Jobb & Penger

Uten barnehageplass? Slik løser du problemet

Er du blant de uheldige som havnet et stykke bak i barnehagekøen? Her er alternative løsninger på barnepass-kabalen.

Uten barnehageplass? Slik løser du problemet
Publisert
Sist oppdatert




Over 10 000 norske barn mangler barnehageplass til tross for at det er lovet full dekning. Da trenger vi andre løsninger for barnepass, og som regel trenger vi dem raskt. Det viktigste er imidlertid at barna får et godt og trygt tilbud mens vi er på jobb.
Her forteller kk.no sin jobb- og økonomiekspert Siw Ødegaard om hvilke alternativer som finnes, og hva de koster:

Bedriftsbarnehage
Bedriftsbarnehage er helt klart Norges beste (og minst kjente) frynsegode. Tre prosent av alle norske arbeidstakere har tilbud om barnehageplass gjennom arbeidsgiver. Ordningen gir arbeidsgiver mulighet til å tilby ansatte gratis eller subsidiert barnehageplass, uten av du som arbeidstaker må skatte av det.

Betingelsen er dog at arbeidsgiver har en eierandel i barnehagen, slik som eksempel i en andelsbarnehage. Arbeidsgiver kan også eie og drive hele barnehagen.

Er det flere ansatte som står uten barnehageplass, kan det tenkes at arbeidsgiver vil vurdere å starte barnehage eller kjøpe opp plasser i en eksisterende barnehage. Arbeidsgiver får da ansatte som kan konsentrere seg 100 prosent om jobben istedenfor å bekymre seg for barnas ve og vel i arbeidstiden.

I tillegg viser undersøkelser at bedrifter som tilbyr frynsegoder har mer stabil arbeidskraft. Arbeidsgiver kan altså ha mye å hente på å tilby barnepass.

Ansatte vil oppleve det som en meget god ordning. Barnehageplass med skattefordel -hva mer kan slitne småbarnsforeldre ønske seg? Det blir nesten som jul, nyttårsaften og bursdag på samme dag!

Merk at dersom du har barnehageplass som du ikke betaler for, har du verken krav på skattefradrag i form av foreldrefradrag eller kontantstøtte. Men hvem bryr seg om det, så lenge en har gratis barnehageplass?

Au-pair
Har du et soverom å avse, kan au-pair være et greit alternativ. Au-pair-ordingen går ut på at en person med en annen nasjonalitet bor hos dere og hjelper til med både barnepass og husarbeid.

Dette kan være en fin ordning i kombinasjon med for eksempel barnepark for de minste.

Med en au-pair i huset, vil også familiens skolebarn ha noen å komme hjem til etter skolen. Og ikke minst, du slipper å komme hjem til rotete hus, skittentøyshauger og sultne barn.

Minstelønn til au-pair er 3000 kroner pr måned pluss kost og losji. Au-pair'en må skatte både av lønnen, og av fordelen av fri kost og losji som er satt til 99 kroner pr døgn.

Siden du her har arbeidsgiveransvar må du stå for skattetrekk. Du må også sørge for yrkesskadeforsikring (det inngår vanligvis i boligforsikringen din).
Vi får skattefradrag for kostnader til barnepass (foreldrefradraget i selvangivelsen). Skattefradraget er på 25 000 kroner for ett barn og 5000 kroner for hvert barn utover det første.

Er barn ditt barnehageløst og i alderen 1-3 år, får du kontantstøtte på 3303 per måned. Det betales ikke skatt av kontantstøtte.

Har du ett barn på 2 år blir det følgende regnestykke for ett år med au-pair:
Lønn til au-pair 36 000 kroner
- skattefordel (28 prosent skattefradrag av 25 000 kroner) 7000 kroner
- kontantstøtte 36 636 kroner
"Overskudd" 7636 kroner
"Overskuddet" for eksempel benyttes til å finansiere plass i barnepark.

Det er flere byråer i Norge som formidler au-pair. Har dere venner eller kjente med au-pair, kan det hende hun/han kan tipse dere på noen som ønsker jobb i Norge.
  • Her finner du standard arbeidskontrakt for au-pair.

  • Praktikant/dagmamma i hjemmet
    Ansatter du en person som kommer hjem til dere for å passe barn, anses vedkommende for å være praktikant eller dagmamma ansatt hos dere. Du er da ansvarlig for registrering i Arbeidstakerregisteret og for å trekke skatt.

    Det er ikke fastsatt standardsatser for lønn for praktikanter, så det er opp til dere å avtale lønnen. Praktikantlønnen er vanligvis vesentlig høyere enn det du må betale for en au-pair, da praktikanten ikke får deler av oppgjøret form av i kost og losji.
    Er dere flere foreldre i samme barnehageløse situasjon, kan dere dele på en praktikant.

    Vi får skattefradrag for kostnader til barnepass (foreldrefradraget i selvangivelsen). Skattefradraget et på 25 000 kroner for ett barn og 5000 kroner for hvert barn utover det første.

    Er ditt barn barnehageløst og i alderen 1-3 år, får du kontantstøtte på 3303 i måneden. Det betales ikke skatt av kontantstøtte.

    Familiebarnehage
    Har du god plass i boligen din kan du starte en familiebarnehage. Det er en liten barnehage i hjemmet godkjent av kommunen, og som finansieres gjennom foreldrebetaling og offentlig driftstilskudd.

    En familiebarnehage kan ha opp til fem barn. En førskolelærer må være styrer og gi pedagogisk veiledning hver uke (1,25 timer per barn per uke), mens en assistent kan utføre det daglig arbeidet.

    Kommunen har ansvaret for godkjenning og tilsyn med familiebarnehagene. Vurderer du å starte familiebarnehage, kan du ta kontakt med barnehageadministrasjonen i kommunen din for å få opplysninger og få søknadsskjemaer.

    Drift av familiebarnehage regnes som næringsvirksomhet, og du har både regnskapsplikt og arbeidsgiveransvar .

    Har du barnet ditt i familiebarnehage, har du krav på foreldrefradrag og eventuelt kontantstøtte - uansett om barnehagen drives av deg eller andre.

    Dagmamma utenfor hjemmet
    Har du ditt barn hos dagmamma som driver egne virksomhet, har du ikke arbeidsgiveransvar. Din eneste forpliktelse er å betale for ditt barns plass hos dagmammaen.

    Hvis dagmammaen ikke driver «hvitt» får du ikke skattefradrag. Det gis kun fradrag for dokumenterte kostnader. Kontantstøtt får du uansett om dagmammaen arbeider svart eller hvitt så lenge barnet er mellom 1-3 år.


    LES OGSÅ:
  • Sjekk barnehagen din
  • Lurer du på på flere ting om mulighetene rundt barnepass, eller har du andre spørsmål om jobb og økonomi?
    Siw Ødegaard har nettmøte på kk.no onsdag 28. februar klokken 11.30.
    Send inn dine spørsmål her allerede nå.



  • Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi.  Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no.
    Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no. Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer