Dietter

Unngå fett rundt magen

Stor midjemål er verre enn andre steder. Den magiske grensen er på 80 centimeter.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål:Jeg har et spørsmål. I bl.a. KK leser jeg stadig om at dersom kvinner er mer enn 80 cm rundt midjen så er dette et «faresignal». Dette synes jeg virker noe underlig. For det første er det jo stor variasjon på kvinner; noen er høye, noen lave, noen kraftig bygd, noen veldig spebygd osv. Her på jobben er vi mange damer som har prøvd målebåndet rundt livet, og vi blir veldig overrasket over å se at svært mange av oss, som vi ser på som slanke og spreke, er over denne 80 cm-grensen. Er dette da riktig å gå ut med som «farlig»? Og dessuten har vel alder noe å si her?BeritSvar: Midjemålet skal måles midt mellom overkant av hoftekammen (kjenner det på siden av kroppen), og nederste ribbein. Og det skal måles med avslappet mage på utpust. På det stedet finnes det bare «bløtdeler» foruten ryggraden (som er relativt lik for alle), og er derfor nøytralt i forhold til kraftig eller spinkel benbygning.
 • Flatere mage på rekordtid
 • 80 cm er det målet som WHO har satt for økt helserisiko og 88 cm er grensen for betydelig økt helserisiko (økt risiko for mange sykdommer, blant annet diabetes og hjerte- og karsykdommer). Har du midjemål over grensen for økt risiko er anbefalingen ut fra et helsesynspunkt å unngå videre vektøkning. Har du et midjemål som overstiger grensen for betydelig risiko, er anbefalingen å redusere vekten.
 • Maten som gir høy forbrenning
 • Fett plassert rundt midjen er i større grad forbundet med økt helserisiko enn fett plassert rundt hofter og lår. Etter overgangsalderen får kvinner en økt produksjon av det mannlige kjønnshormoner og en lavere produksjon av de kvinnelige. Det mannlige kjønnshormonet disponerer i større grad for at fettet plasserer seg rundt midjen , mens det kvinnelige disponerer for at det plasseres rund hofter, lår, bryst osv. sånn sett kan du si at det har noe med alder å gjøre.
 • Et smalere liv
 • Det beste man kan gjøre er å spise sunt, regelmessig og godt - og å passe på å velge det sunne fettet til fordel for det usunne fettet. I tillegg vil kondisjonstrening og styrketrening, være effektivt, særlig lurt å ha ekstra fokus på styrketrening for mage/midje for å stramme opp dette området. Jeg håper dette var oppklarende. God sommer!
 • Slankere midje
 • Jeanette Roedekostholdsekspertjeanette@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer