Leder

Valla måtte gå

Saken kom helt ut av kontroll, og ble direkte ødeleggende for Valla selv og uverdig for LO.

Publisert
Sist oppdatertValla måtte gå. Hun hadde ikke lenger noe valg. Det er første gang i historien at en LO-leder blir presset til å forlate sjefsstolen, i et drama som også savner sidestykke. For kort tiden ble Valla kåret til Norges mektigste kvinne, nå er hun ribbet for tillit etter anklagene om mobbing, trakassering og brudd på arbeidsmiljøloven.

Det var 11. januarat internasjonal LO-sekretær Ingunn Yssen gikk ut i VG og fortalte at hun følte seg mobbet og ydmyket av Valla i forbindelse med at hun ble gravid. Yssen hevder dette er årsaken til at hun forlot stillingen som LO-sekretær.


LES OGSÅ:
 • KK kommenterer: Skandalen Valla mot Yssen
 • Yssen: - Jeg ble ydmyket av Valla
 • Les hele Yssens oppsigelsesbrev her • Valla sørget selv for å ha regi på avgangen etter seks år som LO-leder, og kom granskningsrapporten i forkjøpet. Talen hennes var oppsiktsvekkende på flere måter:

  Valla angret slett ingen ting. Hun mener hun ikke har gjort noen feil, og tar ingen selvkritikk. Hun tok tvert imot et nådeløst oppgjør med LO-sekretariatet og Fougner-komiteen.
 • Les sammendrag av Fougner-rapporten her

 • Hun kjemper fortsatt for sin ære, selv om hun er presset ut av sjefsjobben. Valla synes åpenbart at hun er utsatt for direkte overgrep og spill og kaller for eksempel granskerne for et «domstolslignende utvalg».

  Hele krisen rundt Yssen-saken har vært uverdig for LO. Saken var i seg selv dramatisk, fordi LO-sjefen skal være en av de fremste til nettopp å forsvare arbeidstagernes rettigheter og bekjempe mobbing.
 • Femina.no: Valla tar ingen selvkritikk

 • Valla klarte aldri å takle situasjonen, og gjorde vondt verre med sin aggressive opptreden i offentligheten. Ikke et sekund viste hun Yssen noen form for ydmykhet eller respekt. Men også granskningen er blitt en forferdelig prosess, blant annet etter en serie lekkasjer.

  Saken kom helt ut av kontroll, og ble direkte ødeleggende for Valla selv, lederne rundt henne og LO som organisasjon. Det siste var også bestemmende for at hun i dag trekker seg.

  Noe som må ha spilt en avgjørende rolle for Vallas beslutning er at hun ikke lenger opplevet å ha tilliten hos statsminister og Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg eller partisekretær Martin Kolberg. Stoltenberg har aldri stått opp for Valla i denne saken, han har konsekvent valgt å kalle dette en intern personalkonflikt i LO.

  Bente E. Engesland
  sjefredaktør
  bente.engesland@kk.no


  LES OGSÅ:
 • KK kommenterer: Skandalen Valla mot Yssen
 • Yssen: - Jeg ble ydmyket av Valla
 • Les hele Yssens oppsigelsesbrev her • KKs sjefredaktør Bente E. Engesland kommenterer LO-lederens avgang.
  KKs sjefredaktør Bente E. Engesland kommenterer LO-lederens avgang. Vis mer
  Tidligere internasjonal LO-sektretær Ingunn Yssen gikk i januar hardt ut og sa hun ble trakassert og mobbet av Gerd-Liv Valla. I dag kl 14 varslet Valla at hun går av som LO-leder.
  Tidligere internasjonal LO-sektretær Ingunn Yssen gikk i januar hardt ut og sa hun ble trakassert og mobbet av Gerd-Liv Valla. I dag kl 14 varslet Valla at hun går av som LO-leder. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer