Helse & Livsstil

Veien til idealvekten

Gå for den langvarige effekten.

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg veide 106 kg (er 173 cm høy) og gikk ned 22 kilo på 1,5 år, men har dessverre lagt på meg 10 kg det siste halve året. Nå har jeg tatt meg selv i nakken og begynt forfra.

Hva er normalt vekttap pr. uke? Hvor mange kalorier bør man ligge på pr. dag?

Da jeg var 4 måneder på vei med min sønn for 13 år siden, veide jeg 74,5 kg. Er det realistisk å ha det som mål nå (74-77 kg)? Noen venninner sier at man ikke kan komme tilbake til den vekten pga alder osv. Jeg er nå 38 år.
Nina Christin

Svar: Realistisk og anbefalt vekttap per uke er mellom ½ og 1 kilo, fortere bør det ikke gå. Smør deg heller med tålmodighet, det lønner seg på sikt også for det er med på å sikre et varig vekttap.

Vektmålet du lurer på er realistisk hvis du er innstilt på å gjøre det som trengs for å holde deg der. Det er ikke vanskelig å gå ned i vekt til du kommer til ønsket vekt, men det kan by på litt større og omfattende valg å holde deg der. Det innebærer regelmessig trening, et fokus og bevissthet rundt kostholdet ditt og nye vaner i flere år etter at du er i mål vektmessig. Det betyr at du må velge bort en del ting som du nå har valgt inn, det kan koste litt, men gevinsten er en vekt og et utseende du ønsker deg. Så er det opp til deg å avgjøre hva som er viktigst for deg, kanskje er det vektmålet eller kanskje det er noe midt i mellom.
 • Derfor bør du spise frokost
 • Sunnhetsleksikonet
 • 7 middager under 500 kalorier
 • Lett og godt på grillen
 • Deilig sommermat fra havet
 • Test deg selv: Hvor sunt er kostholdet ditt?

 • Jeg vil absolutt anbefale deg å følge et kurs, da det både vil hjelpe deg til å nå vektmålet ditt, men også å bli mer bevisst valg og vaner, og gir deg større mulighet til å gjøre endringer du kan leve med på sikt.

  Lykke til!

  Jeanette Roede
  kostholdsekspert
  jeanette@kk.no

  Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jeanette@kk.no. Foto: Grete Roede AS
  Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jeanette@kk.no. Foto: Grete Roede AS Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer