Helse & Livsstil

Underlivsbekymringer?

Ta en sjekk, så er du sikker.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg har hatt ubeskyttet sex og nå er jeg litt nervøs. Kan du fortelle hvilke sykdommer jeg bør sjekke meg for, og hvordan dette foregår? Bør jeg ta en HIV-test?EngsteligSvar: Generelt er sannsynligheten for at du er smittet med HIV liten. I 2005 ble det meldt 219 nye tilfeller av HIV til Folkehelseinstituttet, noe som er en liten nedgang fra året før. Det er en nedgang i homoseksuell HIV-smitte, og av heteroseksuelle bosatt i Norge, ble halvparten smittet på reiser utenlands. Det er større sannsynlighet for andre kjønnssykdommer. For eksempel økte antall klamydiatilfeller med 14% fra 2004 til 2005. Klamydia er en infeksjon som gir lite eller ingen symptomer, men kan ha store konsekvenser — som barnløshet og smerteproblematikk. Her er det mørketall, ettersom nær 20 000 fikk påvist klamydia i 2005.Var jeg deg ville jeg gått til fastlegen, forklart situasjonen og tatt de mest relevante testene — inkludert HIV. Da slipper du å bekymre deg for det videre. Selv om sannsynligheten for HIV-smitte er liten, er det utrolig tragisk for dem som blir smittet. Lykke til!Stéphane VildalenSex- og kjærlighetsekspertstephane@kk.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer