Leder

Værvarselet

«Miljøtrusselen rykker nærmere.»

Publisert
Sist oppdatert


Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det, sa vi da vi var små. Men nå har menneskene gjort noe med været. Denne vinteren har vært vill, våt og varm. Denne vinteren har det høljet ned bekreftelser på menneskeskapte klimaendringer.
Jorden har hetetokter. Miljøtrusselen rykker nærmere. Vi ser tydelige tegn. Vår sivilisasjon har aldri stått overfor en større utfordring.

I mange år ble miljøforkjempere verden over betraktet som sære. Skiftet kom brått, i USA med orkanen Katrina, her hjemme først med signalene om at isen på Nordpolen smelter og framfor alt med ekstremvær og en jul helt uten snø. Skiene våre står fortsatt i boden.

Denne «vinteren» har det gått opp for oss at klima og CO2-utslipp er blodig alvor og ikke bare noe miljøvernere og politikere krangler om. Det handler om deg og meg også nå, om hvor mye vi forsøpler hver dag, hvor mye vi sløser, om vår livsstil.

Lev Grønt Spesial er KKs bidrag til en ny grønn bølge. Forskerne har gjennom mange år levert mye klok innsikt. Vi vil først og fremst vise fram noen av ildsjelene, folk som engasjerer seg og brenner for at vi skal verne om framtiden.
Håpet er også grønt.

I fotodokumentet deler værvarsler Siri Kalvig, Bellonas Frederic Hauge, filosofen Arne Næss, Natur og Ungdoms Ingeborg Gjærum, direktørene Eli Arnstad og Alexandra Bech Gjørv, forfatteren Christopher Grøndahl, miljøgründeren Alvhild Hedstein, Regnskogsfondets Anders C. Krogh og eks-oljebransjemannen Øystein Dahle sine tanker. De unike bildene er tatt av fotograf Johan Wildhagen.

KK-redaksjonen har grublet en del på hva vi kan gjøre i hverdagen for å bremse forurensningen. Sammen med eksperter har vi utarbeidet en CO2-kalkulator der du kan teste deg selv: hvor mye forurenser du? Jeg kom ikke så galt ut når det gjelder transport, siden jeg tar trikken til jobben. Men tallene gikk i taket når det gjelder alt matsøppelet hjemme... Hva med deg? Min erfaring er at vi voksne er det verste miljøsvinene. Barna er mer bevisste.

 • Les hvordan Bente E. Engesland og familien er blitt mer miljøbevisste her.


 • Akkurat dette tror Gro Harlem Brundtland er nøkkelen. Vi har intervjuet «miljømoderen» i ukens papirutgave av KK, og hun mener skolen blir svært viktig i kampen for miljøet. Gro kom inn i norsk politikk som miljøvernminister, senere fikk hun det store oppdraget som leder for Verdenskommisjonen for miljø og utvikling. Hun var full av optimisme, tjue år senere er hun svært bekymret. Innsatsen internasjonalt er i en bakevje.

  Politikerne og næringslivsaktørene må handle nå. Men det må også du og jeg gjøre, sier Gro. Handling er sterkere enn ord.

  Bente E. Engesland
  sjefredaktør
  bente.engesland@kk.no

  Værvarselet
  Sjefredaktør Bente E. Engesland.
  Sjefredaktør Bente E. Engesland. Vis mer
  Se fotograf Johan Wildhagens unike bilder av våre fremste miljøforkjempere.
  Se fotograf Johan Wildhagens unike bilder av våre fremste miljøforkjempere. Vis mer
  Regn ut hvor mye du forurenser og se hvor mye det hjelper med bare små miljøtiltak i hverdagen.
  Regn ut hvor mye du forurenser og se hvor mye det hjelper med bare små miljøtiltak i hverdagen. Vis mer
  Gode hverdagstips for et grønnere liv, uten at du trenger å ofre så mye.
  Gode hverdagstips for et grønnere liv, uten at du trenger å ofre så mye. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer