Trenden i samfunnet er klar, vi spiser oftere ute, både på restaurant og i kantina på jobben. Det er registrert over 5000 kantiner i Norge som daglig serverer 600 000–700 000
mennesker minst ett måltid. På årsbasis utgjør dette mer enn 120 millioner måltider. Denne trenden gjør at hva som står på menyene i kantiner og på restauranter, blir viktigere og viktigere. Disse spisestedene har rett og slett fått større og større betydning for ernæring, helse og trivsel i befolkningen. En annen klar trend i befolkningen er at
det blir stadig flere overvektige blant oss. Dette betyr at vi burde kunne forvente at kokkene var mer bevisste hva slags ingredienser de bruker i maten og hvordan de tilbereder den. Det burde også være en tankevekker for oss som spiser ute en del og som velger å kjøpe mat i kantina.
Her får du noen praktiske tips:
● Spør hvordan maten er tilberedt.
● Unngå de fete sausene for ofte.
● Skjær bort synlig fett.
● Styr unna frityrstekt mat.
● Velg magre retter og gjerne fisk og kylling.
● Spis mye grønt. Du kan gjerne be om mer grønnsaker på tallerkenen eller bestille en salat som forrett.
● Du må ikke spise flere retter hver gang, og i hvert fall ikke dessert. Kanskje heller en frukttallerken?
● Drikk mye vann.
● Unngå å spise mye brød før maten kommer for så å spise flere retter.
● I kantina: Prøv ikke å forsyne deg mer enn det du ville hatt med i en matpakke, og unngå søte desserter, kaker og wienerbrød på hverdagene. Ved å være litt bevisst, kan du spise ute med god samvittighet og med mindre 879risiko for at vekten øker. Bon apetit!
Jeanette Roede
kostholdsekspert
jeanette@kk.no
