Blogg

Unn deg en låtklassiker

«Sometimes it snows i april», synger Prince. Vi stemmer i.

Publisert
Sist oppdatert
Med jevne mellomrom tar jeg fram klassikerne. Låtene som har bitt seg fast, som jeg tidvis har vært besatt av, de jeg ikke hører på så ofte lenger, men som like fullt gjør meg mo i knærne hver gang de smyger seg inn i øregangene.

Nå skal jeg anbefale en av disse, i anledning den snart svunne måneden april. Jeg var rundt 14-15 år og hadde dilla på Prince, fullstendig dilla. Jeg var en av en håndfull mennesker i hele verden som ville insistere på at Purple Rain var en glimrende film (jeg nekter å se den igjen, i frykt for at jeg - gisp! - kanskje tok feil. Deretter så jeg svart/hvitt-karamellen Under the Cherry Moon, og ble helt bergtatt. Ikke av filmen, men av en sang fra soundtracket, som selvfølgelig besto utelukkende av Prince-låter.

Parade heter platen, og siste låt ut er Sometimes it snows in april. En ballade, spinkel og laidback til Prince å være, her er ingen grandiose gitarer eller avanserte arrangementer, det er først og fremst Prince og stemmen hans. Og ordene.

Jeg satt i vinduskarmen på rommet mitt og gråt mine tapre tenåringstårer.Tracey died soon after a long fought civil war, just after I'd wiped away his last tear
I guess he's better off than he was before,
A whole lot better off than the fools he left here
I used 2 cry 4 Tracy because he was my only friend
Those kind of cars don't pass u every day
I used 2 cry 4 Tracy because I wanted to see him again,
But sometimes sometimes life ain't always the way...,
synger Prince.

Og det er så smertefullt at det knapt er til å holde ut, spesielt når man er 15 år og høyst garantert har et knust hjerte på grunn av en eller annen fyr som prøvde å ta deg på puppen, for så bare aldri å svare på lappene du sendte tvers gjennom matteklassen.

Springtime was always my favorite time of year,
A time 4 lovers holding hands in the rain
Now springtime only reminds me of Tracy's tears
Always cry 4 love, never cry 4 pain
Sometimes it snows in April.


Og jaggu tok ikke Prince april på kornet. Det snør i april. Det er full vår i april. Det finnes knapt mer ustadige måneder, april får aldri bestemt seg; - er jeg vinter, vår, kanskje endatil sommer? April er de knuste håps tid, du legger deg en dag og tror det er vår, og står opp dagen derpå til snøstorm og kulde. Det er klart Prince velger seg april når han skal synge om en måned. April er som livet selv i kortversjon, uforutsigbart, høyst variabelt, og man vet aldri hva som venter en når man går ut av døra om morgenen.

Så hør på Prince. Det handler om tap og sorg og kjærlighet og vennskap, og Sometimes it snows in April er en på alle måter storslått, rørende og evigvarende poplåt. En sånn en som minner deg på hva som er viktig og bra, som minner deg på hvorfor du aldri kan leve uten musikk. En klassiker.

Sometimes it snows in April
Sometimes I feel so bad, so bad
Sometimes I wish that life was never ending,
But all good things, they say, never last.

All good things that say, never last
And love, it isn't love until it's past.


Ingen kan si det bedre enn Prince. Ingen skviser hjerter som ham. Snart er april over. Og det er bare et år til neste gang vi henter klassikeren fram fra hylla. Blir det grining? Det kan du vedde på!

Lillian Vatnøy
kulturjournalist kk.no
lv@kk.no

Den lille prinsen knuser hjerter og skaper lykkekrølletær: Prince er en klassiker i hylla.
Den lille prinsen knuser hjerter og skaper lykkekrølletær: Prince er en klassiker i hylla. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer