Penger

Vær utro mot banken

La ikke banken lure deg med lojalitetsprogrammer. Sørg for at du ikke betaler for mye i renter og gebyrer. Få mest mulig renter på sparepengene dine.

Publisert
Sist oppdatert
Norges Bank har satt opp renten med 1,5 prosent siden juni 2005. Mens vi private bankkunder kun har fått 1,12 prosent høyere renter på våre bankinnskudd. Differansen tar bankene selv, og det har gitt de en ekstra inntekt på svimlende 2,4 milliarder kroner!

Shop banktjenester
Det er store forskjeller mellom de forskjellige bankenes renter, gebyrer og service. Det er også store variasjoner fra banktjeneste til banktjeneste.

En bank kan være best på lån, mens en annen gir deg høyere renter på sparepengene dine. Nettbanker er ofte gebyrfrie, mens enkelte storbanker krever skyhøye gebyrer. Noen banker krever mer sikkerhet enn andre og det gir derfor ikke lån til unge uten egenkapital, mens andre yter lån også til fattige førstegangsetablerere.

Du kan tjene mye på å shoppe banktjenester i stede for å være trofast mot en bestemt bank.

Bli en kravstor bankkunde
De fleste bankene har litt å gå på i forhold til kravstore kunder. Ta en runde med bankene og sjekk om det er mulig å forhandle frem bedre renter på både lån og innskudd.

Er du en god kunde, vil du bli overrasket over hvor lett den kan være å få bedre betingelser. Sjekk andre bankers betingelser før du kontakter din egen bank - det at du kan få bedre renter andre steder vil være ett verdifullt argument i forhandlingene.

Bytt bank
Selv om bankene flest «skummer» rentefløten, er det store forskjeller fra bank til bank på hvor grådig de forsyner seg av rentemarginene. De beste bankene gir deg opp til 4 prosent renter på sparepengene - mens de grådigste tilbyr deg usle 1,5 prosent rente på sparekonti.

Flytt penger mellom egne konti
På brukskontoen (lønnskontoen) har du nok ingen reelle renteinntekter i det hele tatt. Tar du hensyn til alle gebyrene du belastes med, er det stor sannsynlighet for at du i løpet av ett år betaler temmelig mye for å disponere dine egne penger.

Sørg for at du aldri har større beløp stående på brukskontoen. Så snart du har litt penger på lønnskontoene som ikke skal brukes med det første, logg deg inn på nettbanken og overfør beløpet til sparekonto med høyere renter.

Flytt lånet
Det er verken så vanskelig eller så dyrt å flytte lån som bankene liker å fremstille det. Banken du skal overføre lånet til er sikker mer enn villig til å hjelpe deg med gode tips og råd.

Ikke godta store gebyrer ved etablering av lån i den nye banken - husk at alle bankgebyrer er forhandlingsbare.

La deg ikke lure av kundeprogrammer
Hele 40 prosent av norske bankkunder deltar i ulike lojalitets programmer. Andelen har økt fra 28 prosent for noe år siden.

Deltagere i slike programmer får visse fordeler mot at de må forplikte seg til å kun bruke den ene banken.

Formålet med slike kundeprogrammer er ikke å gi deg som bankkunde fordeler - de er utlukkende etablert for å at banken din skal få mest mulig av de pengene du hver år bruker på alle mulige banktjenester.

Fordeler på deler av programmet spises ofte opp av at andre tjenester er dårligere. Er du med i slike programmer, må du foreta en kritisk vurdering av hver enkelt tjeneste.

Ta en årlig gjennomgang - start NÅ
Det krever litt innsats å følge med på både pris og service på alle banktjenestene vi trenger. Vi kan selvfølgelig ikke sjekke alt slikt hele tiden. MEN det er så absolutt lønnsomt å ta regelmessige gjennomganger, for eksempel en gang i året.

Nå i april må vi alle bruke litt tid på økonomien, vår enten vi liker det eller ei - da må vi nemlig levere inn selvangivelsen. Benytt den anledningen til å sjekke om du har de banktjenestene du fortjener! Hvis ikke, sett da av noen timer til å følge våre råd. Det vil du få godt betalt!

Siw Ødegaard
Jobb- og økonomiekspert
siw@kk.no

LES OGSÅ
 • Tett pengesluket
 • Bedre kår for samboere
 • Uten barnehageplass?


 • Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no.
  Siw Ødegaard er KKs ekspert på jobb- og økonomi. Hun er utdannet økonom fra University of London og BI. Siw har fast spalte for leserspørsmål i papirutgaven av KK og er også vår ekspert på kk.no, samt stiller til nettmøte annenhver uke. Du kan lese gode råd fra Siw i hennes faste spalte her på kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer