Vi ville ikke helt tro hva lærerne fortalte på et åpent møte om den nye mobbingen på nettet, der småjenter kalles horer og henges ut av både gutter og andre jenter. Som foreldre har vi vært mest opptatt av at barna bruker for mye tid på nettet, vi har tenkt lite på hva de faktisk driver med når de chatter og blogger i det digitale universet. Internett er en fantastisk oppfinnelse, den har revolusjonert kommunikasjonen mellom mennesker verden over. Internett er også en grunnleggende demokratisk idé, for alle kan slippe til, alle kan ha sin stemme. Men nettopp fordi det ikke er filtre for kommunikasjonen, er nettet også misbrukernes åpne rom. På foreldremøtet fikk vi oss en skikkelig oppvåkning. De fleste vegrer seg for å si fra om at de blir mobbet, uansett form. Det er derfor grunn til å ta på alvor at antallet mobbesaker i Konfliktrådet har økt kraftig de siste to årene, nettopp på grunn av mobbing blant ungdom gjennom sms-meldinger, på hjemmesider og chattesider. Barn kan ikke forventes å forstå konsekvensene av «leken». De slipper jo også å se offeret i øynene. I ukens KK forteller en jente på 14, «Anne», sin sterke historie om hvordan hun først fikk psykisk og fysisk juling på skolen hver dag, og derfor fant sin frisone med venner på nettet, inntil hun ble mobbet også her. «Vi vet hvem du er, vi skal ta deg», var beskjeden. Det er lett å få bekreftet at mange har det som «Anne». Gå inn på en chatteside og utgi deg for å være en ung jente, vent noen minutter og de vil se at du får skremmende mange treff, nok til å se at chatting ikke er ufarlig. Ord kan være som piler, ord kan også drepe. Mens jeg skriver, leser jeg om en gutt på 13 år fra Rhode Island, som tok livet av seg etter lang tids nettmobbing. Debatten raser nå i USA om det er tid for strengere lover og forbud.Men jeg er redd det ikkegår an å presse fram digital folkeskikk gjennom straff alene. I den norske straffeloven paragraf 227 er det også allerede slik at den som med ord eller handling truer noen kan rammes med fengselsstraff. Det viktigste vil være at vi forstår hvor sterkt mediet er og at vi lærere opp barna fra de er små. Å slå på nettet svir like hardt som en fysisk knyttneve, ofte enda verre. Vi må slutte å være naive. Som foreldre er det på tide at vi rett og slett bryr oss mer og «følger med i timen». Bente E. Engeslandsjefredaktørbente.engesland@kk.no Alternativt reisemål: Hva er vel deiligere enn en storbyferie i mai? I denne ukens reisereportasje går turen til Warszawa. Polens hovedstad har en sterk historie preget av den andre verdenskrig med sin jødeforfølgelse og en etterkrigstid underlagt Sovjets dominans. Men nå har byen fått en ny vår.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger