Jobb & Penger

Unngå inkassofella

Dropper du å betale en regning på 5000 kroner, kan den vokse til over 10 000 på ett år. Men allerede etter 100 dager blir du svartelistet. Bare se hva som skjer.

Publisert
Sist oppdatert
Av Monica FlatabøAldri har så mange nordmenn hatt inkassokrav på samvittigheten, og stadig flere kvinner blir dårlige betalere. Å tie i hjel problemene gjør dem bare verre, så vær åpen om din trange økonomi og snakk med venner og familie. Kanskje de kan gi deg gode råd eller hjelpe deg over kneika.

Orker du ikke å forholde deg til regningene som dumper ned i postkassa? Spør en du stoler på om hun kan hjelpe deg. Få henne til å åpne regningene dine i en periode til du føler at du har mer kontroll, og til regningsskrekken har avtatt.

Får du inkassovarsel og ikke kan betale, ta kontakt med inkassobyrået så fort som mulig for å få utsatt betalingsfristen eller få delt opp beløpet. Da unngår du også en betalingsanmerkning, som hefter ved deg i tre år.

Kontakt banken din hvis du føler at du ikke har kontroll over privatøkonomien. De kan hjelpe deg med å sette opp et budsjett, og åpne flere kontoer som gjør det lettere å ha oversikt over hva du har å rutte med.

Slik går det hvis du ikke betaler regningene dine i tide:

Dag 1: Du får en regning på 5000 kroner som forfaller om 14 dager.

Dag 14: Du betaler ikke.

Dag 31: Du får et inkassovarsel, en ny regning på 5000 kroner og 53 kroner i gebyr og renter etter forfall. Du skylder kr 5053.

Dag 52: Du får inkasso. Rentene løper, og du får nytt gebyr. Kravet sendes til et
inkassobyrå, som sender deg en betalingsoppfordring. Du får 14 dagers frist til å betale.
Beløpet er nå totalt kr 5795.

Dag 66: Du betaler ikke innen fristen, og gebyret økes. Gjelden har vokst til kr 6590.

Dag 79: Du får ny inkasso og varsel om at hvis du ikke betaler innen 14 dager, får du varsel om at saken blir sendt til forliksrådet.

Dag 93: Rettslig inkasso. Inkassobyrået sender inn forliksklagen. I tillegg til inkassogebyret må du betale omkostninger for forliksklagen. Beløpet er nå vokst til kr 8070.

Dag 109: Du blir bedt om å møte i forliksrådet, men kommer ikke. Hvis kravet mot deg blir funnet gyldig, og du ikke kommer med motsigelser, utstedes det en såkalt uteblivelsesdom. Den gir kreditor lov til å sende kravet til namsmannen. Du får en uke til å
gjøre opp og én måneds frist til å anke dommen.

Dag 123: Det har gått én måned siden inkassobyrået gikk til rettslige skritt, og du blir oppført med betalingsanmerkning hos kredittopplysningsbyråene. Den står der i tre år hvis du betaler det du skylder. Anmerkningen kan hindre deg i å få lån og kreditt.
Hvis du betaler, slettes anmerkningen etter ett år.

Dag 141: Du har verken anket eller betalt, derfor sendes en begjæring om tvangsutlegg til namsmannen. Du skylder nå kr 9550.

Dag 170: Hvis du har jobb, kan namsmannen gi arbeidsgiveren din ordre om å legge inn et lønnstrekk med umiddelbar virkning. Eller namsmannen kan tvinge deg til å selge noe du eier for å dekke kravet. Da settes et stort apparat i sving for å ta pant i eiendelene dine.

Unngå inkassofella
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer