Julefest

Unngå festtabbene

Følg våre tips for et party, uten de store flausene.

UNNGÅ TABBENE: Hvor stor kløft er greit? Er det ok å kle seg som et juletre? Se våre tips for en best mulig julefestopptreden. Foto: All Over Press og Colourbox
UNNGÅ TABBENE: Hvor stor kløft er greit? Er det ok å kle seg som et juletre? Se våre tips for en best mulig julefestopptreden. Foto: All Over Press og Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En moteløve har mange ting å tenke på når hun står midt oppe i festsesongen.Foran julebordet med jobben, eller pinnekjøttselskapet hos svigermor er det lurt å tenke gjennom et par ting før du tropper opp med verdens største utringning eller reinsdyrhorn på hodet.Rødvin på kjolen og hull i strømpebuksen er heller ikke en suksess for en lady.Forvirret?Små detaljer kan komme til å ødelegge festen både for deg og de andre gjestene. Er uhellet først ute, er sannsynligheten stor for at man blir ufrivillig snakkis påfølgende (blå)mandag.Men følger du KK.nos skikk og bruk for julefestene, er du i alle fall sikret mot noen flauser som kan oppstå.

Hva har du på deg?

"Kom som du er" og "pent antrekk" er eksempler på to kleskoder som ofte forekommer på festinvitasjoner. Den første indikerer at du tar på deg noe behagelig og casual. Det betyr imidlertid ikke at det er greit å komme i slipperser og joggebukse. "Pent antrekk" betyr at du gjerne kan komme mer pyntet: Damer i kjole og menn i dress. Skjørt og topp er selvfølgelig også greit, men det er ikke nødvendig å komme med tiara og ballkjole. Det er mildt sagt flaut å sitte som en Askepott blant frosker, for å si det slik. Har alle andre jeans er det ikke kult å sitt med tyll fra topp til tå.

Hvor mye hud?

For å bli dronningen av julebordet er det en del koder det er viktig å ikke bryte, for eksempel med hensyn til hvor mye hud du skal vise. Planlegger du århundrets utringning, så sørg for at kjolen ikke er for kort eller har åpen rygg. Har kjolen høy hals eller mindre utringning kan den gjerne være kort.

Det trygge valget

Trender og moter skifter, men noe slår aldri feil. Den lille sorte er et eksempel på det. Kjolen kan dresses opp og ned, og tilpasses de fleste kleskoder. Innslag av gull og sølv slår også an de fleste partysesonger, men husk å ikke overdrive!Når det gjelder tilbehør, velg deg kun et eller to fokuspunkter. Har du sølvveske, gullsko, brilliantøredobber og tiara er det mer sannsynlig at folk blir blendet enn imponert.Les også:
 • Slik styler du julebordkjolene
 • Den vakreste kjolefargen
 • Vertinnegave

  Er julebordet i privat regi? Eller har sjefen invitert de ansatte hjem til seg? Da er det kutyme at man tar med en liten gave som takk for invitasjonen. Dette kan enten være en vinflaske, blomsterbukett, sjokolade, eller noe annet som viser at du setter pris på selskapet. Husk også å spørre på forhånd hvis du planlegger å gå med høye, tynne hæler. I mange hjem er stiletthæler rene "parkettdödare". Det er ikke morsomt for vertskapet hvis gulvet er fullt av stygge merker etter festen.

  Pass opp for maskeansiktet

  De samme regler gjelder både for sminke og antrekk. Står det "casual" i invitasjonen, er det kanskje ikke kvelden for glitterøyenskygge, falske vipper og bodyglow. Kveldssminke pleier imidlertid å være litt "tyngre" enn dagsminke, så hvis du liker å pynte deg, er det ikke noe i veien for at du kan stæsje deg opp litt mer enn du gjør til daglig.

  Mørkt er lurt

  Har du planer om å innta julemåltidet sammen med et deilig rødvinsglass? I så fall er det kanskje best å gå for en mørk kjole. Det er ikke spesielt moro å søle vin over hele seg allerede under forretten, og deretter gå rundt som en stor flekk hele kvelden. Er uhellet først ute? Prøv å gni flekken inn med salt eller bakepulver, vent til det har trukket seg helt inn, og skyll godt med vann.

  Så var det sveisen

  Julebord er en god anledning til å finne frem stylingjernet og hårsprayen, men ikke legg opp til et løp som fører til at du blir stående to timer foran speilet og risikerer å komme for sent! Bestem deg på forhånd hvilken frisyre du vil ha, og prøv deg frem et par dager i forveien, slik at du vet hvordan du vil ha det, og hvor lang tid det tar å lage frisyren. Ta også med deg noen ekstra spenner i vesken, i tilfelle sveisen ikke holder så godt som du hadde håpt.

  Slik ter vi oss.

  Flatfyll er ikke en lady verdig. Drikk rikelig med vann, og ikke miks øl, vin og drinker. Et triks som visstnok benyttes av mange franske kvinner - og de kan jo dette med kutyme - gjør at du kan kose deg leeeenge uten å bli for beruset. Bland én del vann med tre deler hvitvin. Det smaker litt mindre, men så blir da heller ikke kvelden en dyrkjøpt erfaring.

  ...Og dette har du i vesken

  Mange små uhell kan rettes opp ved å ha et lite beredskapslager i vesken.Sikkerhetsnåler skjuler krisen hvis kjolen revner, neglelakk kan hjelpe på hull i strømpebuksen. Er du ekstra lur har du en ekstra strømpebukse med deg.Har du kjøpt billige sko? Da kan du være uheldig å oppleve at hælen knekker eller sålen faller av. Ha i så fall et ekstra par på lur, gjerne et par som er litt lavere og mer behagelige, slik at du slipper å sitte på sidelinjen, men kan delta i dansen for fullt også ut i de små timer.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.