Leder

Valgthriller

«Det store regjeringsspillet settes i gang etter valget.»

Publisert
Sist oppdatert




Tipping er blitt den nye sporten på nettet i valgkampen. Kryss av riktig statsministerkandidat og vinn! Jeg ser ikke bort fra at metoden er tilnærmet like sikker som prognoser og meningsmålinger. Før valget er det to statsministerkandidater og to klare regjeringsalternativer, men det store spillet settes i gang etterpå.

Jens Stoltenberg satser alt på det rød-grønne prosjektet, men hva skjer hvis Arbeiderpartiet gjør et mye bedre valg enn ventet, mens en eller begge partnerne taper? Eller: Hva gjør Stoltenberg hvis forhandlingene med SV og Senterpartiet ender med sammenbrudd? Jeg tipper han da er klar for en ren Arbeiderparti-regjering. En tredje mulighet er at Arbeiderpartiet går på en ny smell og ikke kan regjere noe som helst.

Minst like stor usikkerhet er det på høyresiden. Fremskrittspartiet var fødselshjelper for Bondevik-regjeringen. Men denne gangen er Carl I. Hagen klar som Bondeviks bøddel.

Nå bestemmer ikke Hagen Bondeviks skjebne alene, men han vet å utnytte enhver politisk situasjon. Etter stortingsvalget i 2001 var det faktisk Hagen som skjøv Høyres Jan Petersen ut til fordel for Bondevik. Hagens kupp utløste sterk frustrasjon i Høyre, men Jan Petersen & co. roet seg da de fikk statsrådspostene sine.
I 2005 er bildet snudd.

Hagen sier altså nei til Bondevik. Høyres leder Erna Solberg har samtidig store ambisjoner på egne og partiets vegne. Hun vil gjerne bli statsminister.
Men det er langt fram.

For de politiske topplederne står mye på spill, det er lenge siden frontene var så harde. Nervene dirrer gjennom fjernsynsskjermen når vi følger duellene. Dette er et viktig valg, et valg av politisk retning.

Mye er skjedd siden Arbeiderpartiet gikk utfor stupet ved valget i 2001 – katastrofevalget som også ble et personlig nederlag for Jens Stoltenberg. Siden da er partiet både blitt presset til å samarbeide med andre partier og til å gjøre store innrømmelser overfor LO. Det har kostet Jens Stoltenberg mye å bygge seg selv og partiet opp igjen til kamp. Men nå er han klar: «Å være statsminister er ikke først og fremst moro. Men det er meningsfylt. En ære. Jeg følte vi hadde mye ugjort da jeg gikk av forrige gang,» sier han til KK.

Misnøyen med Arbeiderpartiet var sterk for fire år siden, og ble verre av det giftige oppgjøret mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. I ukens portrett innrømmer Stoltenberg at personstriden tappet ham for krefter.

Siv Jensen er siste kvinne ut i KKs serie Politiker bli ny denne uka. Hun er ikke statsministerkandidat, men den fremste kandidaten til å ta over Fremskrittspartiet når Carl I. Hagen trer tilbake. Fr.p. kan også bli største parti på ikke-sosialistisk side og Siv Jensen er dermed en av de sterke kvinnene i norsk politikk vi må følge med på i de tre spennende ukene før valget.

Slik bildet ser ut nå, er valgresultatet åpent.

Bente E. Engesland
sjefredaktør
bente.engesland@kk.no


Valgthriller
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer