Kk-ekspertene

Unngå dyr inkasso

Inkassokrav taper deg for tusenlapper. Men ikke finn deg i alt - dette bør du vite!

Foto: Image Source/AOP
Foto: Image Source/AOP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sjekk kravet
Det hender vi blir fakturert for feil varer og tjenester, saker vi verken har bestilt eller ønsker, da oftest fra useriøse leverandører. Har du mottatt faktura på noe du ikke har bestilt, kontakter du leverandøren med en gang og krever at kravet slettes.
  • Femina.no:Lønnsomme sparetips

  • Klag hvis du er uenig
    Er du uenig med en leverandør om noe ved fakturaen, som feil pris eller feil antall, må du gi beskjed med den gang. Omtvistede krav kan ikke sendes til inkasso. Enten må dere bli enig, eller så må saken i Forliksrådet.

    Nedbetalingsordning
    Er kravet riktig, men du ikke har penger til å betale, skal du også kontakte leverandøren umiddelbart. Er du heldig blir dere enig om en nedbetalingsordning før saken oversendes til inkasso. Det vil spare deg for dyre gebyrer.
  • Femina.no: Test deg selv om personlig økonomi

  • Dokumentasjon
    Sørg for å dokumentere all kontakt med leverandøren. Ta kopi av brev og epost. Har du snakket med dem på telefonen, må du skrive ned hvem du har snakket med, dato og hva som ble sagt. Slik dokumentasjon blir nyttig om det ender i tvistesak.

    Inkassovarsel og gebyr
    Krav kan ikke sendes til inkasso uten at du varsles på forhånd. Har du ikke betalt et krav innen fristen, skal du få et skriftlig varsel med minimum 14 dagers frist til å be -
    tale. Først etter denne fristen, kan saken sendes til inkasso.

    Inkassosalær
    Betaler du ikke innen fristen satt i inkassovarselet, kan saken sendes til inkasso. Inkassobyrået må sende deg en betalingsoppfordring før saken kan sendes til innkreving. Inkassobyrået må følge faste gitte satser for hvor høye inkassosalærer de kan ta. For et krav på 1000 kroner, kan du bli belastet med et gebyr på 280 kroner. Betaler du ikke innen 14 dager etter fristen satt i betalingsoppfordringen,
    kan gebyret økes til 560 kroner. Satsene for inkassosalær finner du på forbrukerportalen.no.

    Renter
    I tillegg til gebyrene, må du også betale forsinkelsesrenter. Det kan beregnes renter på opptil 11,5 prosent. Forsinkelsesrenten beregnes for perioden fra det opprinnelige betalingsfristen og fram til kravet betales.

    60 prosent dyrere
    Vær klar over at en faktura på 1000 kroner fra tidlig i juli som ikke gjøres opp før i slutten av august, vil etter påslag av renter og gebyrer koste deg nesten 1600 kroner!

    ... Men dyrest er staten
    Maks-satsene for gebyrer gjelder ikke Staten. NRK, Lånekassen og andre har derfor lov til å ta gebyrer som er høyere enn dem Staten tillater private aktører å ta.

    LES OGSÅ:
  • Femina.no: Test deg selv om personlig økonomi
  • Femina.no:Lønnsomme sparetips
  • Gratis og skattefri utdannelse
  • Verdifulle frynsegoder
  • Få best strømpris - hver dag
  • Få den lønnen du fortjener
  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer