Kk-ekspertene

Vente med sex

Hvor lenge er det naturlig å vente på Mister Right?

Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er 22 år og jomfru. Ja, det er sant. 22 år. Jeg er en ganske søt jente, får ofte henvendelser fra menn som virker interessert. Jeg har hatt et par kjærester også, men jeg klarer ikke å binde meg til dem. Til slutt blir de utålmodige og forsvinner. Jeg har ingen religiøse oppheng som sier at jeg skal vente til jeg blir gift, men jeg vil gjerne vente til jeg er i et ordentlig forhold før jeg har sex. Likevel opplever at jeg blir redd hver gang noen kommer meg for nær, uten at jeg kan forklare hvorfor. Dette kan da ikke være normalt?
Anonym


Svar: Å være jomfru når man er 22 eller å ville vente med å ligge med noen til en er i et fast forhold er ikke unormalt. Men det jeg opplever du er bekymret for, er forholdet ditt til nærhet og om du har noen vanskeligheter der. Noen av oss trenger å bli litt voksne før vi er klare for å gå inn i bindende og forpliktende forhold til andre uten at det trenger å være noe problem. Har du nære venner? Eller familiemedlemmer du stoler på og kan dele ting i livet med? Om du har det, ville jeg ikke vært så bekymret var jeg deg. Da er det ikke like sannsynlig at du har grunnleggende problemer i forhold til nærhet.

Det er mange årsaker til at nærhet kan bli vanskelig. Å våge å være nær andre mennesker handler mye om egen selvfølelse, å vite hva du selv trenger, slik at du kan være tydelig i samspill med andre og sette grenser for andres nærhet til deg. Det kan både bli for mye og for lite nærhet.

De vanligste årsaker til problemer med nærhet er oppvekst i en familiekulturer hvor følelsesmessige temaer unngås som samtaleemne, hvor voksne i liten grad engasjerer seg i hvordan barna har det og hva de trenger følelsesmessig. Da kan det bli vanskelig å vite hva du selv trenger, fordi du som barn ikke ble hørt når du utrykte følelsesmessige behov. Å uttrykke følelser har kanskje ført til avvisning eller negative reaksjoner og er derfor blitt vanskelig. En annen vanlig grunn er det å ha brent seg noen ganger i forsøk på å gå inn i forhold. Kanskje har ikke de du har forsøkt å være kjærester med vært riktige for deg?

Hvert menneske har sin historie. Prøv å tenk igjennom hva som har vært felles for de gangene du har trukket deg. Kan du se noen mønster i det som du bør unngå neste gang du går inn i et forhold? Hva skal til for at du føler deg trygg og tør å bli når det er nært? Har du en god venn du kan snakke med om dette, som kan hjelpe deg å se hva som skjer? Du er ung og har god tid. Og det er ikke galt å kjenne noen godt før du har sex med dem.

Lykke til!

Stéphane Vildalen
Sex- og kjærlighetsekspert
stephane@kk.no

Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne.
Stephane Vildalen er vår sex- og kjærlighetsekspert på kk.no. Send inn dine spørsmål henne. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer