barn når de blir født. Det er faktisk gjort tester som viser høyere iq hos barn av trenende mødre!
Fremdeles kan alt gjøres, men når kiloene kommer føler de fleste for å redusere intensiteten litt. Mange synes etter hvert at hopp og løp blir ubehagelig. Det anbefales å være forsiktig med å trene i ryggliggende (sit-ups) siden cirka én av fem gravide har et syndrom som fører til at de blir kvalme og uvel når de ligger på rygg.

Tredje trimester: Med mange kilo ekstra er det en jobb å gjennomføre treningen, men du verden så nyttig det er. Det som skjer med blod, hjerte og muskler under en vanlig graviditet, er det samme som ved et hardt treningsopplegg. Om du trener i tillegg, har du verdens beste utgangspunkt etter fødselen, både for å bli kvitt kiloene og for å komme i form raskt. Og selve fødselen? Statistisk føder trenende kvinner litt tidligere, men ikke for tidlig. De bruker mindre smertestillende, har færre keisersnitt,
mindre komplikasjoner og raskere fødsler. Her kan du fortsette å trene som i andre trimester, men intensiteten reduseres ytterligere.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no

Trening med mage
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer